Кой плаща PCR тестовете - болниците, НЗОК, МЗ?

Главният секретар на БЛС каза, че не са предвидени средства за тези изследвания
23 юни 2020 15:07, Ния Христова
6

 

Нарушават ли се правата на пациентите, когато им се прави задължителен PCR тест за коронавирус при прием в болница и кой плаща за тези тестове? От УС на БЛС вчера се противопоставиха на разпространеното от Министерството на здравеопазването съобщение, че изискването на PCR тест като условие за прием в болница е незаконосъобразно.

 
"олниците не трябва да плащат, защото не са предвидени средства за заплащане на тези изследвания. В бюджетите на болниците и НЗОК такива пари не са предвидени. В Здравната каса има резерв, който ние от 15 години говорим, че е за екстремни ситуации. Може да се вземат пари и от бюджета на Министерството на здравеопазването", заяви главният секретар на БЛС Стоян Борисов в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Той обясни, че годишно хоспитализираните у нас са около 2 млн. При тази обстановка хоспитализациите ще бъдат около 1 млн. по-малко. 
 
"В частните лаборатории едно изследване варира около 100-120 лв. Разумна цена е около 60-80 лв. за един PCR. При 1 млн. хоспитализации това означава 60-80 млн. лева", каза още той. 
 
"Изключително много намаляха случаите на прием на пациенти с всички други заболявания. Хората ги е страх да отидат в болница, за да не се заразят. Вероятността човек да се зарази с коронавирус в болница е много по-голям. Искаме с подлагането на тест хората да бъдат сигурни, че е най-безопасно да отидеш там да се лекуваш", обясни главният секретар на БЛС.
 
Борисов е категоричен, че върху здравната ни система няма никакъв натиск. По думите му имаме подготвени около 1600-1700 легла в интензивните отделения и около 6000-7000 легла за по-леко болни от коронавирус. Той изтъкна това, че до момента не сме имали повече от  451 хоспитализирани наведнъж, както и че здравната ни система е достатъчно добре подготвена.
 
Много от предишните заповеди са променени под наше влияние. Разумно е на обществени места при изостряне на ситуацията... Не е никакъв проблем да се носят маски на обществени места", коментира още главният секретар на БЛС.
 
Стоян Борисов разкритикува оборудването и превръщането на многопрофилни и спешни болници в инфекциозни такива. Той не е сигурен, че бързо ще бъде намерена ваксина за вируса и даде пример със СПИН, за който се е твърдяло, че ще има ваксина до 2000 г.
 
"За нас е важно колко болни има в инфекциозни отделения. При 11 болни не може да говорим за втора вълна", допълни гостът. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Кло преди 3 години
Нали затова е резервът на НЗОК....за екстремни ситуации! Сега нали сме в извънредна и изключително екстремна такава! Или заеми пак ще се теглят......
5
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние стадото ги плащаме, и не само тестовете но и заплатите и рушветите ви.
4
2
 
9
 
! Отговори
men преди 3 години
Евала д-р Борисов, казахте им го точно, не може да променяш изискванията си през 15 минути и после да се глобяват хората за всякакви простотии. Колко болни могат за изчакат карантина от 14 дни? <50% , Ако влезе Сovid19 в отделение по онкохематология какво ще стане? Кой ще е виновен и т.н. Оправете си мерките и платете тестовете, па после икономийката.
3
10
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Плащат ги глупациите дето вярват че наистина има корона вирус. Фирмите на Бил Гейтс направиха милиарди от вашата тъпотия.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ние си ги плащаме. Аз си платих 2 от 3 pcr теста до момента. Процедурата да ти излезе по-евтин или безплатен теста е толкова тромава, че може да пукнеш докато стане... Болниците си искат тестове като те приемат в белодробно отделение. Прави са според мен, така трябва да е.
1
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нийче, ще ти кажа РЗИ ПАЗАРДЖИК какво ми казаха по телефона когато теста на брат ми излезе положителен. Цитирам дословно "Нали вие сте добре, какво ви интересуват другите. Тестове и пари няма -- екип няма да ви обслужи. Ако сте толкова притеснени - платете си на частно и ще Ви направят тест. Разбрахме ли се?" След което затварят телефона....мне не се, да видиш дали РЗИ не си търсят нови работници седмица след това. Да видиш дали не ме обслужиха директно от София и дали не ми се обади минстъра ..