Болниците в готовност за пандемия от коронавирус и през есента, и зимата

БСП с упрек към Ананиев, нямало грижа за медиците
34
Болниците в готовност за пандемия от коронавирус и през есента, и зимата
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Организацията в болниците, която действа в момента, ще остане в сила за дълъг период от време, за да могат да посрещнат предизвикателствата през есента и зимата. Това съобщи здравният министър Кирил Ананиев по време на изслушване в парламента.

По думите му поне до септември ще действа механизмът, по който се работи в момента.

Според него извънредната обстановка постави на изпитание здравните системи в целия свят, като ситуацията у нас не е била по-различна.

"След първоначалните трудности, които имахме в първите седмици, ние намерихме необходимата организация, необходимите действия, необходимите стъпки, които трябваше да предприемем за осигуряване на нормалното функциониране на здравната система в ситуацията на COVID-19", заяви още Ананиев.

От БСП упрекнаха властите, че не са се погрижили добре за медицинския персонал.

"Само с ръкопляскания за медиците не става, трябва план за действие", коментира социалистът Георги Йорданов.

Той предложи от името на БСП в срок до три месеца министърът на здравеопазването да изготви и внесе в Министерския съвет предложения за законови промени за регламентация на условията за работа и финансовото подпомагане на медицински специалисти и лечебни заведения при обявена извънредна епидемична обстановка.

"Предоставените суми по 1000 лв. на медицински спеицалист, ангажиран в хода на пандемията според Министерство на здравеопазването, предизвика множество дрязги и недоволства в болничните заведения и сред персонала им. Не трябваше населението да бъде поставено в състояние на силен стрес поради ежедневното сутрешно и понякога късно вечерно съобщаване на статистически данни, които лесно можеха да бъдат получени в интернет. Така и не стана ясно защо в големите спортни зали бяха разгънати болнични легла по схема, подходяща за ситуация при наводнение или земетресение, но не и за медицинско лечение. Трябваше да бъде направено максималното за осигуряване на недостатъчните предпазни маски, шлемове, ръкавици и защитни облекла", каза още Йорданов.

Според Румен Генов от ГЕРБ в ситуация на пандемия е напълно естествено капацитетът на лечебните заведения да остане незапълнен.

"Във всяка една държава в такава обстановка плановият прием, плановото лечение се спира", посочи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 9Аз съм слушал и "Свободна Европа" и "Гласът на Америка"!!!Не си спомням случай в който да ни се казва че е забранено!!!А пък и тези радиа не са се променили кой знае колко от тогава.Плещат какви ли не глупости!!!Толкова и сме ги слушали,говоря за 80-те години.Имахме други занимавки като да си живеем живота,например!!!Във всеки случай не беше такава п.ростотия и м.изерия като сега
23
4
 
2
 
! Отговори
лекар инфекционист преди 3 години
как да няма вирус,като лично ги приемам и лекувам , болните с nCOVID19,с положителни ПСРполовинаната ни персонал също се разболя, а се пазят и имаме всички необходоми предпазни средства и сме с опит всичките , есента ще ви гледам сейра като няма слънце и зехладнее..тогава мангъра да ви оправя
22
1
 
3
 
! Отговори
мамка ви дяволска преди 3 години
Няма вирус,план за нещо по страшно,светът се управлява от луди.Да се противопоставим на лудите
21
0
 
4
 
! Отговори
Майтапчийски с Ифата преди 3 години
Затегайте мерките , че вече не се издържа, КПП та ще ги върнем, че бойко отдавна не ме е изтипосвал по ТВ
20
2
 
8
 
! Отговори
1254 преди 3 години
Не си и помисляйте,че пак ще ни заключите.Никакви вълни,никакви репресии гадове ниедни.
19
6
 
1
 
! Отговори
До 16 някой преди 3 години
Аз не планирам да се бия щото никой не ме е затварял, тебе ако те затворят, бий се като искаш.
18
4
 
13
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Това търсенето на този вирус и бъркането по гърлата на хората взе да се превръща в една игра, известна преди няколко години, където хора с телефони издирваха едни ПОКЕМОНИ из градовете. Голям зор да откриеш вирусоносител , за да си оправдаеш ненужно високата заплата. Създадоха се един куп лаборатории от наши хора, които УСВОЯВАТ едни пари.
17
6
 
