Как можем да се откажем от почивката си, но без да загубим пари?

Страх от пътуване не е сред уважителните причини за анулиране на пътуване
24 юни 2020 23:00, Нели Христова
14
Как можем да се откажем от почивката си, но без да загубим пари?
Снимка: БГНЕС

Раздвижване при търсенето на почивки и екскурзии отчитат туроператори, макар и все още плахи. За потребителите остава въпросът как да се застраховат, че няма да изгубят парите си в случай на нови мерки, свързани с коронавируса и забрана за пътувания.

В кои случаи и как можем да се откажем от пътуване, без да загубим пари?

"Имаме резервации, включително и за 2021 година, за Нова година. Към момента се реализира България и Гърция. Има запитвания за Египет, Турция, Италия", обяви пред БНР Ирина Найденова, член на Асоциацията на българските туроператори и туристически агенти.

Всички пътувания се организират и реализират в много къси срокове, тъй като все още няма яснота в условията на коронавирус при какви условия ще се пътува от 15 юли нататък. Найденова подчерта, че взаимоотношенията между туроператора и пътуващите са предмет на договор и в него е описано в кой етап на организиране на пътуването клиентът може да се откажа, без да дължи пари:

"Защита е в клаузите на подписания договор. Организираното пътуване с обща цена има за цел да защити потребителите и да създаде условия, при които туроператорът да анулира пътуване. Всяка извънредна ситуация е предмет на регулиране на взаимоотношенията в тези нови условия от страна на държавата".
Каква информация е важна за потребителя, преди да се довери на туроператор:

"Че наистина е туроператор и има право да реализира организирани пътувания с обща цена. Всеки да се поинтересува от сроковете, в които трябва да плати депозита, останалата сума, както и правата си при анулиране на пътуването. Сключвайки договора, означава, че информирано е взел решение“.

При покупка на единични услуги като хотелско настаняване или самолетен билет през туроператор важат правилата на хотела или авиокомпанията.

Сключването от клиента на застраховка за отмяна на пътуване би помогнала в случай на обективни причини за невъзможност да се пътува, пояснява Румяна Бетова, изпълнителен директор на една от компаниите, член на Асоциацията на застрахователите. Ето какви случаи обхваща застраховката:

"Внезапно заболяване. Форсмажорни обстоятелства – събития с жилището на пътуващия. Смърт на близък“.

"Страх от пътуване не е сред уважителните причини за анулиране на пътуване“, обърна внимание Ирина Найденова.

Сключването на застраховка „помощ“ при пътуване може да спести доста допълнителни разходи, каза Бетова и уточни, че няма 100% формула за застраховане и предвиждане на всички обстоятелства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Жокер от мен. Chargeback директно към издателя на кредитната ви карта. 101% шанс за успех. Тествано и работи безотказно. Лошото е, че у нас културата на хората е нула откъм финансови опции и сигурност и плащат ли плашат в брой или с банков превод. Абе, тъжна история.
9
2
 
2
 
! Отговори
иван преди 3 години
Не можем!!!!! Ще загубим парите и това е, нищо не ни защитава.
8
0
 
2
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Бох казал, че само ще спечелим, или айде поне няма да изхарчим !
7
15
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не е редно да се връщат пари, имал си пари дал си свършено е, каква вина има хотела че бил гейтс пусна вируса? пари назад не!
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тя половин България е заразена. Баце да не фане, че кой ще ни води
5
5
 
5
 
! Отговори
Последни Новини преди 3 години
128 новозаразени за последните 24 часа!
4
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Язе се отказах без да загубим парсо. Просто никога не избирам резервация за която искат предплата, а такива в гръцко доста ги има.
3
6
 
8
 
! Отговори
Алчния преди 3 години
Здравето и живота са най - важните неща след парите...
2
4
 
12
 
! Отговори
УханскатаЧумоПроказа преди 3 години
ама не се отказвайте, цените са на промоция - като за самоубийци!
1
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така или иначе парите сте ги загубили. Каквото и да правите пари няма да видите, защото туроператорите ще обявят фалити до Нова година, а срока за връщането вече е една година. Дори и да вземете ваучери валидни до края на 2021 година, след фалита на туроператора губите парите си.