Психолог: Кухнята стана бойно поле по време на пандемията

Вместо да се опознаят, семействата са започнали да се бият
20 юни 2020 15:11,
27
Психолог: Кухнята стана бойно поле по време на пандемията
Снимка: БГНЕС

Кухненските помещения се превърнаха в бойните полета по време на пандемията. Това каза психологът и ръководител на проекти в Асоциация „Деметра“ Диана Видева. Тя потвърди, че в последните месеци броят на случаите на домашно насилие е нараснал,  съобщава Радио „Фокус“ – Бургас.

Още по темата

„По време на извънредното положение стартирахме две горещи денонощни телефонни линии за жертвите на домашно насилие и за обаждания, във връзка с COVID-19 – едната линия бе в София, а другата в Бургас. С отварянето на линиите започнаха и обажданията и в двете посоки – касаещи както тревожност и безпокойство, породено от новината за пандемията, така и сигнали за насилие в домовете. Причината беше, че семействата са в изолация. Това беше времето, в което тези от тях, които дълго време не са били заедно в домовете си, имаха възможността, от една страна, да се опознаят. Това обаче породи доста напрежение у тях и започнаха конфликтите. Това, което категорично мога да кажа, е , че кухните се превърнаха в бойно поле, защото в доста от случаите напрежението, понякога прерастващо във физическо насилие, е започнало точно в кухнята. Съвсем интуитивно всеки е хващал случаен някакъв предмет и го е захвърлял по другия. Така дойдоха и няколко случая с физически наранявания в резултат на сбивания в кухните“, заяви психологът.

Според нея най-потърпевши по време на извънредното положение са се оказали възрастните хора, част от които не са срещнали необходимите търпение и толерантност от страна на своите близки.

„В доста ситуации при тези, които се обаждат, се касае за злоупотреба – било психически тормоз, физически или икономически – когато близките използват пенсиите или спестяванията на възрастните хора. Те се оказаха доста уязвима група, от тази гледна точка. Липсата на толерантност породи това. И преди имаше доста такива случаи, но те нараснаха по време на пандемията, предвид това, че хората трябваше да пребивават в един дом заедно за по-дълго време. Това доведе до ескалиране на напрежението. Сега нетърпимостта се повиши – към по-малкия или към по-възрастния в семейството. За съжаление, това говори не само за голяма незрялост на обществото, но и за липса на ценност – по отношение на различието, липса за посрещане нуждите на различния. Разбира се, извънредното положение също оказа влияние, но такова поведение преди всичко означава психологическа незрялост“, посочи още Видева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
0
 
! Отговори
Не става преди 3 години
До ГостКъщата е нейна.
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много КЪСНО ги правите и признавате тези заключения за българското общество като цяло! Българите в междуличностните си отношения, в болшинството си, са на ниво primitive. Невежи, както по отношение на познанията си, но и в емоционалните си реакции. Българинът вижда насилието като единствен начин за справяне с проблемите си, в училище не се учат да комуникират.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аааа , масата в кухнята се превърна в сексуално бойно поле
18
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Евала на короната , едно е сигурно , че мойта два месеца не ми изневери.....
17
0
 
1
 
! Отговори
Замислих се преди 3 години
Членовете на едно семейство избиват негативни чувства един върху друг, когато се принудени по цял ден да споделят едно жилище.Значи ли това, че след като си принуден пет дена в седмицата да споделяш едно помещение с колегите, това поражда омразата един към друг? Тогава значи всеки намира някаква форма да излее тази омраза и някак да нарани или ощети всеки един от колегите си.
16
6
 
1
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До МойтаЩом си мека китка, но не и мъж, оная ще ти се качва на главата и ще се гаври с тебе. Ти си виновен,че й позволяваш това. Не е нужно да я пребиваш от бой, но я я зашлеви със силен шамар, да види дали ще посмее отново да ти се подиграва.
15
4
 
1
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Аман от еманципирани и феминизирани женуря , които искат да работят и упражняват мъжки професии и призвания! Тая Диана Видева е за лечение при психолог, а не да упражнява тази мъжка професия!
14
4
 
3
 
! Отговори
Мойта преди 3 години
Изобщо не ме пуска в кухнята. И в спалнята. И в кабинета. Забранила е и две от баните. И заплашва, че ще ми счупи глава, ръката, краката... да не изреждам всичко.
13
0
 
13
 
! Отговори
Българин преди 3 години
У нас кухнята, хола и спалнята всъщност са едно помещение. А тоалетната, банята, мазето и килера са другото помещение.
12
3
 
0
 
! Отговори
Иван Козарев-Балкан преди 3 години
Те толкоз са и семейства;))) Такива "семейства" са най-вкусни за Самор, гризка ги като сиренце и кашкавал. Както писах още в началото на Годината, едни от съществените явления, освен всичко останало, ще е разпадът на семействата. Самор си е такава, малко... "къртичка";))) Затва, който е оцелял е оцелял, благословил го е Тангра!
11
2
 
7
 
! Отговори
Койчо Коев преди 3 години
До E кой живееНе питай кой, питай защо. Познавам една такава баба- синът й, на 42 живее с нея, доходите им- само нейната пенсия. Потрошава я от бой всеки ден, кара я да проси из квартала. Пичът друса всичко. От хероин до лепило. За каквото стигнат парите.Но като беше малък и почна с тия работи, майчицата беше "момченце ми е, нека си полудува". Беше "на мама и тате с многото парички момчето". Татето умря, останаха си двамката. Той продължи да друса, пие и почна да бие. Е- кой й е крив сега?
10
11
 
2
 
! Отговори
Теню преди 3 години
Абе и аз мойта на два пати я опердаших покрай тая корона. Седи и ме гледа нагло и ми се лендзи насреща, викам и *** донеси другата ботилка от барчето, нема ми вика *** си я земи сам, такааа ли я земи тоя токат *** ти да *** ***
9
4
 
12
 
! Отговори
прр преди 3 години
Докато на българските дами народопсихологията е "по-добре да пие и да ме бие, ама да има пари, отколкото добродушен, ама с 800 лева заплата"- тъй ще е. Някой да е карал насила въпросните "жертви на домашен тормоз" насила да се омъжват за "лошото момче" от квартала? Ама да ходиш с най-големия бияч от дискотеката в Обеля е голяма гордост, нали?Или в случая на пенсионерите- да го отгледаш.Айде не ги жалете, сами са си го избрали.
8
10
 
3
 
! Отговори
SS преди 3 години
Моята ме изгони от кухнята онзи ден.Отварях шкафовете да търся захар тя ми посочи вратата.След две минути ми донесе захарта в столовата.Досега не съм я бил ама напоследък азиатката много почна да ми лази по нервите. Жена бе кво да го праиш.
7
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Седнахме със жената на по чашка да убием вируса, поприказвахме си, ми тя била много свестен човек бе.
6
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре че беше кризата да се запознаем със жените си.
5
12
 
4
 
! Отговори
Истина е преди 3 години
На третият ден с моята се сбехме.На мен нищо ми няма ама тя се размина само с посинено око и счупена ръка.
4
4
 
12
 
! Отговори
Да преди 3 години
Народът е неук и това може да се види от коментарите под статиите в този сайт, а и от самото писане на 'репортерите' ни. Емоционално и умствено осакатени.
3
1
 
6
 
! Отговори
E кой живее преди 3 години
с родители пенсионери, не работи и им смуче от пенсиите?
2
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Божееее, с какви глупости се занимават хората....