Отчет: ДАНС противодействала успешно на руските разузнавачи

Това се твърди в годишния доклад на агенцията
25 юни 2020 17:00, Нели Христова
124
Отчет: ДАНС противодействала успешно на руските разузнавачи
Снимка: БГНЕС

В годишния си доклад ДАНС отчита като сериозен успех пресичането на разузнавателна дейности на руски дипломати и наложената забрана за влизане в страната на генерал Леонид Решетников и и бизнесмена Константин Малофеев за период от 10 години.

Държавна агенция Национална сигурност е противодействала успешно на руската разузнавателна дейност в България през изминалата година, предава БНТ.

"По сезираща информация на ДАНС е проведен комплекс от действия за пресичане на целенасочените опити на дипломат от посолството на Руската федерация за нерегламентирано придобиване на класифицирана информация, свързана с функционирането на държавен правоохранителен орган", се посочва в документа.

Заради своята дейност, която е несъвместима с дипломатическия му статут той e обявен за персона нон грата от министерството на външните работи. Дипломатът е включен в информационния масив на нежеланите в страната чужденци и му е наложена 10-годишна забрана за влизане в страната.

В резултат на координираните действия на МВнР и ДАНС е отказано издаването на виза на руски дипломат, който е трябвало да заеме поста на военно аташе у нас. Причината за отказа е, че той ще "създаде потенциални заплахи за националната сигурност на България“.

Освен горните случаи през 2019 г. със заповед на председателя на ДАНС са наложени принудителни административни мерки "забрана за влизане в България за срок от 5 години" на трима чужди граждани, като на двама е отнето и правото на пребиваване в страната, поради извършване на дейност, създаваща рискове за националната сигурност. Със същите мотиви петима чужди граждани са включени в информационния масив на нежеланите в страната чужденци и имат наложена 10-годишна забрана за влизане в страната.

Няма данни за тероризъм

През 2019 г. ДАНС не е получавана информация за осъществяване на терористична дейност в България, за подготвяно нападение срещу български граждани и интереси зад граница и за изграждане на терористични структури на наша територия.

От Агенцията посочват, че основен фактор за високото ниво на терористична заплаха в световен мащаб остава "Ислямска държава", въпреки загубата на голяма част от контролираните от нея територии.

Със заповед на председателя на ДАНС са наложени принудителни административни мерки "отнемане право на пребиваване", "експулсиране", "забрана за влизане в Република България" и "забрана за влизане и пребиваване на територията на държавите-членки на ЕС" на 14 чужди граждани, а в информационния масив на нежеланите чужденци в Република България са включени 2 лица.

Продължава използването на въведената в ДАНС система за идентификация на пътуващи чуждестранни бойци, като при съвпадение със създадените профили се извършват необходимите проверки – 8258 проверки през 2019 г.

ДАНС оценява като ниска заплахата за обществения ред, произтичаща от дейността на крайни десни и леви структури.

"Групите и организациите от дясното екстремистко крило остават с ограничена членска маса и ниска популярност. Активността им се свежда основно до участие в отбелязване на исторически събития и в протести срещу мероприятия на лица с нетрадиционна сексуална ориентация", отбелязват от контраразузнаването.

Финансови престъпления

През 2019 г. защитата на финансовата сигурност остава сред приоритетните дейности на ДАНС. В резултат от активната координация и взаимодействие с Прокуратурата на Република България през 2019 г. по информация на ДАНС са образувани 86 досъдебни производства и прокурорски проверки за посегателства срещу финансовата система на страната и са повдигнати обвинения на 71 лица.

Взето е участие в 12 специализирани операции под ръководството и надзора на Специализираната прокуратурата. Осъществени и докладвани в срок са и възложените на ДАНС мероприятия по над 50 други досъдебни производства и прокурорски проверки.

"По предварителни оценки, чрез схемите за данъчни измами и други ощетяващи фиска посегателства, пресечени от ДАНС през 2019 г., са нанесени щети на държавния бюджет за над 205 млн. лв., а предвид дългосрочния характер на пресечената престъпна дейност, размерът на предотвратената щета е няколкократно по-голям", се казва в доклада.

