Да ти отнемат книжката на границата? Експерт: Това го няма никъде

Коментар на председателя на Българското обединение на шофьорите Христо Радков
25 юни 2020 22:00, Красимир Ангелов
43

Нова система по граничните пунктове проверява за неплатени глоби към "Пътна полиция". При установяване на задължения водачът трябва да заплати на място глобата, иначе не може да премине границата.

Стига се и до отнемане на шофьорската книжка. Целта е превенция на жертвите по пътищата.

Още по темата
Председателят на Българското обединение на шофьорите - Христо Радков, заяви пред "Денят ON AIR", че размерът на глобите за нарушения по пътищата не е нисък, а напротив - той е висок.

"Паричната санкция е много тежка спрямо санкциите в ЕС. Имаме и санкция за отнемане на книжка, както и сваляне на номера на границата - това никъде го няма", посочи Радков.

Българското обединение на шофьорите ще отнесе до адвокати въпроса за това правомерно ли е отнемането на книжки по границата за неплатени глоби. "Санкцията, която дължим, е за административно нарушение. Ние сме придобили свидетелството за управление на МПС на изпит", отбеляза той пред Bulgaria ON AIR.

Според Радков санкцията от 300 лв. за преминаване на червен светофар не е толкова малка, но и преминаването на червено не е основна причина за жертвите по пътищата.

"Не изглежда много ниска санкцията. Според статистката на МВР, след на преминаване на червен светофар няма толкова загинали. В нашия закон не е забранено преминаване на червено. В момента всеки средностатистически юрист може да ви измъкне от подобно наказание. Минаването на червено е глупаво, но вследствие на него няма толкова произшествия", обясни той.

Христо Радков заяви, че последните промени в Закона за пътищата няма да намалят жертвите на катастрофи, а ще отворят вратички за корупция.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
1
 
0
 
! Отговори
дедовия преди 3 години
Държавата е в правото си да събира глобите. Да не сте ги правили.
37
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глобата има срок за плащане ДО ДВЕ ГОДИНИ. Закона ти дава отсрочка 2 години, митничарите не.
36
3
 
1
 
! Отговори
Партия на водачите преди 3 години
Време е да спрем корупцията в КАТ. Тя е на нависоко ниво. Има фирми приближени на властта с много МПС работещи по държавни поръчки. Със сигурност техните водачи не носят лична отговорност за нарушенията, а нанасят най-голяма вреда на пътя и не спазват правила.
35
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Освен това, в Кувейт, като се роди дете, държавата му дава достатъчно пари за всички глоби през живота му! В България на тиквения аятолах - един по-изразителен среден пръст!
34
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А в Судан как е, как е в Судан?
33
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Кувейт хората карат нови коли по нови пътища и шефа им не ги крaде със 1000 лева след като 5 месеца не им е плащал заплата. Най-малкото в това е разликата. Но наще мили мили цонерчета нямат много мозък и съвест да се сещат за такива подробности.
32
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 32В Германия ако не платиш глобата до една седмица става двойна...И в Германия ли си живял дълго? Коя Германия? Живял си в Германия колкото аз съм бил на Марс!Първо глобата ти идва по пощата и това може да трае даже три месеца, след това две седмици за показание - дали всичко е вернони след това, честитката с цената за две седмици.Ако те хванат на место и си чужденец - двойно! Защото нямало гаранция, че ще я заплатиш. Не е логично, но това са немски добичета, те не разговарят, прибират
31
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 32В Кувейт не те пускат да излезеш от държавата ако не си си платил всички глоби.Примерът ти е неадекватен! БКП не е в кувейтски съюз а в ЕС! Разликата е от небето до земята!
30
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Кувейт за +40 скорост над знака или минаване на червено светофар се лежи 6 месеца. Трябва да го въведат и в България.
29
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами има го. В Кувейт не те пускат да излезеш от държавата ако не си си платил всички глоби. Живял съм там доста години. Така че чичката не е прав?Плащайте си глобите андрешковци и няма да имате проблеми. В Германия ако не платиш глобата до една седмица става двойна.
28
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, взимаш книжката на французин и след броени часове получават дипломатическа НОТА от френското посолство за незаконно конфискуване на лични документи което е абсолютно забранено в ЕС законодателството! Следва пълно милиционерско пооосииране и глоба за сметка на държавата БКП_Лайнярияяяя каквато е в действителсност!
27
3
 
4
 
! Отговори
Андрешко, Андрешко преди 3 години
Андрешко, на избори ще си счупи каруцата.
26
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз също забравям да платя една глоба в Гърция. Вече девета година. Ходил съм безброй пъти оттогава.
25
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Що взимат книжките?Да взимат номерата.Като гърците.
24
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 22Андрешко, Андрешко
23
4
 
2
 
! Отговори
БЯЛО ПЕТНО земеделск преди 3 години
Виденовата зима селото спаси гражданите от село-Лукановата зима.Всички войниСега унищожават и грабят вече колко годиниТо стана нагло напоследък в полупленински и планински райониродиха недоносче наследствена собственост с много наследници без ясна собственост ми не роботело ми как да работи
22
3
 
7
 
! Отговори
БЕЛИ ПЕТНА ? преди 3 години
Тройната коалиция изобретил грабежа на земяИ сега ограбват и им плащаме даже затова
21
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярвай си! А в Сърбия за +50 в населено място се лежи! И няма мърдане!
20
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самата държава те лъже за всичко, а иска ти да си коректен.Самата държава те лъже за всичко, а иска ти да си коректен.Самата държава те лъже за всичко, а иска ти да си коректен.БЕЛИ ПЕТНА ?ГРАБЕЖ НА МАЛОИМОТНИЯ КОЙТО ВИНАГИ ПРИ ФАЛИТ НА ДЪРЖАВАТА Е ОСНОВНА ОПОРА.
19
3
 
8
 
! Отговори
Az преди 3 години
Чувал си ти за глобите в гърция. Имам 5 нито една не съм платил! От 2010 до сега!