Изходът от икономическата криза – по-важен за българина от коронавируса

При избори днес: ГЕРБ – 33,5%, БСП – 18,25, ДПС – 10%
Обновена: 26 юни 2020 11:24 | 26 юни 2020 11:12, Красимир Ангелов
52
Изходът  от икономическата криза – по-важен за българина от коронавируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Справянето с икономическите последствия от кризата с коронавируса е най-важната тема за българите след края на извънредното положение у нас. Това показват данни от проучване на "Барометър България", проведено сред 828 души в периода 20-25 юни 2020 година.

За цели 82,4% от българите най-важно е как страната ни ще се справи с икономическите последствия, породени от кризата с коронавирус. На фона на това отминаването на заразата е важна тема за 38,9% от българите, а за 36,5% това е разхлабването на мерките. 24,3% пък открояват като важна тема състоянието на здравната ни система след кризата. Процентите от отговорите надхвърлят 100, защото анкетираните са давали повече от един отговор.

Още по темата
В края на февруари в редовното си проучване "Барометър България" зададе въпроса "Страхувате ли се от коронавируса?". Днес, няколко месеца по-късно, мнението на хората е претърпяло промяна. На същия въпрос респондентите дават доста различни отговори, отбелязват от агенцията.

Така например, докато преди повечето от нашите сънародници неглижираха въпроса със заразата, то днес 43,7% заявяват, че се страхуват (в края февруари 25,6% са посочили, че ги е страх). На същия фон намалява значително делът на тези, които смятат, че паниката е изкуствено създадена и няма причини за страх – февруари са били 26,5%, а днес – 15,2%.

Устойчив е делът на тези пък, които заявяват, че следят новините, но не изпадат в паника – 30,2% в края на февруари и 33,2% през месец юни. Почти двойно са се увеличили анкетираните, които смятат, че коронавирусът е поредният грип, който ще отмине – сега са 10,1%, а преди – 5,2%.

Според експертите промяната в отношението на българите къмпандемията от COVID-19 явно се дължи на нейния обхват и продължителност. Въпреки че България е от страните, в които няма голям брой заразени и смъртни случаи, страхът на сънародниците ни все пак е нараснал значително.

В проучването е зададен и въпросът коя е институцията, която е изиграла най-важна роля по време на извънредното положение. Респондентите подреждат почти с равен дял Министерският съвет – 31,6%, и Национален оперативен щаб – 30,2%. Народно събрание е институцията с на-важна роля според 24,2%, а за 4,3% това е здравният министър. 9,7% от анкетираните не могат да посочат.

Що се отнася до готовността на българите да гласуват, ако изборите са днес, от агенцията не отчитат сериозна промяна в нагласите, породени от пандемията.

При вот сега, според преизчислените данни от заявилите, че ще гласуват, ГЕРБ остават водеща политическа сила и за тях биха дали вота си 33,5% от анкетираните, които ще отидат пред урните.

БСП са на второ място с 18,2%,
но продължава тенденцията им на отлив на подкрепа, като вътрешните противоречия и неяснотата дали и какви промени ще настъпят в партията отблъскват избирателите им, включително и от най-твърдото им ядро, отбелязват от "Барометър България". Няма промяна в подкрепата на традиционния електорат на ДПС и те биха били трета политическа сила с 10 % от гласовете, ако изборите се провеждаха сега.

При избори днес Обединени патриоти с 9% биха били четвъртата политическа сила в бъдещия парламент, като през последните месеци запазват и консолидират подкрепата на патриотично настроената част от българските избиратели.

Партията на Слави Трифонов "Има такъв народ", която наскоро получи регистрация, тепърва ще трябва да изгради структури и предстои да се види какви лица ще представи пред евентуалните си избиратели на местно ниво. Към момента разчита предимно на популярността на лидера си, като телевизионна звезда, и привлича подкрепата на 3,4% от анкетираните – предимно млади хора във възрастовата група 18-26 години и от малки населени места.

Според проучването на този етап "Демократична България" остава под изборната бариера. Към днешна дата привлича вота на 3% от анкетираните – десни избиратели от столицата и най-големите градове.

Наблюдава се и значим процент колебаещи се (10,7%), част от които са привърженици на левия политически сектор, които засега са снели традиционното си доверие към столетницата, но все още не са решили към кого да го насочат.

И през юни значителен си остава делът на негласуващите – 43,5%.


