Сестра от "Пирогов": Мамо, защо вече не се усмихваш?

"Не знам как ще се научим да живеем с този вирус"
26 юни 2020 19:05, Елка Василева
268
 Сестра от "Пирогов": Мамо, защо вече не се усмихваш?
Снимка: архив, БГНЕС

"Ако някой преди години ми беше казал какво е да се сблъскаш с COVID-19, сигурно щях да избера друга професия." Дойче веле публикува разказа на Ексения Русенова, анестезиологична сестра в "Пирогов".

„На работа винаги се натъжавам. Ние сме свързващото звено между отделението и реанимацията с болни от COVID-19. Интубираме пациентите с тежка дихателна недостатъчност, които по спешност трябва да бъдат изведени в реанимацията. За първи път съжалявам, че това е моята професия. Говорихме си с колеги, че тези, които не вярват колко опасен е вирусът, трябва да подпишат декларация, че ако се разболеят от COVID-19, няма да искат да бъдат приети в болница."

Това ни разказва Ексения Русенова, която е анестезиологична сестра в "Пирогов". Откакто при тях се лекуват пациенти с COVID-19, болницата е разделена на няколко звена: триажна зона, COVID-отделение, където са настанени пациенти, при които болестта протича тежко, и т.нар. изолатор с интубираните болни. Анестезиолозите и анестезиологичните сестри работят в екипи, които дежурят при нужда от спешни интубации, тъй като няма достатъчно медици, които да са постоянно в отделението.

Делникът на Ексения

„Всичко се случва толкова бързо, че като ни се обадят, вече се научихме да обличаме скафандрите за минути. Хукваме към другата сграда с пълно предпазно облекло, като с нас носим кислородна бутилка и две огромни чанти с медикаментите и инструментите за интубацията. Понякога стресът е толкова голям, че сме пред припадане, но щом стигнем при пациента, забравяме всичко това. Слава Богу, винаги се справяме с интубацията - въпреки че в защитното облекло сме подгизнали от пот, движенията ни са много ограничени, а очилата ни са изпотени.

Още по темата

Щом интубираме пациента, веднага го предаваме на реаниматорите в изолатора, а те, милите, са толкова изморени вече, че понякога дори не чуват какво докладваме за болния. Въвеждат го в реанимацията, закачат го на респиратора и започва друг етап от лечението му. А ние трябва да се върнем в другата сграда - в стаята, където сме изолирани и чакаме новото повикване. Всеки път имам чувството, че сме в някакъв филм. Аз и лекарят носим обратно кислородната бутилка, двете чанти и болничната количка, с която сме транспортирали пациента до изолатора. Облечени сме още със скафандрите, в които вече текат реки от пот. А по целия път така нареченият „дезинфектор" ни облива с дезинфектант, след което вече целите сме мокри. Преобличаме се по строга процедура. Но след малко телефонът пак звънва и ние хукваме отново", разказва Ексения. И добавя, че за всички умората е не само физическа, но и психическа.

„Безкрайно ме натоварва мисълта, че постоянно трябва да пазя себе си, колегите си и хората извън болницата. Изтощава ме този денонощен контакт с нещо, което не познавам. Стигна се дотам, че когато се прибера след дежурство вкъщи, децата ми не смеят да ме прегърнат, докато не се изкъпя. Но колкото и да се къпя, пак се чувствам мръсна. Децата ми седяха затворени вкъщи цели 3 месеца. Сега дъщеря ми отказва да се храни и ходим на психолог. Никога няма да забравя как по време на изолацията ме попита: Мамо, защо вече не се усмихваш?", разказва Ексения и обяснява, че истински сигурна се чувства само вкъщи.

"Ако някой ме беше предупредил"

„Навън не се чувствам сигурна, защото масово не се спазват правилата за дистанция и за носене на маски. Не знам как ще се научим да живеем с този вирус. Разбирам, че не е нормално вечно да сме затворени, но не знам и къде е балансът между това да се опитаме да живеем като преди и да пазим себе си и другите. Защото картината на тежко болните е драматична и, повярвайте ми, никой не би искал това да се случи на него или на негов близък", предупреждава Ексения. В заключение анестезиологичната сестра казва:

"Винаги съм обичала професията си и ако някой някога ми беше казал, че сутрин няма да искам да отида на работа, щях да му се изсмея. Но и ако някой преди години ме беше предупредил какво е да се сблъскаш с COVID-19, сигурно щях да избера друга професия."
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


268
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
130
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бау ***, абе и твоята е тегава. Всеки ден едно и също.
129
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За статията, то никой не знае как ще се живее с вируса!Има вирусолози, доценти, професори, генерали и т.н. компетентни люде.Същите дори не знаят от къде е вируса.След 6 месеца целия свят не може да докаже от къде е коронавируса?!?!
128
3
 
