Мъжете в България получават 12,5% по-висока заплата от жените

Най-големите разлики са в здравеопазването и социалните услуги
256
Мъжете в България получават 12,5% по-висока заплата от жените
Снимка: Pixabay

Разликата в заплащането по пол в България е 12,5 процента, сочат последните данни на Националния статистически институт за 2018-а година.

Още по темата

Въпреки заложените правни гаранции, равното заплащане за един и същи труд все още не е реалност за работещите жени и мъже.

Това е един от основните изводи в проекта на доклад за равнопоставеността на жените и мъжете у нас за 2019-а година, публикуван за обществено обсъждане, съобщи "Труд".

Най-големи разлики в средното месечно заплащане по пол има в сектора „хуманно здравеопазване и социалната работа“ – 27%, където жените преобладават и са наети на по-нископлатена работа - медицински сестри и социални работници.

Най-ниска разлика пък и отчетена в административните и спомагателни дейности и в строителството.

Заетите жени преобладават в „образование“, „хотелиерство и ресторантьорство“, „финансови и застрахователни дейности“ и „търговия“.

Мъжете са преобладаващо заети в „селско-  и горско стопанство“, „преработваща промишленост“, „строителство“, „транспорт“.

При среден осигурителен доход за страната през 2019 година от 986 лв., за мъжете той е малко над 1000 лв, а за жените – 936 лв.

Разлика има и в размера на пенсиите като средният основен месечен размер за жените през 2019 г. е едва 286 лв., което е със 136 лв. по-малко от този на мъжете.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


256
Още по темата: мъжеженизаплатанси
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
186
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Феминистка: объркана жена която хем мрази мъжете, хем иска да е като тях и плюе по най-благородната и тачена роля на жената: майчинството.
185
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До лили 206Занчи жените които предпочитат семейството пред заробването на работното място са "безмозъчни"?После се чудиш защо всички нормални хора мразят феминистките като теб.
184
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До лилиИмаш всички права които имат мъжете, имаш привилегии които мъжете нпмат, и пак пискаш за права.Кажеи едно конкретно право което нямаш.
183
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това че мъж и жена работят една и съща работа в една и съща фирма не значи, че трябва да получат същото възнаграждение. Единият може да работи допълнително...Големи изчисления няма що.
182
1
 
2
 
! Отговори
ЖЕНСКА ЛЪЖА ! ! ! преди 3 години
За еднакво положен труд жената получава на равно с мъжа ! Когато мъжът полага много повече и по-тежък труд , тогава жената получава и съразмерно по-малко . КОЕТО Е ЗАКОННО И СПРАВЕДЛИВО ТАКА КАКТО КОГАТО МЪЖЪТ ПОЛАГА ПО-МАЛКО ТРУД ИЛИ ПО-ЛЕК ОТ ТОЗИ НА ЖЕНАТА , НО В ТАКЪВ СЛУЧАЙ ПОЛУЧАВА И ПО-МАЛКО . Тогава не се изказват претенции от мъжете защо жените получават повече , нали ? Няма такова заплащане което да ощетява женския труд спрямо мъжкия ! ! НЯМА !
181
1
 
1
 
! Отговори
Петър Ст. преди 3 години
Познавам доста адвокатКи и счетоводителКи, които прибират доста пари - за всеки случай повече от мене и доста като мене
180
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не е верно това... работя в система с престижна работа, в която жените са преимуществени включително и на началническите постове - съответно и заплатите им са по-високи
179
1
 
4
 
! Отговори
Само за жени преди 3 години
Фирма набира хамали за разтоварване на вагони с цимент. Обещаваме всекидневна заетост и постоянна натовареност.
178
2
 
