Деца ядат от гробища, родителите ги изоставили за гурбет

Дете ги съветва да потърсят помощ на телефона за закрила на детето
17 юни 2020 10:33,
70

Колко и какви сигнали за тормоз и насилие са подадени на горещия телефон, който вече е под управлението на Агенцията за закрила на детето? Увеличили ли са се сигналите за трите месеца на изолация? Отговорите на тези въпроси потърсихме в "България сутрин" от д-р Елеонора Лилова, която е председател на Държавната агенция за закрила на детето (ДАЗД).
Още по темата

"Телефонната линия е 116 111, тя винаги е била под управлението на ДАЗД, а се обслужваше 10 години от фондация. Дълги години консултантите бяха наети от фондация "Анимус", хиляди съдби са били обслужвани от тях. От около година обмисляме как ДАЗД да поеме този център за обаждания, както е записано в Закона за закрила на детето", заяви Елеонора Лилова.

Председателят на ДАЗД съобщи за изключително тежък случай на две изоставени деца, чиито родители са заминали да живеят в чужбина. Децата, на 8 и на 11 години, са оставени без храна и са били принудени да се хранят от местното гробище. Сигналът от тях идва през май, а за телефона разбират от друго дете, което ги съветва да се обадят. При сигнал и от кмета се потвърждава, че това не е шега.

Настанени са в център за настаняване от семеен тип. От ДАЗД все още не са се свързали с родителите на изоставените деца. Сезирана е местната комисия за борба с противообществените прояви. Социалните работници са оказали необходимата подкрепа и в момента децата се чувстват добре.

"Най-естествената среда е децата да се отглеждат от родителите. Първата подкрепа е на родителите да им бъде обяснено, да се видят причините да изоставят децата. Мястото на децата е при семейството", подчерта д-р Лилова пред Bulgaria ON AIR.

За последния месец изоставените деца са 9, в предходния месец случаите са били 4. Според д-р Лилова подобреният софтуер на телефонната линия отговоря на всички съвременни изисквания, а гражданите могат да се чувстват спокойни, тъй като информацията е напълно конфиденциална. Подобреният подбор на консултантите е изключително важен акцент, отбеляза тя.

Социалните в ЕС работят по над 300 случая на българчета годишно

"Поехме линията от 1 май. По време на пандемията все още "Анимус" обслужваше линията. Децата между 13 и 17 години са най-активни. Споделят типично детските си вълнения, приятелствата между момче и момиче. Новите консултанти предразположиха децата да не звънят с шеги и пробвания на линията. Около 3 пъти намаляха тези шеговити обаждания", каза още председателят на ДАЗД.

За 2019 г. сигналите и консултациите на телефонната линия са над 51 хил. 4230 са обажданията за любовни проблеми, 1479 са за семейни проблеми и 851 - за насилие. На линията работят професионални психолози и кризисни екипи.

"В последните месеци не се наблюдава специално увеличаване на случаите на насилие, но има повишен интерес към информация как да решават своите семейни проблеми. Линията е като анонимен приятел за децата и възрастните. Обаждат се не само родители, а дори кметове на малки населени места", разясни д-р Лилова.

Тя коментира и трагичния случай, при който две деца се удавиха в Бургас, скачайки от моста в морето. Предстои да бъде уточнено дали има нарушение от страна на Центъра за настаняване от семеен тип. Децата са излезли с разрешение да отидат в парка, но не са съобщили, че отиват на плажа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
1
 
24
 
! Отговори
KZL преди 3 години
Да запазим бисквитите НЕГЪРЧЕ от мръсните лапи на лицемерната евроценностна система.
16
29
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При соца много повече деца ядяха на гробищата защоро родителите им бяха пратени да работят в ТКЗС за 32 стотинки на ден, но вестник Работническо дело не пишеше за това, защото при соца и руската окупация нямаше свобода на медиите както при демокрацията, САЩ ни донесоха демокрацията и свободата, което е най-висшето благо за човека.
15
1
 
24
 
! Отговори
Митко 21 см преди 3 години
Какъв цвят са децата?
14
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименПри соца домовете за сираци и изоставени деца бяха също пълни и там са се случвали дости кофти работи свързани със закона на джунглата.При соца не са се случвали никакви работи в детските домове. Децата живееха нормално доколкото може да се живее без родители, грижите и финансирането бяха достатъчни, и никой дори не смееше да помисли за злоупотреби с децата.
13
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такива са "културните"особености на пенджабците.Или си продават децата,или ги изоставят да ги гледа данъкоплатеца.
12
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва да се помисли за това оставяне на храна по гробищата. Признавам, и ние го правим, а не бива. Направо е ужасно, ако човек отиде привечер на Задушница, вече има глутници кучета и обикалящи с чували разни ***. Кучетата се бият за някое парче, онези тъпчат гробовете, което не откраднат разпиляват. Може би да се разреши оставянето на храна за времето на помена и да се прибира на тръгване.
11
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изглежда това е било известно на хрантутника на държавна ясла - кмета на селото, който явно смята че основното му задължение е да издава служебни бележки и смъртни актове.
10
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виновни са 45 години социализъм и руска окупация.
9
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При наеодността-Ци Гън е така!После тия от гробищата като станат на 13г ще се размножат по 10 и следващите ще продължат традицията!При тях това е от хиляди години и ще продължава до края на света
8
5
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 4При соца домовете за сираци и изоставени деца бяха също пълни и там са се случвали дости кофти работи свързани със закона на джунглата.
7
5
 
20
 
! Отговори
:) преди 3 години
Говорите и руптаете срещу бай ви Тошо ама тогава нямаше гладно и изоставено дете. Извънбрачните деца се брояха на пръсти. Американците и Турците се страхуваха от нас. а сега ... е супер демокрация .
6
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Врътката е съвсем различна. Рушат надгробни плочи и на входа ромеите те офертират да ремонтират.
5
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Надграждат, но пари не дават. Доста объркана жена, начело на една тотално сбъркана в организацията и финансирането си агенция.
4
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
при соца такова нещо не е било допустимо всяко дете си имаше родители
3
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е, добро утро!
2
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Председателят на ДАЗД си мислел, че е шега и трябвало кметът да се намеси?
1
2
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-важното е семейството!И ние разрешихме това, което ни прекара през 500 години робство, да ни бъде отнето за има няма 50-60 години от всякакви либерали....