Български студенти в Китай не могат да се приберат, няма полети

МВнР проверява какви са възможностите за организиране на извънреден чартър
26 юни 2020 10:07, Ния Христова
29

 

Български студенти в Китай са изпаднали в безизходица. 20-ина наши сънародници са блокирани в страната, след като там в момента се разразява втора вълна на COVID-19. Полети и влакове до Европа почти няма или са на цени от 5-6 000 евро. В същото време от университетите им настояват общежитията да бъдат освободени, а визите им за обучение изтичат след дни. 

"Университетите поставят ултиматуми - или студентите да напуснат общежитията до 15 юли, или да си заплатят за много месеци наред. Проблемът засяга и Тайван, целия регион. Беше направен списък от 20 човека, но по-късно имаше още заявили, че искат чартърен полет", сподели студентът Веселин Найденов пред Bulgaria ON AIR
 
Той обясни, че престоят на ден им струва от 50 до 100 лева.
 
"90 и повече процента от тези студенти са на стипендия от китайското правителство. Техните семейства са изключително затруднени да се заплащат такива суми", добави Веселин.
 
По думите му полетите до Европа са сведени до минимум, тъй като правителството почти не разрешава международни полети.
 
"Проверявах дори вариант за влакове и 10-дневно прибиране, но международните влакове също са спрени. Голяма част от нас са отчаяни, не знаем какво да правим", сподели още студентът.
 
От МВнР обясниха, че е изготвен списък с 23 студенти, които са заявили, че желаят да се завърнат в България през юли или след това.
 
"МВнР проверява възможностите за евентуалното организиране на извънреден чартърен полет. Проучват се и варианти за намиране на оптимални редовни полети от Европа до Китай. Посолството ни в Пекин и Генералното ни консулство в Шанхай имат указания да направят постъпки пред ръководствата на университетите, в които се обучават студентите ни, за да бъде осигурено безпрепятствено пребиваване, да им бъде оказана помощ по осигуряване на всички нужди от битов характер до намиране на възможност за тяхното отпътуване от Китай", пише още в позицията на Външно министерство.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
15
 
7
 
! Отговори
Джеки Чан преди 3 години
Не ни требат в България! Да си стоят в Чайна !!! STAY HOME ! STAY HOME ! STAY HOME !!! ....... Минимум до 2028 година!
6
16
 
10
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
И кой ги е бил у главътъ да ходят на гъзъ на геоградията?! Ся да му берат гайлето - ко ни занимавате с тях?! Ние и така си имаме достатъчно проблеми!
5
13
 
10
 
! Отговори
Щельо преди 3 години
В Мадагаскар идете да учите следващия път...
4
12
 
18
 
! Отговори
ти да видиш преди 3 години
и изведнъж много народ се сети и заобича лошата България !
3
14
 
7
 
! Отговори
vlady преди 3 години
Да потърсят съдействие от епископ Хайгазун Наджарян.
2
16
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може и на стоп.
1
15
 
9
 
! Отговори
Марко поло преди 3 години
Едни здрави обувки и по пътя на копривата.