1
 
! Отговори
Лукума преди 3 години
До лилиБраво Лилче! Много хубаво го им разказа. Само да не си Лилиян, защото 90% от мадамите не искат равноправие по този начин, по който ти се надигаш - те искат да ни боцкат с децата и издръжата и не им пука колко е разликата в парите. Защо им трябва на жените равно заплащане като те накрая винаги прибират парите и имотите на глупавите мъже с помощта на децата и на малките игриви котета под полите?
177
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората се преселиха в чужбина, защото държавата България беше разрушена за 4 ти път в рамките на 100 години. Това е поради нескопосано илюминатско управление. Тези илюминати не си дадохасметка че така унищожиха и самите себе си в голям план.
176
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално..жени айти,инженери,капитани и др високоплатени позиции НЯМА
175
2
 
8
 
! Отговори
разделяй и владей преди 3 години
Ако не е потивопоставяне мъже - жени , ще е такова с Левски - ЦСКА или с БСП - ГЕРБ и т.н. Важното е стадото да мисли в правилната посока и да не се разсейва със собствени мисли , че току виж почнало да пита , защо е на това дередже ,например ?!
174
5
 
4
 
! Отговори
Писател преди 3 години
Е нали трябва да изхранват семейството си. Ако въобще има работа.
173
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Писна ми от необразовани психопатки. Никой не им зачитал труда, не го признавал, но го ценял... Ами ако наистина се трудите ще ви ценят и признават. Самите вие казвате, че не ви ценят. Признавате си, че това ви е цената като хора. Нормалните жени са си оценени и уважавани. Вие не сте. Защо? Защо обществото не цени и уважава феминистките? Въпроса е риторичен. Съпрузите ви не оценявали факта, че му фледате детето... Явно толкова го гледате... Бутате количките насам натам и търсите с кого да се...
172
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Драга моя нещастна феминистке, която никога не е имала вагинален оргазъм. Вместо да кандидатстваш за работа като счетоводилелка, медицинска сестра или каквото и да е, можеш да се качиш на корабите като моряк, механик, каоитан или да сечеш дърва или да работиш на забоя в мината и да си играеш с взривовете. Може и елтехник под земята да станеш. Тогава заплатата ти още ще скочи. И, никой няма да ви пита за деца или семейство, а ще ви гледа с уважение, каквото наистина ще заслужавате.
171
1
 
15
 
! Отговори
благодаря!! преди 3 години
че ми махате коментара за ромите, недай си боже някой да не вземе да каже, че насаждаме омраза, независимо, че може да се казва истината. Нека просто се престорим, че проблема го няма и той ще изчезне :D
170
6
 
3
 
! Отговори
Един Луд преди 3 години
Хората се преселиха в чужбина, защото държавата България беше разрушена за 4 ти път в рамките на 100 години. Това е поради нескопосано илюминатско управление. Тези илюминати не си дадохасметка че така унищожиха и самите себе си в голям план.Има една искра без която светът не може да съществува. Каквато и технология да се създаде, тя няма да бъде достатъчна за да спаси светът. Тайм уорп е до време!
169
0
 
13
 
! Отговори
тц тц преди 3 години
Ейй само пропаганда в тая загубена държава...Ами всичко е индивидуално, кой както се уреди. Най-уредени са *** и наште хора дето могат да вземат заплата от 1000лв ама бонусчето е >10к на месец. Който се развива професионално печели повече от тоя дето скатава, ама за сметка на това социален живот няма.
168
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жената и е лесно дори и грозн ада е все някой и го вкара в дупките и все гледа да е милионер татуиран или мутра и тнт а ако е слаб и безработен спортист веган не го и поглежда и трябва в чужбина да търси нормална жена лесно е да си жена все неоправдана а мъжете не са неоправдани жените са а мъжете не са
167
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако си слаб безработен мъж независимо дали пиеш и ядеш само веганска храна и спортуваш повече от Кубрат Пулев и Григор Димитров и имаш тяло като на грък от троянската война нямаш ли пари не си ли мутра или милионер татуран жените не те поглеждат те дори и да са грозни в дупките им все някога го вкарват и все си търсят някой с пари да ги издържа затова и мъже и жени търсят в чужбина