52
Още от Общество
За 30 секунди до 10 души се хващат "на въдицата" на хакер
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
7
 
11
 
! Отговори
Реалист преди 1 седмица
Изобщо не ме притеснява икономиката заради коронавируса. Икономиката ни е толкова зле, че повече или по-малко няма значение. Мен ме притеснява пълната некадърност на правителството, която сега стана опасна заради епидемията и ще вкара в гроба някой българи.
48
10
 
16
 
! Отговори
с.т. преди 1 седмица
И аз, като повечето българи, се притеснявам от спада на икономиката, а не от разпространението на вируса. Ако през март не ни бяха изолирали в къщи, това, което се случва сега (увеличаване броя на заразените, не на болните), щеше да премине тогава и днес да сме забравили. Нямаше да има такива последствия за туризма, за превозвачите и за всички сектори на икономиката. Ако Мутафчийски не беше толкова страхлив, може би днес нещата щяха да изглеждат по-оптимистично!
47
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До: 46

Причината за слабостта на опозицията е в ГЕРБ.
Именно ГЕРБ е тази сила, която разби опозицията.
Остава само да въведат отново Чл.1 от Конституцията - за ръководната роля на ГЕРБ!!!
46
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ГЕРБ са зле, но къде е опозицията. Кой може да замести ГЕРБ в управлението. Силата на ГЕРБ е в слабостта на опонентите. Когато се избира, се избира по малкото зло. На този етап ГЕРБ няма алтернатива.
45
10
 
26
 
! Отговори
Свети Георги преди 1 седмица
Вероятността да умреш в България от глад е много по голяма от колкото да умреш от Coronavirus! Разбирасе, че е много по - важнода работиш!! Този вирус и на крак се изкарва!
44
2
 
21
 
! Отговори
От кухнята преди 1 седмица
Така е, защото пандемията ше отмине, но мизерията ще остане...
43
1
 
13
 
! Отговори
Дефект преди 1 седмица
Няма значение кой управлява. Цвят, име или "толуп". Това няма значение! Важно е че там нямат разплитане червата и всичко е оплетено. Един да мръдне накриво 200 изгарят. Няма мърдане. Назначен с куфарче послушник. Има ултра напреднали държави, има модел който работи без мутри...!!! И без грешка. Може да се внедри тук. Никой не иска това да стане, по добре да се сменят цветове и имена само...не е макдоналдс а макдрайф..с ново меню.....и народа *** ...гласува ...те се самоизбират....схема...
42
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Когато си мъртъв определено не те интересува икономика но Ганяя си мисли че на него няма да се случи. Може на комшията но на Него никога. Само че като започнете
да *** като въшшки след "Райд" ще се сетите .............ама ще е късно.
41
13
 
11
 
! Отговори
Наблюдатели от ЕU преди 1 седмица
България отново трябва да проси от други страни. Първо са били хранени от османците, след това от руснаците и сега от ЕС. България е срам за цяла Европа.
Политическата класа е корумпирана и хората са глупави като хляб.
40
10
 
2
 
! Отговори
Съвестен гражданин преди 1 седмица
Аз предпочитам аз и децата ми да мизерстваме следващите 30 години.
39
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Изходът от кризата за българите е само в една посока - към катастрофата.
Това ще бъде така, докато на власт управлява ГЕРБ.
38
4
 
8
 
! Отговори
9 преди 1 седмица
Като имаш КЕШ в чекмедже - всички врати се отварят, ако си беден като Българин....само мизерия и назад. Как пък не дадоха на Българите 8 12 15 хиляди евро месечна пък във Брюксел на работещите там 150 евро до 800 евро заплата. Няма как да има богати, без да има бедни е отговорът! И който знае отговорът и на това - ВЕЧЕ не живее в нарочената си Бедна Родина България!
37
2
 
14
 
! Отговори
ГербЗит преди 1 седмица
Изхода е един - да се изпъди ГЕРБ за да се спаси това което е останало в България.
36
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 35
красивите и умните от ДБ 6%?
хахахаха
***
35
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Мога да предвидя какви ще са данните от всяко едно изследване само като видя кой го прави. Винаги е така. Къде видя, че се дава огромна преднина на ГЕРБ, вече знам, че ще занижат силно резултата на Демократична България - ДБ взеха 6% на европейските избори наскоро, които са и последните провеждани национални избори, ама тука им дават 3%, карай да върви. Тия 9% на патриотарите, написани тук в изследването, са много над реалните.
34
11
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
корона вирусът е медийна измислица.
33
3
 
17
 
! Отговори
Просто казано: преди 1 седмица
Гладът е по-силен от страхът!
32
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Ами важен е тоя изход от икономическата криза - като си гладен, гол, бос и изнервен, няма как да си здрав.
31
1
 
17
 
! Отговори
Да се усмихнем преди 1 седмица
Прабаба ми почина на 107 години. Беше винаги усмихната.. от детските ми спомени. Колко войни , национални катастрофи и кризи е преживяла.... Със сигурност повече от официалните . Кой пък знае , може точно силата да преодоляваш трудностите е ключът на дългия живот и на усмивката. Имам го генът ..Така че, мечка страх, мене не !
30
4
 
23
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 1 седмица
От Ковид може да умрат няколко хиляди -но без храна може да умрат няколко милиона в БГ -та това е Простата Истина )))))