ДДС – какво всъщност плащаме с този вид данък?

ДДС е внук на акциза и син на данъка върху оборота
27 юни 2020 21:45,
136

Държавата събира пари за хазната от нас всеки ден, без да осъзнаваме. Финансистите казват, че господаря на косвените налози е данъкът върху добавената стойност. В България го плащаме от 1994 година. Включен е в цената на всичко, което ние като потребители ползваме. Затова без дори да посещаваме приходната администрация даваме своя принос за богатството на страната си. ДДС е еднакъв за всички без значение дали сме бедни или богати, дали сме на минимална или на висока заплата, както и дали работим или не. Важно е само едно – да купуваме, става ясно от предаването “Историите ON AIR” по Bulgaria ON AIR.
Още по темата

"Данъкът върху добавената стойност е трето поколение косвен налог върху потреблението. Той е внук на акциза и син на данъка върху оборота. Акцизите се наричат „данъци на греха“, защото облагат вредните и луксозни продукти и услуги", казва проф. Румен Брусарски, декан на Финансово-счетоводния факултет на УНСС.

"Идеята за възникване на ДДС е доста стара, вече има над сто години. Първи я прокарал немският предприемач Вилхем фон Сименс. Той е предложил да се смени системата от данък оборот и да се мине на многофазен данък", разказва данъчният консултант Валентина Василева.

Авторът на съвременния данък върху добавената стойност обаче е френският икономист Морис Лорет. През 1952 година той става министър на икономиката, финансите и индустрията. Тогава Лорет прави експеримент за ново облагане върху продажбата на продукти. Идеята е налогът да се начислява на всички етапи в търговията, но да се приспада от всяка следваща сделка и да се плати само на финала – от крайния потребител.

За първи път новият тип данък е тестван във френската колония Кот д`Ивоар през 1958 година. Експериментът се оказал успешен и през 1968 ДДС е въведено във Франция. Първоначално ставката е 16,66 процента. Няколко месеца по-късно е вдигната на 19 на сто, но пък е въведена диференцирана от 6 процента за чувствителни стоки. Днес във Франция стандартната ставка е 20 процента. Използват се и две две по-ниски от 10 на сто за лекарства, пътнически транспорт, входни такси за културни, спортни и развлекателни събития, хотели, квартири, ресторанти. С 5,5 на сто се облагат храните и книгите, включително и електронните. А свръхнамалена ставка от 2,1 процента се прилага за вестници и други видове фармацевтични изделия.

"В световен аспект ДДС е възприет като най-ефективният начин за облагане на потреблението. От скоро той се прилага и в държавите от от Персийския залив. Изследователите на този данък са наблюдавали, че най-често държавите са започвали с няколко намалени ставки и с многобройни изключения от облагането с ДДС. След това с течение на годините са се опитвали да намаляват диференцираните ставки и изключенията. Проблемът обаче е, че веднъж дадени е много трудно те да бъдат премахнати", обяснява директорът на Дирекция "Данъчна и осигурителна политика" в НАП Росен Иванов.

Всички държави-членки на Европейския съюз облагат крайното потребление с данък добавена стойност. Според директивата основната ставка не може да е по-ниска от 15 процента, а намалената не трябва да е под 5 на сто.

Към 1 януари 2020 година единствената европейска страна, в която няма диференцирана ставка е Дания. Там облагането с ДДС е 25 процента. С 2 пункта повече е в Унгария. Това е и най-високият данък върху добавената стойност в рамките на ЕС – 27 на сто.

Най-ниско е ДДС-то в Люксембург – 17 процента. Във Великото хецогство се прилагат и две намалени ставки. Едната от 8 процента е за облагането на газа за битово отопление и за електричеството. Втората е свръхнамалена. Тя е за храните, медицинските продукти, книгите, детските дрехи и обувки и пътническия транспорт. Тези стоки се облагат с 3 процента ДДС.

