44% от местата за настаняване с намалени приходи през май

65% от управителите били готови да намалят цените
8
44% от местата за настаняване с намалени приходи през май
Снимка: Dnes.bg

57.5% от анкетирани управители на места за настаняване през май смятат да предложат на своите клиенти алтернативен период за използване на направените резервации.

65.6% имат намерение да намалят цената на пакет услуги, а 49.4% - на нощувката. Проучването е на НСИ и е направено през юни за събиране на информация за състоянието и развитието на техния бизнес по време на извънредното положение и последвалата епидемична обстановка в страната. То е трето по ред месечно анкетно проучване.

По отношение на наетия персонал 29.6% от ръководителите са предприели като мярка неплатен отпуск, следвана от освобождаване/съкращаване“ - 22.4%, и мярка "60/40" - 22.1%.

От платен отпуск са се възползвали 20.4% от мениджърите, а 11.3% са приложили дистанционна форма на работа или намаляване на възнагражденията на персонала.

През май 44.4% от управителите отчитат намаление в приходите от дейността си спрямо предходния месец, докато 40.1% посочват, че няма промяна.

В краткосрочен план (през следващия един месец) 48.8% от мениджърите прогнозират, че ще могат да обслужат "до 50%" от разходите за дейността със собствени средства, 35.3% - няма да могат да се справят сами, а 15.5% от анкетираните посочват, че ще успеят напълно.

По отношение на бъдещата си активност в краткосрочен план през май 63.8% от ръководителите на местата за настаняване смятат да продължат да работят макар и с намален обем, 16.8% очакват временно да преустановят дейността си, 15.9% очакват да продължат дейността си, както преди извънредното положение и едва 2.2% прогнозират да я прекратят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До В Гърция е по-хубавогрешиш! всичко отива по разни офшорки! тук остава само нищото! в крайна сметка хората искат почивка и качество, а не богатеене на разни мутри!
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
65.6% имат намерение да намалят ценатаИмах намерение да уважа комшийката ...ама не стана работатаОт намерение да свалят цената , до реално сваляне БАЛКАН разлика
4
2
 
3
 
! Отговори
В Гърция е по-хубаво преди 3 години
Ама каквото оставите в български хотел и заведение, в 80% от случаите ще се върне при вас. Другите около 20% сигурно наистина се губят при чужди инвеститори и в офшорки.Но каквото похарчите като пари в Гърция си остава за гърците. И не е полезно за вашия джоб. Парите излизат от България.
3
3
 
3
 
! Отговори
Промиха ви мозъците преди 3 години
Хотелиерите, които работят с чужди туристи, заедно с предприята, които изнасят стоки произведени в България, са хората, които осигуряват приток на пари от чужбина у нас. От тях България печели. От износ на суровини и търговийка между български фирми печалба няма.
2
2
 
4
 
! Отговори
Не си в час преди 3 години
До радио хоризонтБизнесът с настаняване няма нужда от хранене, той храни подизпълнители. Хотелиерът е подизпълнител единствено на туроператора и госта.А хотелиерът храни държавния бюджет, общината, счетоводство, охранителни и транспортни фирми, ВиК, ел. дружества, телекоми, концесионери на плажове, заведенията, дискотеките и дюкяните около хотела му, екскурзоводите, авиопревозвачите с чартърни полети, казината, продавачите на кукуруз по плажа.И най-важното - служителите си.15% от БВП.
1
1
 
10
 
! Отговори
И как да признаят? преди 3 години
Като миналата година са крили нощувки и няма как да докажат, че тази е по-лоша от миналата.Примерно:Миналата година къща за гости е реализирала заетост за април 70%, но е декларирала 10% и за толкова е платила турстически данък. Как да декларира спад, спрямо миналата година? Нали ще се самоуличи?Тези, които са декларили спад на приходи си плащат данъците. Останалите 56%, които не са декларирали спад на приходите просто не го правят. Изследването е по-скоро за сивата икономика у нас.