Площадката за АЕЦ "Белене" не се нуждае от нов лиценз

Проектът не е спрян, заявиха от Министерството на енергетиката
24 юни 2020 21:42, Нели Христова
32
Площадката за АЕЦ "Белене" не се нуждае от нов лиценз
Снимка: БГНЕС

Проектът АЕЦ “Белене“ не е спрян и конкурсът продължава. Това заявиха през БГНЕС от Министерството на енергетиката. Площадката за втората ядрена централа не се нуждае от нов лиценз, допълниха от АЯР.

Коментарът е по повод информация на сайта Euractiv.bg., в която се твърди, че бъдещото изграждане на втората атомна централа се нуждае от нов лиценз.

Площадката на АЕЦ „Белене“ е отдавна одобрена и няма проблеми с изпълнението на конкурса. Европейската комисия няма правомощията да издава подобни становища по отношение на проекта, това е в правомощията на националния регулатор, коментира пред БГНЕС темата председателят на Агенцията за ядрено регулиране /АЯР/ Лъчезар Костов.

Неговият заместник Борислав Станимиров допълни, че от гледна точка на АЯР площадката за АЕЦ „Белене“ е одобрена през 2004 г. и няма нужда от ново прелицензиране. Що се отнася дали е необходим нов ОВОС, това може да каже ресорното екоминистерство.

На 18 юни стана известно, че трима от големите участници в проекта за АЕЦ „Белене“ са обединили своите усилия. Това са руската държавна корпорация “Росатом”, френската „Фраматом“ и американската „Дженерал Електрик“.

По-рано министърът на енергетиката Теменужка Петкова бе обявила, че държавата ще участва в проекта за АЕЦ „Белене“ единствено с активите, които притежава. „Те са сериозни. Притежаваме оборудване, лицензирана площадка. Ние ще участваме с апорт на тези активи“, уточни тя.

През 2018 г. парламентът даде мандат на правителството да предприеме действия по реализацията на проекта на пазарен принцип, без предоставяне на държавна гаранция, корпоративна гаранция или сключване на договор за дългосрочно изкупуване на електрическа енергия. Според направените изчисления стойността на проекта възлиза на около 10 млрд. евро.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
2
 
! Отговори
1 преди 3 години
Стига сте ни занимавали с този гьол,както се изразяваше,слънцето наше,нали се тупаше по гърдите,че е спрял гьола,а сега пее друга песен,че гьола е бил стратегически обект,за България.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АЕЦ Белене е проект на пазарен принцип. Има частен инвеститор, американско-френско-руски проект.Всички стари искания на психидесните са изпълнени. Ще спуснат нови опорки за всички психодесни русофоби да спрат да бъдат срещу проекта АЕЦ Белене.
23
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АЕЦ БЕЛЕНЕ няма да има! Корумпетата да връщат руските рушвети....
22
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как нещо ,не използвано от 30 г. може все още да е с валиден лиценз за годност ??? Само един пример давам , ако закъснееш дори с една седмица за преглед на колата я спират веднага от движение!
21
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Десните по всички линии драпат да смачкат България.Кой принуди ЦИК да признае Радан Кънев за депутат, при положение, че не му достигаха гласове съгласно предварително обявените проценти?И ДПС са активни в този случай. Обявиха централата за най-голямата грешка на Борисов. При тях нищо не е случайно.
20
7
 
10
 
! Отговори
мангъров преди 3 години
хубава прощадка, в силно сеизмична зона, какво толкова може да стане, това е просто едно ядрено реакторче.
19
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скоро не само банкянската тиква няма да има кинти, но и народът, който го търпи и гласува за него. Вие си знаете защо, нали?
18
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къв ток кви лицензи. Тоя проект е огромен.Тоест лапането ще е мега яко. Аец ще видим колкото и ф16. Обаче баце трява да купува много шкафчета
17
6
 
13
 
! Отговори
Х преди 3 години
Кога ще пуснат конкурса за най-русофилско село, където ще се приема ядрения *** за закопаване?
16
1
 
15
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 3 години
По паническите действия на АЯР става ясно, че хората с Новичока съвсем скоро ще дойдат да разгледат кубетата на Александър Невски.
15
5
 
21
 
! Отговори
За къФ кур ви е преди 3 години
БеляНе?!Козлодуй и мариците умиргат ако се построиИ ще плащате 4 пъти по -скъп ток
14
0
 
14
 
! Отговори
гербер преди 3 години
А, да - и като ТЕЦ Варна, купена за жълти стотинки от "Знаете КОЙ" и в момента превръщана в ключово пристанище с пари от бюджета ...
13
3
 
5
 
! Отговори
гербер преди 3 години
Белене ще се построи! Пак няКОЙ ще се налапа - като при американските амриц, като при милионите , които наскоро отидова при Цеко Минев .... "апорта" на държавата ще се охаже само 5 % от цялата стойност на проекта ...
12
3
 
16
 
! Отговори
Сата НАТО преди 3 години
После ми обяснявайте, че Боко бил европеец. Тоя е пълен путинист, в момента ни пързаля към Москва. Кой ли руски проект не пробута в Европа досега!
11
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
АЕЦ Белене,няма да се построи защото ние нямаме пари.A като нямаш пари и си мислиш че някой друг ще извади няма да стане.
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква площадка не трябваше ли аец Белене да е готов 2020 година.
9
0
 
9
 
! Отговори
Инж. Мичев преди 3 години
Абе нека първо я строят още 10-20г, пък после ако ще да я пускат или спрат като СП2.
8
9
 
3
 
! Отговори
New Deal Belene преди 3 години
New Deal (Нов курс) е названието на политиката на Франклин Делано Рузвелт, изразена в редица програми между 1933 и 1938 за борба с Голямата депресия, последвала срива на борсата през 1929 г.----Има някакви паралели.
7
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 4Като ще е евтин тока от АЕЦ'а какъв ти е келепира, да седиш на ядрена бомба !?
6
0
 
8
 
! Отговори
Джанго преди 3 години
Можем да колям крави у Германия, ама можем и да завивам тел по кофражите.