Деца ядат от гробища, родителите ги изоставили за гурбет

Дете ги съветва да потърсят помощ на телефона за закрила на детето
17 юни 2020 10:33,
70

Колко и какви сигнали за тормоз и насилие са подадени на горещия телефон, който вече е под управлението на Агенцията за закрила на детето? Увеличили ли са се сигналите за трите месеца на изолация? Отговорите на тези въпроси потърсихме в "България сутрин" от д-р Елеонора Лилова, която е председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).
Още по темата

"Телефонната линия е 116 111, тя винаги е била под управлението на ДАЗД, а се обслужваше 10 години от фондация. Дълги години консултантите бяха наети от фондация "Анимус", хиляди съдби са били обслужвани от тях. От около година обмисляме как ДАЗД да поеме този център за обаждания, както е записано в Закона за закрила на детето", заяви Елеонора Лилова.

Председателят на ДАЗД съобщи за изключително тежък случай на две изоставени деца, чиито родители са заминали да живеят в чужбина. Децата, на 8 и на 11 години, са оставени без храна и са били принудени да се хранят от местното гробище. Сигналът от тях идва през май, а за телефона разбират от друго дете, което ги съветва да се обадят. При сигнал и от кмета се потвърждава, че това не е шега.

Настанени са в център за настаняване от семеен тип. От ДАЗД все още не са се свързали с родителите на изоставените деца. Сезирана е местната комисия за борба с противообществените прояви. Социалните работници са оказали необходимата подкрепа и в момента децата се чувстват добре.

"Най-естествената среда е децата да се отглеждат от родителите. Първата подкрепа е на родителите да им бъде обяснено, да се видят причините да изоставят децата. Мястото на децата е при семейството", подчерта д-р Лилова пред Bulgaria ON AIR.

За последния месец изоставените деца са 9, в предходния месец случаите са били 4. Според д-р Лилова подобреният софтуер на телефонната линия отговоря на всички съвременни изисквания, а гражданите могат да се чувстват спокойни, тъй като информацията е напълно конфиденциална. Подобреният подбор на консултантите е изключително важен акцент, отбеляза тя.

Социалните в ЕС работят по над 300 случая на българчета годишно

"Поехме линията от 1 май. По време на пандемията все още "Анимус" обслужваше линията. Децата между 13 и 17 години са най-активни. Споделят типично детските си вълнения, приятелствата между момче и момиче. Новите консултанти предразположиха децата да не звънят с шеги и пробвания на линията. Около 3 пъти намаляха тези шеговити обаждания", каза още председателят на ДАЗД.

За 2019 г. сигналите и консултациите на телефонната линия са над 51 хил. 4230 са обажданията за любовни проблеми, 1479 са за семейни проблеми и 851 - за насилие. На линията работят професионални психолози и кризисни екипи.

"В последните месеци не се наблюдава специално увеличаване на случаите на насилие, но има повишен интерес към информация как да решават своите семейни проблеми. Линията е като анонимен приятел за децата и възрастните. Обаждат се не само родители, а дори кметове на малки населени места", разясни д-р Лилова.

Тя коментира и трагичния случай, при който две деца се удавиха в Бургас, скачайки от моста в морето. Предстои да бъде уточнено дали има нарушение от страна на Центъра за настаняване от семеен тип. Децата са излезли с разрешение да отидат в парка, но не са съобщили, че отиват на плажа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още много ще има такива деца за съжаление...
36
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 27Не е важно. Важното е да имат възможности, за да са над другите и да се намърдат в големия бизнес и властта. Другото са глупости.
35
2
 
27
 
! Отговори
Манипулация преди 3 години
Моля, не крийте фактите-т.нар.деца ядящи от гробищата са деца на тези,дето неуспешно се мъчите да интегрирате,та чак и името им сменихте-станаха ромеи.Българските деца ги образоваме и се грижим за тях.И именно заради тия другите,всякакви НПО-ота пишат ли пишат гнусни статии и лъжи! ДОЛУ РЪЦЕТЕ ОТ НАШИТЕ ДЕЦА! ДЖЕНДЪРИТЕ ВЪН! Всеки ден платени статии за "домашно насилие",за "насилие над деца" платени с норвежките милиони!
34
5
 
