Преди път: Опашки пред КАТ за плащане на глоби, но работи ли системата?

Хора твърдят, че има стари глоби, дори и платени такива
15 юни 2020 09:20, Нели Христова
71
Преди път: Опашки пред КАТ за плащане на глоби, но работи ли системата?
Снимка: БГНЕС

След като бе обявено, че на границата с Гърция ще бъде проверявано за неплатени глоби, пред столичния КАТ се изви дълга опашка от хора, които искаха да платят задълженията си. Други се оплакаха, ча актовете, които те са платили, все още излизат като дължими в системата. Трети имат глоби, но при проверка онлайн, те така и не излизат.

Работи ли системата на КАТ и ще се получи ли хаос на границите заради новата система?

„Системата на Пътна полиция работи и случаите, в които има разминаване са частни. Обяснението е много лесно. Когато имате глоба, на фиша е написана сметката, към която трябва да се плати тя. Основанието за заплащането е номерът на електронния фиш. А задълженото лице не е този, който заплаща, а този на когото е връчена глобата.” Това заяви пред Нова тв Иво Писанов от отдел „Пътна полиция”.

Той обясни, че в над 90% от случаите на разминаване в системата - причината е неправилното попълване на платежното нареждане.

„Насоката ни с тези действия не е толкова към дължимите глоби, а към връчването на електронните фишове. Ако ви бъде връчен фиш – това не означава, че хората не могат да продължат. С връчването на санкциите започва административно-наказателният процес. Проверката, която всеки може да извърши в нашата страница, показва дължимото от вас. Но ако една глоба не е връчена, то тя не е дължима”, допълва Писанов.

Той добавя, че на границите ще бъдат предприети организационни мероприятия, които да облекчат чакането при проверка на данните.

„Ако шофьорът има дължими глоби – отнема се книжката, свидетелство за регистрация и автомобилът се спира от движение. Автомобилът ще се спира от движение само ако водачът е и негов собственик”, казва Писанов.

Ако пътниците имат дължими глоби, те ще бъдат уведомявани, но няма да имат проблем да продължат пътя си. При плащане на глобата чрез онлайн банкиране или ПОС терминал, плащането ще бъде отразявано веднага в системата на МВР.

„Ако се е стигнало до там лицето да има незаплатени глоби, това означава, че е бил недобросъвестен. Той е имал достатъчно време да го направи и не е изпълнил това свое задължение”, завършва Писанов.

Десетки шофьори бързат да платят своите задължения към Пътна полиция. Оказва се, че не малка част от шофьорите са платили глобите си, но системата не ги отчита като такива.

„Публикуваните в сайта на МВР глоби са стари. Има обаче нови, които не фигурират там. Системата трябва да се оправи, тя не работи от 10 години. Случвало ми се е да платя фиш веднага, а той още да стои, като дължим дълго време след това”, разказват потърпевши.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Голямата екскурзия на софиянци ще става след плащане на сметките си за парно и глоби.Големи тарикати имат пари за ваканцуване, но ще трябва да платят за глобуване.
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
аз пък в онлайн системата имам "неплатена" глоба, която е платена на геише в КАТ! ... толкова е просто, г-н Писанов! и сега постоянно нося платежното в колата
21
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 20Можеш в сайта на МВР по номер на шоф. книжка и ЕГН. Друг е въпроса, колко може да се разчита на тази проверка там.
20
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Имах два акта за 550 лева които изгоряха по давност,поздравявам Боко мафиотчето с хвани ме за дедовия..
19
1
 
15
 
! Отговори
Млад и богат тарикат преди 3 години
Тва да не е системата за таксуване на синя зона, че да работи.Тва е системата на КАТ, нЕма как да работи. Както нЕма как да работят повечето държавни системи. Важното е да се щави народа и да му се надвзимат данъци, такси и сметки от Топлофикация. Пък сметките че ги оправяме после - важно да сме живи и здрави...Електронно правителство? САКЪН! НЕ!Електронно гласуване? НЕ! АНАТЕМА!
18
1
 
16
 
! Отговори
Предприемач преди 3 години
Добро решение. Има една камара джигити с по 20 глоби. Само да попитам, тези със скъпите лимузини с регистрация SHA, вярно ли е че никой не ги издирва да си плащат множеството актове със снимки за превишена скорост?
17
0
 
5
 
! Отговори
www преди 3 години
До macaПроблемът е, че на осъдените не им пука. Ти си си скъсал/а нервите а те са си чесали... на работното място през времето в което ти и адвоката ти сте вършели работа.
16
0
 