3
 
! Отговори
Златена преди 3 години
До номер 130 ей ром мръсен пожелавам ти да се заразиш с короновируса да не можеш въобще да дишаш да си на апаратна вентилация в болницата дано тогава ти дойде акъла в празната ти дебелокожа куха ромска *** глава
127
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"На здравите здраве, на болните кюския" казваше дядо ми.(кюския значи тояга).На невярващите вирус.
126
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Идиотизма продължава"Стига с тази пропаганда!!! Не ви ли омръзна.. Не се ли наядохте вече?Стига с тези лъжи! Не се ли наяде вече! Идиотизма не прощава! Колко още хора ще трябва да умрат, за да повярвате!
125
3
 
3
 
! Отговори
взел 3000лв преди 3 години
До БауМани го *** бе.За него всички са платени и са взели по 3000лв.Няма такова нещо.Вирусът е много опасен.
124
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ВасилевПоследният месец от Китай съм получил доста стока от Китай.Вчера си правих бърз тест.Отрицателен.
123
6
 
7
 
! Отговори
Бау преди 3 години
*** всички го лъжат, всички са платени. Предполагам и стотиците хиляди медици по СВЕТА са платени ... Хич не ви е лесно ...
122
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ХахаАма кажи си мнението по статията най-сетне де.
121
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 117Не разбирам от здравеопазване, ама "Майчин дом" също е болница и по твоята логика също трябва да приема коронавирусни.така ли е?
120
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама ти може и да го минеш леко но като си просттт и го разнесеш на хора с проблеми те може и да имат проблеми.Ама ко ти пука като си просссттттИсках да наблегна на факта че упоменаваш кой е и какъв , все пак е човек равен с другите до него.Ми няма да го разнеса щото ходя зачулен на работа благодарение на онзи дъртия счетоводител,министър. Прав си за едно не ми пука по принцип за другите,завършен 100% егоист съм.
119
2
 
5
 
! Отговори
Василев преди 3 години
Селяни прости, казах ви да се научете качествено и ефективно, а вие искахте евтини стоки ,суровини и материали от Китай, и да ви работят за жълти стотинки във вашите фабрики!Искахте леко и меко да карате този живот, но ви се оказаха грешно сметките!Сега китаеца има май-добрите телекомуникации в света, строи атомни самолетоносачи и след пет годими ще има повече от всички армии в света!Сега се научете да живеете с коронавируса, защото сте прости провинциални и мързеливи селяни!Агент Бомбео!ЦРУ!
118
11
 
4
 
! Отговори
Златена преди 3 години
Доц Мангъров е психично болен и хората които го подкрепят са също психично болни като него затова им предлагам той и другите като него които са много смели да отидат санитари в всичките болници на цяла България за да се заразят с тази болест да не могат въобще да дишат да са на апаратна вентилация в болницата дано тогава да им дойде акъла в празните им дебелокожи дебилни глави
117
0
 
6
 
! Отговори
До 116 преди 3 години
Частните болници са лицензирани по същия закон и следва да го спазват.Там пише,че са подчинени на Министерството на здравеопазването.А държавните болници лекувайки не следва да фалират.Всички сключват едни и същи договори със Здравната каса.Капиш?
116
3
 
2
 
! Отговори
взел 3000лв преди 3 години
До Анонимен 119не е верно.Златена е права.Вирусът е много опасен.мангъров е лош.
115
2
 
6
 
! Отговори
До: Златена преди 3 години
Сигурен съм, че си добре ПЛАТЕНА, все пак упражняваш най-древната професия.Парите в шкафчето на Тулупа ще стигнат, спретнете си един ГЕНГ БЕНГ и не забравяй да включиш й НОЩ!
114
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Златена е златна грамофонна плоча, но за съжаление леко надраскана и повтаря едно и също като папагал.
113
4
 
9
 
! Отговори
Идиотизма продължава преди 3 години
Стига с тази пропаганда!!! Не ви ли омръзна.. Не се ли наядохте вече? В цял свят вече нормалното население разбра за каква измама става на въпрос, но медиите продължават да плямпат простотии и да стресират хората. По-достоверно би било да видим заглавия и статии от рода на "Б. Б. и кохортата му осъдени на доживотен затвор за държавна измяна"..."Пеевски наказан 30 год. да яде само маруля и лападец".... Пишман комунистите в трудови лагери на половин работен ден с мин заплата 310 лв.
112
3
 
6
 
! Отговори
До 109 Златен/а преди 3 години
Златина, преди да обиждате хората, кажете защо сбърканата здравна политика разрешава да се натоварват само държавните болници, а частните да си живуркат в условията на пандемия?Ако беше толкова опасно, всички щяха да са ангажирани.Дори Арена Армеец е като гавра при наличие на Токуда, Софиямед, Доверие,Сердика и т.н.
111
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 114 Ама ти искаш да провериш дали ще го избуташ вируса ли. АхахахахаПросттттт простттттАма ти може и да го минеш леко но като си просттт и го разнесеш на хора с проблеми те може и да имат проблеми.Ама ко ти пука като си проссстттт