Борисов обсъди с шефката на ЕК европарите за следващия период и кризата с вируса

Двамата лидери разговаряха за напредъка ни по пътя към Банковия съюз
Обновена: 13 юни 2020 20:59 | 13 юни 2020 20:57, Веселина Йорданова
160
Борисов обсъди с шефката на ЕК европарите за следващия период и кризата с вируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов разговаря по телефона с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Двамата лидери обсъдиха предложението на ЕК за следваща Многогодишна финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г. и инструмента "Следващо поколение ЕС", създаден от ЕК за възстановяване от кризата, породена от коронавируса.

Това са двата компонента на Плана за възстановяване на Европа, който Комисията представи на 27 май 2020 г.

Премиерът Борисов благодари за огромната работа, която ЕК е извършила за изготвянето на Плана, тъй като в настоящата ситуация е много трудно да се изготви балансирано предложение в контекста на настъпилите предизвикателства поради COVID-19. "Считаме, че предложението на Комисията за Плана за възстановяване на Европа е изключително балансирано и напълно го подкрепяме", подчерта министър-председателят. По видеоконферентна връзка идния петък лидерите от Европейския съвет ще обсъдят предложението на ЕК.

Бойко Борисов изтъкна, че в МФР по балансиран начин са определени средствата, отделени за Кохезионната политика, за Общата селскостопанска политика, за сигурност и миграция, за Фонда за справедлив преход.

Премиерът информира председателя на ЕК за напредъка на България по присъединяване към Валутния механизъм II и към Банковия съюз. Министър-председателят подчерта, че разумната фискална политика на правителството е сред постиженията, с които страната ни може да се гордее и да служи за пример. По думите му именно финансовата стабилност и дисциплина са сред основните причини България да успее да посрещне в добра кондиция кризата от COVID-19 и да реагира с бързи здравни и социално-икономически мерки в подкрепа на хората и бизнеса.

Инструментът "Следващо поколение ЕС", който бе един от акцентите в разговора на Бойко Борисов и Урсула фон дер Лайен, се състои от 3 стълба: подкрепа за държавите членки за инвестиции и реформи, засилване на икономиката на ЕС чрез стимулиране на частните инвестиции и извличане на поуки от кризата. В последния стълб е заложено да има засилване на общия европейски механизъм за гражданска защита, нова отделна програма "Здраве", както и подсилване на програмата „Хоризонт Европа“, която се занимава с финансиране на жизненоважни научни изследвания.

В хода на разговора бяха дискутирани и предлаганите от ЕК три предпазни мрежи – инструментът Шуър (SURE), инструментът за подкрепа срещу пандемията към Европейския стабилизационен механизъм и Паневропейския гаранционен фонд към Европейската инвестиционна банка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
50
2
 
5
 
! Отговори
За лисиците и ежите2 преди 3 години
Ето примерно лисичия модел - с подкупи, рушвети, събиране на средства и оръжия от там от иначе и тежка гражданска война преди това за да се отмени робството. Това в България няма да стане, че и лисиците много ги стрелят! Обаче аз разчитам на вашата добра воля да похарчим един милион за нещо дето ще зарадва цялата област и най-таралежено такова ви казвам откъде да вземем не един, а петстотин милиона и големият въпрос, който цяла България очаква отговора - абе тия крадци що още са на свобода?
49
0
 
9
 
! Отговори
Скептик преди 3 години
Сигурно и е разяснил записа.
48
2
 
1
 
! Отговори
За лисиците и ежите преди 3 години
Вижте сега таралежа едно такова като боксьор вижда заплахата и опонента , изучава я малко след което или заплахата отстъпва или влизат в сила зъбките и бодлите. Лисицата обикаля и тя предлага, предлага, предлага, събира гласове и одобрение (по всякакви методи като първата поправка на американската конституция за отмяна на робството). Аз съм разбрал господин Премиер, че в България лисичия модел не работи, таралежия работи ама таралежа яко го псуват и все такова едно го спъват или се подхлъзва!
47
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нужна е промяна. Дълго се задържаха ББ, Фъндъчка и сие компания.
46
8
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БСП като чуят за пари и им се отварят всички дупки....
45
1
 
0
 
! Отговори
Господин Премиер преди 3 години
Според психологията има два вида основни творчески личности - лисици и таралежи! Лисицата хитро обикаля всички и събира съгласие и гласове и когато се постигне определено числено надмощие прокарва идеята си. Таралежа обаче е едно такова все върви напред прокарва си идейте, много много няма време да обикаля и да обяснява и да губи време в глупости! Ето примерно покойният Христо Явашев беше тип лисица, аз съм тип таралеж - много хора ги дразнят моите метафори и директност и хапане на пепелянки ама
44
23
 
1
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
ГЕРБ е нашата надежда,ГЕРБ е нашата мечта,ГЕРБ живота ни подрежда,с ГЕРБ долита радостта!ГЕРБ създава и съгражда,ГЕРБ е сигурност и ред,с ГЕРБ страната се възражда,ГЕРБ е пътят ни напред!ГЕРБ е порив и опора,ГЕРБ е воля за възход,с ГЕРБ са всички честни хора,с ГЕРБ е целият народ!С вас сме, г-н Борисов!
43
0
 
