Борисов обсъди с шефката на ЕК европарите за следващия период и кризата с вируса

Двамата лидери разговаряха за напредъка ни по пътя към Банковия съюз
Обновена: 13 юни 2020 20:59 | 13 юни 2020 20:57, Веселина Йорданова
160
Борисов обсъди с шефката на ЕК европарите за следващия период и кризата с вируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Бойко Борисов разговаря по телефона с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен.

Двамата лидери обсъдиха предложението на ЕК за следваща Многогодишна финансова рамка (МФР) за периода 2021-2027 г. и инструмента "Следващо поколение ЕС", създаден от ЕК за възстановяване от кризата, породена от коронавируса.

Това са двата компонента на Плана за възстановяване на Европа, който Комисията представи на 27 май 2020 г.

Премиерът Борисов благодари за огромната работа, която ЕК е извършила за изготвянето на Плана, тъй като в настоящата ситуация е много трудно да се изготви балансирано предложение в контекста на настъпилите предизвикателства поради COVID-19. "Считаме, че предложението на Комисията за Плана за възстановяване на Европа е изключително балансирано и напълно го подкрепяме", подчерта министър-председателят. По видеоконферентна връзка идния петък лидерите от Европейския съвет ще обсъдят предложението на ЕК.

Бойко Борисов изтъкна, че в МФР по балансиран начин са определени средствата, отделени за Кохезионната политика, за Общата селскостопанска политика, за сигурност и миграция, за Фонда за справедлив преход.

Премиерът информира председателя на ЕК за напредъка на България по присъединяване към Валутния механизъм II и към Банковия съюз. Министър-председателят подчерта, че разумната фискална политика на правителството е сред постиженията, с които страната ни може да се гордее и да служи за пример. По думите му именно финансовата стабилност и дисциплина са сред основните причини България да успее да посрещне в добра кондиция кризата от COVID-19 и да реагира с бързи здравни и социално-икономически мерки в подкрепа на хората и бизнеса.

Инструментът "Следващо поколение ЕС", който бе един от акцентите в разговора на Бойко Борисов и Урсула фон дер Лайен, се състои от 3 стълба: подкрепа за държавите членки за инвестиции и реформи, засилване на икономиката на ЕС чрез стимулиране на частните инвестиции и извличане на поуки от кризата. В последния стълб е заложено да има засилване на общия европейски механизъм за гражданска защита, нова отделна програма "Здраве", както и подсилване на програмата „Хоризонт Европа“, която се занимава с финансиране на жизненоважни научни изследвания.

В хода на разговора бяха дискутирани и предлаганите от ЕК три предпазни мрежи – инструментът Шуър (SURE), инструментът за подкрепа срещу пандемията към Европейския стабилизационен механизъм и Паневропейския гаранционен фонд към Европейската инвестиционна банка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


160
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А парите от ЕС трябва ли да се връщат с лихва, или са безвъзмездно раздадени?
9
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Махнете бетона на морето на Алепу!
8
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ да съборят излятия бетон на Алепу до морето,който е на мъжа на Захариева,да не се правят на луди!Озрахте Черноморието с бетон!
7
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А ЕС от къде има пари да раздава на страните членки?
6
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На какъв език се водят тия разговори? Както чухме, лесно е да си ***, ама все пак...
5
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"" Борисов обсъди с шефката на ЕК ""................просто вземи един милиард от резерва или заем и го раздай на най-бедните ... толкова ли е трудно да се сетиш, не слушай наакания Горанов.и в Европа, и в Америка го правят ... те по-глупави ли са от нас.
4
0
 
22
 
! Отговори
Bg izmet преди 3 години
ШОПСКА САЛАТА.СИК ВИС МИС БИС.ОТВРАТ.
3
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Перманентно гладен, чака следващата софра за опоскване
2
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да беше го обсъдил с хората от форумите тука експерти дал господ
1
5
 
29
 
! Отговори
пожелание преди 3 години
Урсула фон дер *** ,да не се прави на глъмава ,защото знае отлично ,че тиквата е класен мафиот !Българите ще са доволни от ЕС. ,ако пратят магистрати от ЕС.,за да разследва шайката !