7
 
! Отговори
Терсенето преди 3 години
Лъжци и мошеници. Изключиха ме от комсомола, щото някой ме издаде, че съм фен на Гънс енд Роузис. Но при социализма гладни нямаше. При шрота на бкп, забелязвам други работи.
33
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще да са ромове, чини ми се. Няма ли съд нещо за тия тъмновиолетови родители, дето изоставят децата си? Или те като се електорат за тях закона не важи...
32
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 30Ареее стига си се правиш на мнооо гаден.
31
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Платиха ми частното училище, заведоха ме на 17(да, на толкова) екскурзии в Европа и на екзотични дестинации, имах всякакви неща, никога не съм гладуваш, ама вашата *** статия иска да изкара, че едва ли не си изоставили децата, тея работещи в чужбина родителите. Пууууууу УА!
30
15
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 16При соца много повече деца ядяха на гробищата защото родителите им бяха пратени да работят в ТКЗС за 32 стотинки на денАбсолютно!Това е самата истина!Обичах да ходя на гости на баба ми, но когато по-малките ми братовчеди ме изпреварваха за обяд баба гледаше да ме отпрати преди обяд, защото нямаше с какво да ни нахрани.Самата тя мизерстваше с 22лв пенсия.На войнишкото изпращане ми подари вълнено одеало за 18лв.
29
4
 
5
 
! Отговори
До 26 преди 3 години
И защо да е подигравка? Това е просто празник, това че ти нямаш родители не променя този факт! Света нито е започнал с теб, нито ще свърши с теб, не може заради няколко души с лош късмет, цялото общество да се ограничава и наказва.
28
2
 
4
 
! Отговори
Терсенето преди 3 години
До АнтикомунистДа за всичките ти беди е виновен именно той. Ефрейтор във генералски ботуши. И благодарение на него западна Европа е пълна със всякаква ***. Тиквата е негово жалко подобие, само че е селски тарикати, и гледа да не го удари някоя гръмотевична буря.
27
5
 
15
 
! Отговори
ЖельоЖелев преди 3 години
До Анонимен"При соца много повече деца ядяха на гробищата защоро родителите им бяха пратени да работят в ТКЗС за 32 стотинки на ден..."======Tи чуваш ли се какви ги плещиш ?!?! ... "много деца се хранили по гробищата , по времето на соца".И на *** е известно, че по времето на соца беше такъв недоимък, че никой нищо не ял цели 45 години. Девет и кусур милиона човека гладуваха половин век, в очакване на спасителната и жадувана демокрация.
26
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Расте едно поколение мамини детенца, които мислят че всичко им е позволено и всички са длъжни да им задоволяват прищевките - никаква дисциплина, никакви трудови навици, никакво уважение към родители и околни, тотална трагедия като цяло. За всичко това са виновни тези повредени свръхемоционални лелки в перманентен цикъл, които смятат че света е розов, проводници на деградантска либерастия.
25
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И още нещо, за 8ми март в домовете те карат да пееш песни за майката, която в общия случай не понзаваш или е починала или пък знаеш че те е изоставила. Ей това не е ли подигравка?
24
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак неназовават нещата със истинските им имена. Тъмновиолетовите са узключително нахални и агресивни. За тях няма правила, морал и закони.
23
4
 
1
 
! Отговори
а бе,пишльо преди 3 години
До Анонимен 16Ти си пълен ненормалник!Я си кажи от къде те изтърваха?
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24Ами как беше беше бе читак , ти живял ли си в такъв дом? щото аз да и беше точно така както го описвам.
21
7
 
7
 
! Отговори
Терсенето преди 3 години
Болни мозъци сте. По времето на така наречената руска окупация. Единствените окупационни сили бяха войничета със калашници без патрони във пълнителя пред посолството.
20
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до22Е не беше точно така, преувеличаваш! Точно никога не са се пяли песни за партийни функционери! съчиняваш си герберска мутрро
19
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 14Тези неща сигурно ги знаеш от вестник Труд или Отечествен фронт,а?
18
13
 
14
 
! Отговори
От първо лице преди 3 години
Относно коментарите за соца и бай Тошо, положението не никак добре. Домовете за сираци и изоставени деца бяха като филм на ужасите - в училище тези деца ги смятаха за втора категория, а в дома боят вървеше наедно с храненето - по три пъти на ден за щяло и нещяло. Млатят наред без да питат кой крив кой прав. А лелките бяха едни оядени и влачеха с торби от храната у тях си. За празниците се пеят песнички на партийни функционери и всичко изглежда розово и приказка.