Сестра от "Пирогов": Мамо, защо вече не се усмихваш?

"Не знам как ще се научим да живеем с този вирус"
26 юни 2020 19:05, Елка Василева
268
 Сестра от "Пирогов": Мамо, защо вече не се усмихваш?
Снимка: архив, БГНЕС

"Ако някой преди години ми беше казал какво е да се сблъскаш с COVID-19, сигурно щях да избера друга професия." Дойче веле публикува разказа на Ексения Русенова, анестезиологична сестра в "Пирогов".

„На работа винаги се натъжавам. Ние сме свързващото звено между отделението и реанимацията с болни от COVID-19. Интубираме пациентите с тежка дихателна недостатъчност, които по спешност трябва да бъдат изведени в реанимацията. За първи път съжалявам, че това е моята професия. Говорихме си с колеги, че тези, които не вярват колко опасен е вирусът, трябва да подпишат декларация, че ако се разболеят от COVID-19, няма да искат да бъдат приети в болница."

Това ни разказва Ексения Русенова, която е анестезиологична сестра в "Пирогов". Откакто при тях се лекуват пациенти с COVID-19, болницата е разделена на няколко звена: триажна зона, COVID-отделение, където са настанени пациенти, при които болестта протича тежко, и т.нар. изолатор с интубираните болни. Анестезиолозите и анестезиологичните сестри работят в екипи, които дежурят при нужда от спешни интубации, тъй като няма достатъчно медици, които да са постоянно в отделението.

Делникът на Ексения

„Всичко се случва толкова бързо, че като ни се обадят, вече се научихме да обличаме скафандрите за минути. Хукваме към другата сграда с пълно предпазно облекло, като с нас носим кислородна бутилка и две огромни чанти с медикаментите и инструментите за интубацията. Понякога стресът е толкова голям, че сме пред припадане, но щом стигнем при пациента, забравяме всичко това. Слава Богу, винаги се справяме с интубацията - въпреки че в защитното облекло сме подгизнали от пот, движенията ни са много ограничени, а очилата ни са изпотени.

Още по темата

Щом интубираме пациента, веднага го предаваме на реаниматорите в изолатора, а те, милите, са толкова изморени вече, че понякога дори не чуват какво докладваме за болния. Въвеждат го в реанимацията, закачат го на респиратора и започва друг етап от лечението му. А ние трябва да се върнем в другата сграда - в стаята, където сме изолирани и чакаме новото повикване. Всеки път имам чувството, че сме в някакъв филм. Аз и лекарят носим обратно кислородната бутилка, двете чанти и болничната количка, с която сме транспортирали пациента до изолатора. Облечени сме още със скафандрите, в които вече текат реки от пот. А по целия път така нареченият „дезинфектор" ни облива с дезинфектант, след което вече целите сме мокри. Преобличаме се по строга процедура. Но след малко телефонът пак звънва и ние хукваме отново", разказва Ексения. И добавя, че за всички умората е не само физическа, но и психическа.

„Безкрайно ме натоварва мисълта, че постоянно трябва да пазя себе си, колегите си и хората извън болницата. Изтощава ме този денонощен контакт с нещо, което не познавам. Стигна се дотам, че когато се прибера след дежурство вкъщи, децата ми не смеят да ме прегърнат, докато не се изкъпя. Но колкото и да се къпя, пак се чувствам мръсна. Децата ми седяха затворени вкъщи цели 3 месеца. Сега дъщеря ми отказва да се храни и ходим на психолог. Никога няма да забравя как по време на изолацията ме попита: Мамо, защо вече не се усмихваш?", разказва Ексения и обяснява, че истински сигурна се чувства само вкъщи.

"Ако някой ме беше предупредил"

„Навън не се чувствам сигурна, защото масово не се спазват правилата за дистанция и за носене на маски. Не знам как ще се научим да живеем с този вирус. Разбирам, че не е нормално вечно да сме затворени, но не знам и къде е балансът между това да се опитаме да живеем като преди и да пазим себе си и другите. Защото картината на тежко болните е драматична и, повярвайте ми, никой не би искал това да се случи на него или на негов близък", предупреждава Ексения. В заключение анестезиологичната сестра казва:

"Винаги съм обичала професията си и ако някой някога ми беше казал, че сутрин няма да искам да отида на работа, щях да му се изсмея. Но и ако някой преди години ме беше предупредил какво е да се сблъскаш с COVID-19, сигурно щях да избера друга професия."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
150
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като е недостатъчен персонала в Пирогов и вирусът е довел до пандемия,защо частните болници в София се ослушват?Каква е тази здравна политика, при която болниците уж са равнопоставени, пък държавните и общинските в момента ,,опират пешкира,,, пък и хората им виновни,че се усмихвали, не им се носели маски в магазина.
149
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
*** не могат да се стресират.Няма стрес, но когато истината излезе наяве, рано или късно наказанието за тормоза над света ще го отнесат до девето коляно тези които предизвикаха пандемията!!!!!
148
0
 
