Какви са правата и задълженията ни при извънредната обстановка?

Има риск от нова забрана за излизане в чужбина, каза Мария Шаркова
25 юни 2020 10:49, Анисия Иванова
17

Извънредната епидемична обстановка беше удължена до 15 юли, заради увеличаващия се брой на случаите на коронавирус. Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че ръстът в броя на заболелите и носителите на коронавируса от 9 юни насам е скочил 3,2 пъти.

Но какви са правата и задълженията ни?

"За съжаление, случаите започнаха отново да нарастват и това наложи връщане на някои от мерките. Налага се да спазваме известно ограничение в социалния ни живот, като се удължи извънредната епидемична обстановка. Тя доказа в страната, че част от мерките, които се налагат, са много важни за спазване", каза адвокат Мария Шаркова за "България сутрин".

Тя коментира, че и в световен мащаб разхлабването на мерките води до нарастване на случаите. По думите ѝ има риск отново да не можем да пътуваме извън граница.

"Въпрос на общи усилия е да намалим броя на случаите възможно най-бързо и това ще доведе до облекчения. Никой не беше подготвен за такъв вирус, както и за извънредната обстановка, включително и нашето законодателство. Нашето законодателство тичаше след събитията. Когато някой е правил един закон, не е мислил, че може да има такава ситуация", допълни Шаркова пред Bulgaria ON AIR.

Юристът коментира, че в този ред на мисли са се направили и промените в Закона за здравето, за да могат те да отговорят на създалата се ситуация.

"Без да призовавам да не се спазват мерките, такова беше и становището ми пред Конституционния съд, считам, че това законодателно разрешение не беше най-удачното и не е съответно на Конституцията, но това не е основание да не спазваме мерките. Извънредната епидемична обстановка е вид извънредно положение, което се обявява от Народното събрание за определен срок от време. Не може законодателят да иззема функциите по този начин и да ги възлага на изпълнителната власт в лицето на Министерския съвет", категорична е Мария Шаркова.

Тя подчерта, че контрааргументът в тази ситуация е, че при наличието на епидемия е необходима оперативност и бързина.

"Съгласна съм, че е неизбежно засягането на основни права, когато трябва да се спазваме ограничаването. В Закона за здравето не са дадени времеви ограничения колко пъти да се удължава извънредната обстановка. Към момента няма ясни критерии в кои случаи, когато не спазваме мерките, можем да понесем само административно-наказателна отговорност и да ни глобят, и в кои случаи може да възникне наказателна отговорност. Някои хора са осъдени, а при други са наложени парични санкции", каза още адвокат Шаркова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


17
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До сега разбрахме че права няма ...глобяват обикновения човек ,а министри и депутати без маски
12
3
 
5
 
! Отговори
доктор преди 3 години
Въпрос ? В Италия наистина имаше пандемия. Има шокиращи кадри. Това фейк ли беше ? Ако да - значи цели държави са зомбирани. Ако не - значи положението е гадно. Едно от двете е вярно.
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз права не видях да имам
10
5
 
14
 
! Отговори
Извънземнаобстановка преди 3 години
Добре би било, след като епидемията от простотии приключи, функционерите на ЩАБа, начело с гестапото, да поседят под карантина от една до пет години, след необходимото разследване и процес.
9
2
 
13
 
! Отговори
Феодализъм, баце преди 3 години
Някои от мерките са необходими, други властниците и тук, и къде ли не по света си ги добавиха по "целесъобразност", за да наложат интересите на онези, които ги държат на власт. И все повече им се услажда, затова не си въобразявайте, че някога ще има пълно връщане към "нормалния" живот. Колкото дълго им е необходима пандемия, толкова дълго ще я има. Ако вярвате в обратното, мога да ви предложа и един много изгоден парцел за заселване на Луната. Евтино, на промоция.
8
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правата са както във всяка демократична страна. задълженията са обществена отговорност и мисъл. За съжаление, и двете са неизпълними за поне едно 50% от населението.
7
1
 
7
 
! Отговори
ФИН преди 3 години
Според Юдит фон Хале коронавирусът е соратова инфилтрация......... напишете го в търсачката и приятно четене.
6
1
 
17
 
! Отговори
Брадвата преди 3 години
До АнонименНие вече сме ***, след 3-4 месеца затвор. Най-добре потърси снимка на министъра на спорта. Не е необходимо повече ограничаване. Имаме право да бачкаме, да плащаме данъци и да умираме преди пенсия. А за задълженията, каквото управляващите решат. Те знаят най-добре.
5
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Човекът с коментар 1 по-скоро иронизира докъде може да се стигне по спиралата на едно непрекъснато ограничаване на гражданските права на група или групи от хора. В добрия случай ще заприличаме на мравки, в лошия - на прасета за угояване.
4
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 1Не виждаш ли че е ***, пълно е такива призоваващи за връщане на мерките. Има и откровенни глу...паци разсъждаващи по този начин, но троловете преобладават!
3
1
 
21
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Да забрави само каишката и в колко ще ни извеждат на разходка. Два пъти дневно нали? Пък ако много изпълняваме стани , седни и по някоя бисквитка ще ни подхвърлят.
2
11
 
6
 
! Отговори
гербисто-патриот преди 3 години
Затваряйте пак границите, но този път нацяло, и летищата да са затворени за да няма приток на зараза. Иначе, мачовете, трябва да си вървят, народа да гледа. Дискотеките и чалготеките, както и всякакви кръчми също трябва да работят, да пие и да се радва народа.
1
18
 
7
 
! Отговори
12МСП преди 3 години
Лично аз предпочитам да няма права , а само задължения.Така един разхайтен народ ще бъде дисциплиниран.Когато на някой ме се каже -"седни",да сяда,когато му се каже "стани" -да става,когато му се каже "тръгни" -да тръгва т.н.Всеки трябва да знае ,че е една незначителна частица , а не фактор и субект