Борисов обсъди с шефката на ЕК европарите за следващия период и кризата с вируса

Двамата лидери разговаряха за напредъка ни по пътя към Банковия съюз
Обновена: 13 юни 2020 20:59 | 13 юни 2020 20:57, Веселина Йорданова
160
Борисов обсъди с шефката на ЕК европарите за следващия период и кризата с вируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов разговаря по телефона с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Двамата лидери обсъдиха предложението на ЕК за следваща Многогодишна финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г. и инструмента "Следващо поколение ЕС", създаден от ЕК за възстановяване от кризата, породена от коронавируса.

Това са двата компонента на Плана за възстановяване на Европа, който Комисията представи на 27 май 2020 г.

Премиерът Борисов благодари за огромната работа, която ЕК е извършила за изготвянето на Плана, тъй като в настоящата ситуация е много трудно да се изготви балансирано предложение в контекста на настъпилите предизвикателства поради COVID-19. "Считаме, че предложението на Комисията за Плана за възстановяване на Европа е изключително балансирано и напълно го подкрепяме", подчерта министър-председателят. По видеоконферентна връзка идния петък лидерите от Европейския съвет ще обсъдят предложението на ЕК.

Бойко Борисов изтъкна, че в МФР по балансиран начин са определени средствата, отделени за Кохезионната политика, за Общата селскостопанска политика, за сигурност и миграция, за Фонда за справедлив преход.

Премиерът информира председателя на ЕК за напредъка на България по присъединяване към Валутния механизъм II и към Банковия съюз. Министър-председателят подчерта, че разумната фискална политика на правителството е сред постиженията, с които страната ни може да се гордее и да служи за пример. По думите му именно финансовата стабилност и дисциплина са сред основните причини България да успее да посрещне в добра кондиция кризата от COVID-19 и да реагира с бързи здравни и социално-икономически мерки в подкрепа на хората и бизнеса.

Инструментът "Следващо поколение ЕС", който бе един от акцентите в разговора на Бойко Борисов и Урсула фон дер Лайен, се състои от 3 стълба: подкрепа за държавите членки за инвестиции и реформи, засилване на икономиката на ЕС чрез стимулиране на частните инвестиции и извличане на поуки от кризата. В последния стълб е заложено да има засилване на общия европейски механизъм за гражданска защита, нова отделна програма "Здраве", както и подсилване на програмата „Хоризонт Европа“, която се занимава с финансиране на жизненоважни научни изследвания.

В хода на разговора бяха дискутирани и предлаганите от ЕК три предпазни мрежи – инструментът Шуър (SURE), инструментът за подкрепа срещу пандемията към Европейския стабилизационен механизъм и Паневропейския гаранционен фонд към Европейската инвестиционна банка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
90
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БЪЛГАРИЯ НА ТРИ МОРЕТА!бкп на бунището
89
2
 
1
 
! Отговори
Цв.Цвък. преди 3 години
А нея вероятно с 300?!?!?!?
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дали ги е таковал в таковата тези?
87
3
 
4
 
! Отговори
Истукан преди 3 години
Само да папат европари им дай на тези лами. Не се наядоха. На следващите избори ще бъдат избрани с избиратена активност под 30%.
86
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като се има предвид че Щабчето на Тулупа събота и неделя не прави тестове, 75 не са никак малко...
85
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Принцеса Рапунгел Корупчева
84
2
 
9
 
! Отговори
За дребни стотинки преди 3 години
Толкова ли сме бедни, че да просим дребни стотинки по западните стандарти от ЕК, които така и така западноевропейците щяха да ги дадат като годишен бюджет на някое десетхилядно градче. А сега като градчето обезлюдя покрай коронавируса, решиха да ни ги пробутат на нас. И като се има предвид, че два миарда трябва да ги връщаме, срамота! В случай, че не ограбят половината, може и да има хляб за една по-голяма част от народа ни, а не само за VIP избраните.
83
1
 
18
 
! Отговори
H2 преди 3 години
Бесен съм от сутрин до вечер някой ми говори за милиарди милиони в хазната европейски пари ,усвояване 700 милиона ги имат за нищо, а аз се чудя как да нахраня двете си деца , бесен съм ,
82
0
 
