Внесоха в НС проекта за втори ремонт на бюджета за 2020 г.

МС предлага да се увеличи размерът на държавните гаранции
Обновена: 19 юни 2020 09:39 | 19 юни 2020 09:38, Камелия Цветанова
2
Внесоха в НС проекта за втори ремонт на бюджета за 2020 г.
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Проектът за втора актуализация на бюджета за тази година е внесен в Народното събрание. Предложението на Министерския съвет е да се увеличи максималният размер на държавните гаранции, които страната ни може да издаде.

Те стават от над 1,5 млрд. лева до малко над 1,8 млрд. лева. Изменението се налага заради ангажиментите на страната ни в общоевропейския отговор на кризата, предизвикана от Covid-19.

Става дума за парите, които трябва да се съберат в схемата SURE и Паневропейския гаранционен фонд.

Инструментът SURE е създаден в отговор на проблемите, възникнали на трудовия пазар след разпространението на пандемията. Той ще допълва националните мерки, като предоставя финансова подкрепа на държавите-членки за покриване на внезапните увеличения в публичните разходи за запазване на заетостта. Общият бюджет на инструмента е 100 млрд. евро, като финансовата помощ ще се отпуска под формата на заем.

Размерът на изискуемата гаранция от дадена държава-членка ще бъде пропорционален на относителния дял на брутния й национален доход (БНД) в този на ЕС, съответно максималният размер на ангажимент от България е приблизително 107,5 млн. евро, които отговарят на 0,4 % от БНД на ЕС.

Предвижда се държавите-членки да предоставят гаранциите по силата на гаранционно споразумение, сключено между Комисията и всяка отделна държава-членка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неграмотни ченгета от комунистическия режим поискали европейски пари и решили да използват патриотизма като идеология защото не ставали за нищо. Лъжели, крадяли от хората за да излязат начело. Българска народна приказка.
1
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОСТАВКА, СЪД, ЗАТВОР И КОНФИСКАЦИЯ ДО 9ТО КОЛЯНО!