Преди път: Опашки пред КАТ за плащане на глоби, но работи ли системата?

Хора твърдят, че има стари глоби, дори и платени такива
15 юни 2020 09:20, Нели Христова
71
Преди път: Опашки пред КАТ за плащане на глоби, но работи ли системата?
Снимка: БГНЕС

След като бе обявено, че на границата с Гърция ще бъде проверявано за неплатени глоби, пред столичния КАТ се изви дълга опашка от хора, които искаха да платят задълженията си. Други се оплакаха, ча актовете, които те са платили, все още излизат като дължими в системата. Трети имат глоби, но при проверка онлайн, те така и не излизат.

Работи ли системата на КАТ и ще се получи ли хаос на границите заради новата система?

„Системата на Пътна полиция работи и случаите, в които има разминаване са частни. Обяснението е много лесно. Когато имате глоба, на фиша е написана сметката, към която трябва да се плати тя. Основанието за заплащането е номерът на електронния фиш. А задълженото лице не е този, който заплаща, а този на когото е връчена глобата.” Това заяви пред Нова тв Иво Писанов от отдел „Пътна полиция”.

Той обясни, че в над 90% от случаите на разминаване в системата - причината е неправилното попълване на платежното нареждане.

„Насоката ни с тези действия не е толкова към дължимите глоби, а към връчването на електронните фишове. Ако ви бъде връчен фиш – това не означава, че хората не могат да продължат. С връчването на санкциите започва административно-наказателният процес. Проверката, която всеки може да извърши в нашата страница, показва дължимото от вас. Но ако една глоба не е връчена, то тя не е дължима”, допълва Писанов.

Той добавя, че на границите ще бъдат предприети организационни мероприятия, които да облекчат чакането при проверка на данните.

„Ако шофьорът има дължими глоби – отнема се книжката, свидетелство за регистрация и автомобилът се спира от движение. Автомобилът ще се спира от движение само ако водачът е и негов собственик”, казва Писанов.

Ако пътниците имат дължими глоби, те ще бъдат уведомявани, но няма да имат проблем да продължат пътя си. При плащане на глобата чрез онлайн банкиране или ПОС терминал, плащането ще бъде отразявано веднага в системата на МВР.

„Ако се е стигнало до там лицето да има незаплатени глоби, това означава, че е бил недобросъвестен. Той е имал достатъчно време да го направи и не е изпълнил това свое задължение”, завършва Писанов.

Десетки шофьори бързат да платят своите задължения към Пътна полиция. Оказва се, че не малка част от шофьорите са платили глобите си, но системата не ги отчита като такива.

„Публикуваните в сайта на МВР глоби са стари. Има обаче нови, които не фигурират там. Системата трябва да се оправи, тя не работи от 10 години. Случвало ми се е да платя фиш веднага, а той още да стои, като дължим дълго време след това”, разказват потърпевши.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


71
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Счеткоправ сте. тази случка е преди повече от 5 години - 2 изгубени дни в Софиятогава беше така
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"А задълженото лице не е този, който заплаща, а този на когото е връчена глобата""причината е неправилното попълване на платежното нареждане"Поправете ме, ако греша, но това означава, че само глобеният може да си плати по банков път?Аз по принцип не виждам проблем всеки да плати една глоба, независимо че не е негова. Отиваш в банката и плащаш на сина, на жената, на гаджето и т.н.
61
0
 