В Специализирана административна дирекция "Финансово разузнаване"–ДАНС са получени 2894 доклада за съмнителни операции. Въз основа на извършените проверки със заповеди на длъжностно лице от ДАНС временно са спрени 85 съмнителни транзакции на обща стойност 26,9 млн. евро, като документацията по случаите е предоставена на съответната прокуратура.

Имунизация и вируси

От ДАНС предупреждават, че остава устойчива тенденцията към неспазване на задължителния имунизационен календар и увеличаване на групата на традиционно отказващите ваксинация български граждани, което е "силно рисково в контекста на масовата миграция от зони с трайни дефицити в имунизационната защита".

"Възникващите в различни региони на света огнища на нови и силно заразни вирусни заболявания ще продължават да създават рискове за живота и здравето на населението, особено в контекста на големите възможности за разпространение посредством придвижване на хора", се подчертава в доклада.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


124
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой ще разследва ли някога как се самоуби свидетел вътре в ДАНС?..................Освен арменския поп да прати мисия, не виждам друга заинтересована институция.
30
0
 
9
 
! Отговори
!? преди 3 години
Какво ли е останало неразузнато? Може някой от държавните мъже и жени да си е направил пломба скоро и да не се знае на кой зъб.
29
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой ще разследва ли някога как се самоуби свидетел вътре в ДАНС?
28
1
 
6
 
! Отговори
42 преди 3 години
Ха, ха, ха.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименНа Цецоу Ухото,жена му работи в ДАНС,ами това означа,че цялото ДАНС е окупирано от чужда служба.Помните ли неотдавна как един човек се самоуби,влизайки да дава показания в ДАНС, нищо ,че на входа не пускат с оръжие,той така си е щракнал с пръсти и абра-кадабра,се е появило оръжие от нищото,за да се самоубие.
26
0
 
8
 
! Отговори
смях преди 3 години
смях
25
2
 
11
 
! Отговори
фен преди 3 години
Матрялчето звучи като от сценарий на филм с м-р Бийн като агент 007.
24
5
 
14
 
! Отговори
КГБ преди 3 години
Курица не птица, болгария не заграница.А данц са смешници.
23
5
 
12
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
Противодействала !? Колко му е да противодейства като няма руски разузнавачи. А и в България няма други интереси освен къде има злато - тези, които имат концесия за злато, техните разузнавачи са тук.
22
7
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма лошо, ама какво разузнават руснаците колко сме гола вода ли???
21
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 16Даже тис бритиш хомос ще признаят, че руското е най-най. Как си обесняваш, че имат ядрени оръжия преди британците, които участват в пректът Манхатън.
20
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-добрите разузнавания са израелското, британското, френското, донякъде италианското. Руското и американското са трагикомични. Още по времето на студената война ЦРУ и КГБ са нещо като децата-идиотчета на световното разузнаване..............................Ти сигурно и от футбол разбираш. Такъв отворен, по въпроса на разузнаванията по света и у нас.А, в момента работиш ли някъде? Такъв сведущ.
19
3
 
14
 
! Отговори
Нео преди 3 години
Хахахааа..абе днес,вие да не сте трибуна на тиквата бе хахаха..глупост след глупост всеки ден инфо от паралелната реалност!
18
14
 
2
 
! Отговори
до 16 преди 3 години
Най-добрите разузнавания са израелското, британското, френското, донякъде италианското. Руското и американското са трагикомични. Още по времето на студената война ЦРУ и КГБ са нещо като децата-идиотчета на световното разузнаване.
17
9
 
16
 
! Отговори
до информатор преди 3 години
Българските ефки са цифрови - съществуват единствено като цифра - 1.6млрд., платени на американците.
16
6
 
19
 
! Отговори
информатор преди 3 години
Руските разузнавачи напразно се опитват да се доберат до не само невидимите и даже и несъществуващите български ефки.
15
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Самото заглавие е парадоксално. ДАНС използва методи разписани на пишеща машина в сградата на Лубянка, обаче успешно се били справили с шпионите пуснати от същата сграда.
14
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Руското контраразуснаване от най-доброто още от студената война.
13
3
 
31
 
! Отговори
несведущ преди 3 години
Американски разузнавачи ли управляват дАнС?
12
2
 
24
 
! Отговори
Xaxa-xa преди 3 години
И аз се посмях от сърце