6
 
! Отговори
ДО 12 от Яким преди 3 години
Абе, "умник" ... НЕ съм нито БКП. Нито от БСП. Нито от СДС. Нито от ГЕРБ. Нито от никой! Безпартиен цял живот! Не гласувам също! Щото всички са "един дол - дренки"! Сегашните знаеш ли КОИ СА , а , "умник" ?!?! ПРЕБОЯДИСАНИТЕ БИВШИ КОМСОМОЛЦИ , ПИОНЕРЧЕТА , ДОНОСНИЦИ ..... Начело с БИВША ОХРАНА НА ТОДОР ЖИВКОВ! Това нещо да ти говори , "умник" ?!?! Или нямаш толкова мозъчни клетки... Поне обаче при БКП в тази Държава се подържаше едно ВИСОКО НИВО НА ИНТЕЛЕКТУАЛЕН ПОТЕНЦИАЛ И ИМАШЕ ИЗИСКВАНИЯ!!!
16
3
 
13
 
! Отговори
короната преди 3 години
Готови ли са за ПАНДЕМИЯ с общо 3000 заразени и 400-500 минали през всички болници за период от 4 месеца, сериозна работа ще да е.
15
5
 
16
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Бъдете готови при втори опит да Ви затворят, да се биете до смърт. Ако не го сторите, то напролет ще гладувате неистово. По-добре е свободен и вероятно заболял, и вероятно мъртъв, отколкото затворен, гладуващ и уплашен, но жив.
14
3
 
10
 
! Отговори
Овчар преди 3 години
Когато овцете спят вълците ликуват.
13
2
 
9
 
! Отговори
Яким Вълев Донев 3 преди 3 години
Не съм го казал аз - КОЛКОТО ПО ЗАТЪПЯЛ И *** Е ЕДИН НАРОД - ТОЛКОВА ПО - ЛЕСНО СЕ УПРАВЛЯВА И ВОДИ ПО "ПРАВИЛНИЯ ПЪТ" !!! Ето така все едно Ви "разхлабват" мерките , но всъщност затягат примката доста по - здраво около врата Ви ! Интелигентните хора - много добре го усещат и знаят ! Накрая ще Ви насадят такъв ДИВ СТРАХ от този лабораторен вирус , че когато пуснат така наречените "ВАКСИНИ" вие сами ще бягате , да им плащате и да Ви ги слагат !!! И МИЛИАРДИТЕ ОТ "ОВЦЕТЕ" са готови! Ай Честито...
12
3
 
13
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Още огт сега ни подготвят нова мъртва хватка за зимните месеци. Всеки с хрема и кашлица ще го пишет корона вирес и ще източват огромни средства от здравната каса. Освен това не мога да разбера защо хора, които не се нуждаят от кислород трябва да лежат в болница. Не днам преди някой да е лежал в болница от грип освен ако няма някакво влошаване.
11
7
 
2
 
! Отговори
До 9 преди 3 години
А преди 30 години как бяха мозъчетата? БеКаПе, чавдарчета, Работническо дело, забрана да се слуша радио Свободна Европа и забрана да има други партии освен БКП и да се ходи на Запад. Тогава беше супер нали?
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярно медиците бяха поставени на изпитание - трябваше да реорганизират методите си за щавене и ограбване на пациентите. Но мисля, че вече успяха да измислят нови схеми с ПСР тестовете. Случаят със стареца на 83 години от вчера, дето го изнудваха за пари, за да си направи тест обяснява защо на запад ръкопляскат на медиците, а тук ги пссуват.
9
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо опозицията губи всички избори? В цял свят има карантина и мерки против вируса. Българските червени *** повтарят че заради Бойко се говори за вируса тука.
8
2
 
6
 
! Отговори
Яким Вълев Донев 2 преди 3 години
Господарите си "постелиха" идеално в последните 20 години! Първо и най - важно - Масово "затъпиха" огромна част от Човечеството. В България това стана главно с чалга, мутри, силиконови "чалга пеперудки" , татуирани прости футболисти, ММ бойци , "фитнес маниаци" ..... Които навсякъде са представяни като нещо ВЕЛИЧЕСТВЕНО и МОДЕЛИ ЗА ПОДРАЖАНИЕ !!! И след МАСОВОТО "ЗАТЪПЯВАНЕ" вече могат значително по - лесно да си прекарват ТЕЗИТЕ и ТЕОРИИТЕ. Защото просто вече има адски много "ПРОМИТИ МОЗЪЧЕТА"!
7
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** няма познати заболели значи вируса е измислица. ***, може да се запознаеш със заболели, *** в болницата и се запознай с тях.
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато трябва да се заглушат изцепките на Борисов вируса е идеалнатта тема
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всичките сте за стадиона! Въже, брадва и лопата.