12
 
! Отговори
Бг рай преди 3 години
"Живеем в рая - крайно време е да се примирим.....И о, чудо! Тук и сега светът е свидетел как в България се обединиха всички теории и утопии на отминалото време и се превърнаха в действителност. Борисов, а от двете му страни Цацаров, Пеевски, Доган, Гешев, портмонето Горанов, Заю Баю-Нанков, Севи, кърджалийската *** па, Биков, Харизанов и още неколцина гении на прогреса постигнаха това, което човечеството мечтае от хилядолетия рая! И няма земна и извънземна сила, компромати, доказателства за корупция, документи за кражби и измами, незаконни имения, снимки, есемеси, аудио и видео запи
81
2
 
11
 
! Отговори
сокол преди 3 години
Мъдрия охранител плати милиарди на чичо Сам за самолети,непроизведени още-а и както върви пожара в любимата му Америка,няма и да бъдат,сега протяга кесийката към ЕС....Но там също вече е сухо..Англия не плаща,а Франция,Испания,Италия ще плащат на семействата,изгубили свои близки от короната поради грешките на правителство при карантина...Мизерията сега идва,няма как...Хляб и сол.Вода.Студена да е поне...
80
2
 
14
 
! Отговори
NewOne преди 3 години
Вместо да го галят по главата, ЕС няма ли да накажат?!Или Европа е корумпирана като властта на тази територия?Няма ли смели да излезат на улицата и да бият шута на селския тарикат?!Изглежда сме доволни да ни е*е този ***......
79
0
 
11
 
! Отговори
дедо Динчо преди 3 години
Пак е налице традиционният нескопосан опит за замазване на гафовете...............
78
2
 
7
 
! Отговори
Ели преди 3 години
Батко Ози и Лутър: "Имам една мечта" и "Аз просто сънувам живота си".А той мина под флага на: "е..л съм ги".Обидно е, просто обидно!
77
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мутра с костюм чака пари от ЕС.А за финансовата дисциплина сме ясни пред света.Най бедна и корумпирана държава в ЕС.
76
2
 
5
 
! Отговори
Ачо преди 3 години
Дали се е правил на "***". Ей така, че не разбира "инглийски"..... и накрая ги таковал :))))
75
2
 
11
 
! Отговори
Пенционер преди 3 години
"Следващо поколение ЕС"...---Това са тия, които ще плащат кредитите. Да са живи и здрави.
74
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МИШОКА ЦЪРКА
73
0
 
11
 
! Отговори
Зад завесата преди 3 години
Кортове Банкя:На "червеното" се играеше каре. най-гръмогласен бешеогромен мъжага, пълен, тромав, бавен, непохватен, който държеше да бъде чут и забелязан от зрителите. Слава богу мачът свърши.Отпред вървеше Големия. с бръсната глава, навити ръкави, ръце в джобовете. Следваха го чинно, той им говореше високо и пренебрежително. арогантно им показваше превъзходството си. след него припкаше още един с бръсната глава, следваше боса с възхищение и мъкнеше сакчета с мръсни маратонки и фанелки, ракетк
72
0
 
8
 
! Отговори
Зад завесата преди 3 години
Лакеите попитаха: -Тя, секретарката, готина ли е?-Големия: - Като си я сложа на Оная работа и ох, ох, ох - правеше с таза си постъпателни, въртеливи движения.Лакеите се хилеха мръснишки, изнизахме се от кафето, и майките с зеца.
71
0
 
6
 
! Отговори
Зад завесата на прех преди 3 години
Тодоров книгата "Зад завесата на Прехода!кортовете в Банкя ББ:"най-отпред вървеше Големия с бръсната глава,бабаитска походка, поглед на тарикат и обноски на селски сваляч.Големия започна да се фука, как е минал ръвия му работен ден като Главен Секретар на МВР: от 8 почнаха да звънят телефоните. Първи се обади - Черепа. Генералите от СИК и ония от ВИС. Оставих телефона на високоговорител, за да ги чува секретарката.