Бизнесът: 60/40 не е спряла ръста на безработицата

Работодателите по-често са съкращавали хора, отколкото да я ползват
7
Бизнесът: 60/40 не е спряла ръста на безработицата
Снимка: Dnes.bg

Мярката 60/40 не решава проблема на пазара на труда и не може да спре безработицата.

Това заяви председателят на Българската стопанска камара Радосвет Радев на конференция, организирана от Българската асоциация за управление на хора.

Още по темата
По време на ограниченията заради коронавируса работодатели по-често са съкращавали хора, отколкото да се възползват от държавните стимули за запазване на работни места.

В началото на юни подадените заявления за подкрепа по този вид държавна помощ са малко над 15 хиляди за близо 260 хиляди работници и служители, предаде БНР.

Изплатени са 73 милиона лева при предвидени около един милиард за близо 11 хиляди работодатели  - или около 3%, и за запазване на 170 хиляди работни места при общо 2,25 милиона.

От представените на конференцията данни стана ясно, че най-голямо е намалението на заетите в секторите "Търговия", "Транспорт", "Складиране и пощи", "Хотелиерство и ресторантьорство", "Добивна и преработваща промишленост", "Енергетика", "ВиК", "Рециклиране", "Селско и горско стопанство".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Оставкадокато държавата не се измести от частния и малкия бизнес от паралелна такава. Напълно автоматизирана и чиста от търтеи
5
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Частни фирми на държавна помощ. Социално слаби и бедни бизнесмени с държавни помощи.Бизнесмен на социална помощ - ново явление в България.
4
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е щом и поредната червена гнида (радосвет радев)е равнал,значи Ко-вида ще си свърши добре работата-ФАЛИТ на целият така наречен ЧЕРВЕН бизнес!
3
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено! На мутрата му е по-лесно просто да те уволни и после да назначи нов човек за по-малко пари, отколкото да положи усилия да те запази като работник/служител.
2
1
 
17
 
! Отговори
The Ghost преди 3 години
Нима някой си е мислил че 60/40 ще спаси бизнеса, хората, безработица или каквото и да ? Всичко е популизъм
1
1
 
22
 
! Отговори
Оставка преди 3 години
Защо няма съкращения на заплати и уволнения в държавният сектор и при държавните служители търтей и калинки, докога само частният бизнес и нормалните хора ще плащат цената на кризата?!