0
 
! Отговори
Счетко преди 3 години
До Анонимен 62"някаква лелка в КАТ не го е изчистила от твоето име"-отдавна такива няма, а се разчита да си попълнил точно серията и номера на фиша. Проблема е че банките не могат да наложат при плащане към КАТ основанието да се валидира или срещне с партидата ти след което да се плати. Това става с ипей.
60
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ето и трета случка - смяна на паспорт от тази година (по време на пандемията)- имате фиш- ОК, дайте ми го ще го платя- не може, трябва да отидете в КАТ да ви го връчат (що за отговор)- но аз гледам в сайта на КАТ и на мое име няма нищо - нито нов, нито стар фиш- ами не знам господине. трябва да отидете до КАТТ.Дончев - дано четете. това не е електронно правителство. това е каменна ера
59
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
друг пример - направил си плащане, но някаква лелка в КАТ не го е изчистила от твоето име. трябва ли да ходим с платежните си в колата, за да се обясняваме всеки път. след като имат получен приход по моето ЕГН, защо някой не ми звънне да ми каже - ами господине, сгрешили сте сметката, сега ще го разнесем по вярната и готовотрябва ли да ги съдим всеки път в който не са си свършили работата и само чакат
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
eто ви случка при смяна на личен документ от миналата година:- заповядайте заявлението, имате обаче и един фиш - ОК, дайте ми го, ще го платя. Досега никой не ме е уведомил- ами при нас не може да го платите. трябва да отидете до банката (нищо, че имат ПОС терминал. той не бил настроен да приема плащане на глоби) т.е на някой в МВР са му вменили да ни уведоми, но не могат да го направят и удобно за плащане.да ви имам електронното правителство
57
4
 
4
 
! Отговори
Некъф преди 3 години
Хайде сега всички тарикати за ръчичка и в КАТ да си плащат гяволиите!!!
56
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ ще ви научи да плащате глобите, ако искате да Гърция. Тарикатите ги натарикатиха.
55
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КАТ си е същи, какъвто е бил когато в България имаше 400000 коли, но сега са 20-30 пъти повече а стария начин на работа си остана. 2020-та сме господа, за какво плащаме данъци, да се редиме на опашки в ерата на интернет и мобилните комуникации ли?
54
5
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скапана държава, Христо Явашев го признавам за гении, само заради това, че още 1965-та е разбрал, че нищо не става тука. И до ден днешен всичко си е по старому. Проклет народ сме с робска психика.
53
3
 
5
 
! Отговори
1 преди 3 години
До избирател,какви магистрали,ти знаеш ли,че град Варна,го хвана възродителния процес,и вече се казва Венеция-портних-Бойко,много "хубав"булевард ,за 40 милиона на един километър построи слънцето,и го нарече революционен обект.
52
2
 
5
 
! Отговори
Сиян преди 3 години
Не системата е *** пълен
51
4
 
6
 
! Отговори
pena преди 3 години
Даваш на жената да прекара колата през граница и готово. Тоя закон е пълен BS
50
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хохохо, тениска с навити ръкави, верно, че така ходят куките, когато искат да изглеждат като мутри:)
49
3
 
15
 
! Отговори
п преди 3 години
Платих си глобата по банков път, след известно време ходих в КАТ да ми отметнат, че съм платил, и след като ме спря едно тъпачище, трябваше половин час да споря с него че съм платил. Добре, че ми пратиха платежното на вайбър, за да му го покажа. След това пак ходи в КАТ, пак ми отчислиха глобата и сега не знам, дали на границата, ще трябва да споря с някой борсук гледаш страшно, със слънчеви очила и навити ръкави на тениската.
48
2
 
18
 
! Отговори
7 преди 3 години
Като знаеш как се влиза в МВР само с връзки и политически протекции, смятай как полицай ще измисли нещо умно. Те са си кухи по принцип, лошото е, че им дават право да мислят.
47
3
 
17
 
! Отговори
565 преди 3 години
А турските и румънски автомобили, ще плащат ли глоби на границата, когато влизат и напускат България или пак само нас българите ще тормози боко, а на чуждите граждани ще пази правта.
46
1
 
3
 
! Отговори
sofeto преди 3 години
В страните в които съм плащал глобa от полицията или общинските власти, съм превеждал по сметка на "общината" за извъшено нарушение към принадлежащият и район!
45
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да плащаш една глоба няколко пъти - типично за ГЕРБ.
44
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само ревльовци в това БГ