31
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Подменям си шофьорската книжка миналата година и служителката пет пъти проверява за глоби. След като на шестият път разбра, че нямам глоби каза: "Това не може да бъде, това е невъзможно" и направи седми път проверка. Накрая каза да отида в НАП, за да си извадя документ за дължими суми към държавата. Възразих яростно, че това може да го направи тя, но влезе някакъв офицер, който ми заяви, че тя има това право. Отидох, извадих, върнах се, висях, за да ме провери още десет пъти. Това е КАТ.
15
0
 
19
 
! Отговори
maca преди 3 години
През 2015 си подавам в КАТ документи за смяна на книжката и ми се заявява, че няма да ми приемат документите и да ми преиздадат книжката, защото съм имала 2 акта. Това че аз не знам за тях няма значение, както няма значение и ще са от 2012 година. Отивам да се разправям а началника на КАТ, а той най-нагло използва случая да ми ги връчи и ми заявява, че докато не ги платя книжка няма да видя. Е добре си викам, един адвокат, здрава обосновка и им занесох съдебно постановление, че са осъдени :)
14
0
 
7
 
! Отговори
Още по-зле е преди 3 години
До Анонимен в АнглияЗадължението не е на този, на когото е съставен акт или който е хванат в нарушение, а на когото се води превозното средство. Особено в случаите с автоматичните фишове. Няма как да се определи кой е бил зад волана.
13
1
 
3
 
! Отговори
Глоби за КАТ преди 3 години
Дойде анализа за убииството на МИлен Цветков.Експертри да огледат ОБЕМЕН ПСИ БЛОКАЖ НА ВОДАЧА НА АУДИТО блъснал и убил Милен /следен в реално време като опасен за крадци на милиарди левове годишно през Бюджета.
12
1
 
6
 
! Отговори
ГЛОБИ ЗА КАТ преди 3 години
Глобите налагани от КАТ СА НЕЗАКОННИ.КАТ Ударно принуждават милиони водачи да увреждат трайно НЕЛЕЧИМО ЗЕМЯТА И КЛИМАТА С ВКЛЮЧЕНИ ФАРОВЕ ДЕНЕМ И С НАЛЕПЕНИ НАГЛО ПРЕСТЪПНИ ХОЛОГРАМНИ ОРЪЖИЯ НА ПРЕДНИ СТЪКЛА>ДО 1000 пъти обратна глоба за виновните от КАТ
11
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Рано е за подобен методи, тази методика би била приемлива ако в системата няма никакви грешки, няма дублиране на глобите, има ясна работещ метод, и всеки в всеки момент може да провери има ли задължение, в момента ако минат 1000 коли и една от тях има дублиращ сметка и не го установяват това при проверка веднага, тогава идеята става не работеща. Още повече, че става протовоконституциона.
10
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българската Полиция (Милиция) си работи както при комунизма.
9
1
 
16
 
! Отговори
Прост народ преди 3 години
Защо трябва да се редят на опашка. Така или иначе ще платят на границата, без да чакат. А и плащането в КАТ може да не се отрази в системата...
8
2
 
20
 
! Отговори
РусенецЪ преди 3 години
Отивам да сменям книжка. И ми излизат глоби за над 1000 лева за които просто не знам. Ама глоби от 2008-*** година дори. Бе, хиляда - хиляда, ще ги платя, да вървят нещата. Да ама ми излиза и фиш за без колан /50 лева/, КОЙТО СЪМ ПЛАТИЛ 2017 !!! Че и си пазя платежното! Ади пък вижте ми един от пръстите! Силно изправен! Малко повече тичане беше, но всичкото глоба отиде в канала по давност!
7
5
 
9
 
! Отговори
гост преди 3 години
Пак ще има неразбрали, и ще бавят пашката на КПП-то.
6
2
 
44
 
! Отговори
Замислен преди 3 години
Ако не греша КС вече се е произнесъл по този въпрос. И пак, ако не греша, обединение на адвокати вече е внесло искане за процедура срещу България. С други думи, най вероятно държавата ОТНОВО ще е осъдена заради малоумията на ПП-КАТ. Иначе съм застъпник да се събират глобите, но не и по този кретенски начин.
5
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А копелдаците които карат пияни и другирани ще плащат ли глоби ,или си плащат на съда
4
1
 
5
 
! Отговори
www преди 3 години
Между другото, така и не разбрах защо ми изчезна задължението, което нямах. Дали са решили, че е минала давност или най-накрая някой служител го е разпределил плащането на мястото му.