1
 
! Отговори
До 122 преди 3 години
Ами родилките с КОВИД19 да се лекуват ли в пулмология ( днештото Ковид отделение)?Винаги е имало и ще има изолатори в АГ болниците.
147
4
 
2
 
! Отговори
istinata преди 3 години
Are ,baze ,zagubi veren fen na tvoiata pertia. za6to li, emi mn, prosto, mi niama da goviria za poltika i t.n ..i t.n. , s dve dumi . , za6to poslu6a ROMA Mangarov. , e Tova ne moga da to prostia, dnes ima6e aabiturenti na moita uliza, kadeto giveia, ,,,emi samo Romi biaxa , izviniavam se , no tovaa 6te ti ostane elektorata,zaradi tex stradame vsi4ki ,,,,
146
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
***, пак в стрес. Сестра от Пирогов ги уплаши и почнаха отново да се вълнуват.Няма вирус, а? Ха-ха! Като станете част от статистиката... ще запеете друга песен.
145
7
 
12
 
! Отговори
Север преди 3 години
Искам да дам съвет на тези дето мислят тези сценки като тази тук. Моля, наемете си по-умни хора за пропагандата. Тази измислица с въпросната сестра е смехотворна. Няма как човек, който работи в Пирогов и е видял какво ли не, да разказва такива глупости и то искренно;). П.с. Ако нямате хора, обадете се да ви намеря.
144
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забавно е как ако излезе компромат в жълт сайт, колкото и да е съмнителен, примерно за политик - "ИСТИНАТА!"Примерно пари в шкафче, примерно пищови, примерно за Бойко...
143
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо като се знае от къде е коронавируса хората се държат в невидение.Ние обикновения човек какво сме!!!Опитни о вце и зайчета.Блокиран е целия човешки свят явно от шепа из мекяри!!!!
142
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурно е тежко ,шапка им свалям на в Пирогов има 1 интубиран тия DW много почнаха да се повтарят еднакви са им статиите а Днес.бг си преписва е така.
141
13
 
5
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Никой вече не вярва в съществуването на такъв вирус, така че спрете.
140
6
 
8
 
! Отговори
поет преди 3 години
каква трогателна, разтърсваща история. Представям си диалога по Тодор Колев: "Мамо, защо не се усмихваш? А ти, чичо, защо кашляш?"
139
6
 
14
 
! Отговори
Ръкопляскане преди 3 години
Интервюта, тинтири-минтири, ред сълзе, ред сополи, ама самолетите с чужди туристи пристигат, нали?Кое е вярното: грижата за здравето или туризЪма?Да се смееш ли, да плачеш ли?....Такива интервюта вървяха през март-април, вече не хващат декиш.Айде сега - изтрийте ми коментара.
138
9
 
13
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
поредната мозъчна обработка на съзнанието , с любезното съдействие на дежунрните ни мейнстрийм пропагандни медии!На този етап мисля ,че спокойно вече всеки нормален човек да не приема нищо то това на сериозно!
137
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирус има, както има и много други вируси. Всяка година. И ще е така, докато съществува Земята.За жалост, има хора със слаби нерви, които явно го откриват чак сега.
136
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно че от тайните служби- ФБР,КГБ,ДС, и т.н. *** за зеле не става, щом не знаят кои пуснаха коронавируса?!
135
5
 
4
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Забавно е как ако излезе компромат в жълт сайт, колкото и да е съмнителен, примерно за политик - "ИСТИНАТА!", вируса потвърден от стотици хиляди медици и лаборанти - ЛЪЖА Е! ... Знам, че не ви се иска да има вирус и всички да са се наговорили да ви съсипят, но .. се случи за жалост ..
134
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Хахане бе.Събуди ми любопитството.Искам да ти видя мнението по статията.кажи го най-сетне.С интерес ще го прочета.
133
2
 
1
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
До ХахаАма кажи си мнението по статията най-сетне де.Точно това се опитвам да направя, но явно все обиждам някого. Надява се теб не съм засегнал! А може би съм, щом вървиш след мен и все това повтаряш!
132
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дядо ти разните ковид-паникьори би ги подкарал с кюскията накъм нивата, да копат, вместо да се вайкат.
131
6
 
3
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Доцент Мангъров не е зле психически, а е задръстен провинциален селянин!!!Което казва е истина, но няма смелост да каже, че ако не е коронавируса китайския дракон буквално ще ви пийне мозъците, или може би не му се удава да види невидимото!Невидимото може да се види с Третото Всевиждащо Око!И всичко се прави за вашата безопасност не от здравословен характер, а да не станите жертви на Китайския Древен Могъщ Дракон!Това ще го разберете, след години, ако имате нещо горе!Агент Лео Франкити!ЦРУ!