0
 
! Отговори
Господин Премиер преди 3 години
Вижте сега това дело може да бъде спечелено от стажант по право да не говорим за Марковски. Сега за биричката да ви обясня какво ще я правим - пълен ремонт на сградата, преоборудване на класните стаи в тип "Френдли" , тежко прилагане на STEM модела. Покрив 100 000 - преоборудване, създаване на творческа база - ще бъдат най-добре похарчените пари от Нов Български университет насам!Честно една стотинка няма да иде фира-познавате шефа ми -това ще е дългосрочна инвестиция!!! Градина на покрива!
42
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали съм малко корав и прочетох "осъди" вместо "обсъди" в заглавието.Тамън се зарадвах, че има правда на тоя свят, макар и за една секунда.
41
0
 
0
 
! Отговори
Господин Премиер преди 3 години
Страната може вече да не се води в графата развиваща се страна? Я ми припомнете според статистиката не е така? Единственото в което сме добри е скорост на интернет връзката, но това е заслуга преди всичко на Сиско Системс, а не на Майкрософт. И даже да сме извадени от списъка те са в нарушение за времето, когато сме били в този списък! Колкото за мен по една биричка за мойте колеги, ръководство и ученици няма да ни се отразят зле!!! Биричката е един милион лева!
40
4
 
0
 
! Отговори
Господин Премиер преди 3 години
Отново честит рожден ден! Разбирате ли втори подарък ви правя! Давам ви такъв коз да спечелите изборите в момента! Госпожа Нинова да се не сърди, че един немец ми каза не пращай жени да вършат мъжка работа!!!
39
4
 
0
 
! Отговори
Господин Премиер преди 3 години
Заклевам се, че за 18 години ще гласувам за вас за първи път, ако тия четирите *** осъмнат в централен софийски!!! Ако не ги хванете и не си вземем парите - няма да гласувам за вас!!!! Технологично изостаналите страни - май това беше формулировката на световната търговска организация.
38
1
 
1
 
! Отговори
Господин Премиер преди 3 години
Цитирам по памет търговското споразумение за развиващите се страни - нито една компания няма право да продава продуктите си хардуерни или софтуерни в тези страни на цени по-високи от пазарните - напротив препоръчва се според споразумението тези продукти да са с възможно най-голяма отстъпка, която да не нарушава печалбата на компанията или корпорацията. И ако това е много валидно за хардуера и никой не си позволява да го наруши ъъъъъъъъъ Майкрософт един път бяха осъдени за монополизъм. Номер 2?
37
2
 
4
 
! Отговори
Господин Премиер: преди 3 години
Пак ще повторя много искам Симеон 2 Сакскобурготски Нацистки и трите му министъра Милен Велчев, Симеон Дянков, Даниел Вълчев в затвора заради сделката между МОН, Българската държава и Майкрософт по нарушение на три конвенции и заради това, че съм ви подсетил като отговорен гражданин мисля, че аз и моя колектив заслужаваме 1 милион да си оправим училището да стане като хората и да сменим статута към национално училище по съвременни изкуства! Ама аз не се майтапя разбирате ли - проверете и вижте!!
36
2
 
2
 
! Отговори
Господин Премиер преди 3 години
Но най-вече първо ми трябват един милион да си оправя материалната база и статута на училището, второ искам немското нацистко-фашистко ла.йн.о в затвора и тримата му министри да му правят компания. Трето - ама наистина много ми трябват тия пари да си оправя местоработата и да има още едно национално училище по изкуствата. Разбирате ли ме?
35
1
 
4
 
! Отговори
Господин Премиер преди 3 години
Казахте, че няма пари, аз ви казвам, че Майкрософт са в нарушение и ще клекнат в нарушение са на международна търговка конвенция в нарушение са на конвенция за развиващите се страни и са в нарушение според българското законодателство. Айде да хванем бас на по един милион за моето училище. Дайте го на своя юридически екип - те ще ви кажат следното - вие вина нямате, вие сте на заварено положение и вие сте в прамовощията си да ги съдите, да отнемете имунитет, да вземете 500 милиона със съд !
34
0
 
5
 
! Отговори
реалист преди 3 години
.....и в края на разговора с Лайен, той и тегли една майна и каза да дава парите, че.........хахахахаха
33
2
 
4
 
! Отговори
Господин Премиер преди 3 години
Много ми е интересно - едни хора правят пълни свинщини в продължение на десет години и после изчезват : На Кайманите, на Сейшелите, в Саудитска Арабия! Аз казвам като се появят евентуално момчетата ви имат ли белезници или да им подаря едни!!! Всичките са за затвора до един, доказателства колкото искате за Милен Велчев, Симеон Дянкоя, Даниел Вълчев, Симеон 2 Сакскобурготски - вие сте българин, те не са, а са чакали, паркетни лъвчета и мисля да ги погалите едно леко с ръждивата сабя!!!
32
5
 
1
 
! Отговори
Ташко Ерменко@ преди 3 години
Борисов *** кара да плача.
31
6
 
3
 
! Отговори
Гларус преди 3 години
Няма робство.Опашките и задръстванията по магистралите за Гърция и нашето море са факт.