Люксембург е една от петте страни, които са се възползвали и от правото да въведат специална междинна ставка. Размерът ѝ е 14 на сто. С нея се облагат рекламни услуги и материали, както и виното. Най-масовите ставки в Евросъюза са 20 и 21 процента. ДДС от 21 на сто има в – Белгия, Чехия, Испания, Литва, Латвия, Нидерландия. 20 процента е данък добавена стойност в – Австрия, Естония, Франция, Словакия и България. У нас този налог е въведен за първи път през 1994-та година. Тогава ставката е била 18 на сто.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


136
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
54
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 30 години демокрация защо България нищо не произвежда, и изнася само черноработници и проcтитутки?
53
2
 
1
 
! Отговори
До Сата НАТО преди 3 години
Ти сам вярваш ли си на това което пишеш?
52
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кой даваше на България заеми да произвежда и изнася продукция за милиарди, построи сама спътник и го пусна в космоса, двама космонавти, произвеждахме космическа апаратура която още работи в космоса.
51
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно като нямаше нищо в магазините и имаше глад, как България стана 9 милиона, изнасяше продукция за милиарди, построи сама спътник и го пусна в космоса, двама космонавти, произвеждахме космическа апаратура която още работи в космоса.
50
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 50 Нещо бъркаш! През 1989 г Нямаше какво да се купи защото тъкмо всичко тогава преминаваше от държавни ръце в частни! Беше нужно време да се преструктурират нещата! Хората изливах млякото по площадите защото нямаше кой да го купи! Забрави ли или съвсем съзнателно уплюваш 1989 г? Обясни това Най вече на децата! А не че магазините " били празни" тогава! Злопаметен ли си или се правиш на улав целенасочено?! Обясни им и колко заминаха за Испания тогава с автомобилите си! Изгонвайки ги СДС на улиц
49
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просто казано, спонсорираме държавата.Не се ли радвате че премиера има кюлчета злато, и аз искам..ха ха
48
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След 89та няма с какво да купиш, пенсионерите ровят в кофите за огризки от храна, България е първа по смърстност в света, 2 милиона българи слугуват на Запад за мизерно заплащане защото в България ги чака безработица и глад.
47
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами не купувайте от Лукой бе, зареждайте от другите - има толкова други бензиностанции които плащат данъци, а само Лукойл не плаща.
46
4
 
4
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Ще гласуваме за Валерката, за Весо, за Мая, за Корни, за Войводата, за Слави, за Волен - има голям избор, само да не е за ГЕРБ и Бойко Борисов. ГЕРБ са пътници, след изборите ще си имаме коалиционно правителство с Валерката, Весо, Маяй, Слави, Корно, Войводата и Волен и всичко ще се оправи, само ГЕРБ да не са на власт.
45
1
 
8
 
! Отговори
Помнещ преди 3 години
Ще ти кажа кой ще си изберем на Парламентарните! Теб те изтрих вече защото пишеш срещу ГЕРБ! За всички Биг гласувал само да не е Пак ГЕРБ!!!-:)
44
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 1преди 1989 нямаше какво да си купиш, а както знем 0*20% е пак 0. За какво ти е ДДС тогава?
43
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На мене ми е пълна мистерия как хората на запад, където данъците са 2-3 пъти по-високи от в България правят успешен бизнес, плащат добри заплати и успявят да се развиват, а при нас всеки е принуден да укрива доходи, да плаща минимални осигуровки и др. заобиколки в противен случаи ще е на загуба или на някаква смешна печалба.
42
2
 
19
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Трудно е да гониш хората да си платят преките данъци(върху дохода).Обаче е лесно да им вземеш ДДС.И накрая се получава,че всъщност бедните издържат държавата и плащат повече от богатите.Защото бедните няма как да не направят разходите за живот,а богатите не плащат ДДС върху натрупаното богатство,а само върху потреблението.Впрочем и там са облагодетелствани,защото им се връща ДДС за разходи представени като фирмени,а всъщност потребителски!
41
0
 
13
 
! Отговори
Верно е преди 3 години
Богат данъци не плаща. Те затова са тези дарения, тези офшорки, параклиси и други данъчни облекчения....цялостни - само при богатите. Бедните ползват техните "облекчения" :))
40
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо данъци има навсякъде. Къде по високи къде по ниски от нашите. Необходимо е да са съответни на доходите на населението.Второ, държавата да си ги изисква не само от обикновения данъклопатец а от всички. У нас това не се получава. С годините сме свидетели
39
2
 
19
 
! Отговори
До41 преди 3 години
При цигари и горива, там пък има двойно дране,хем акциз хем и ДДС!
38
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Данъците са за бедните. Богатите не плащат данъци. Богатите ги събират.Давам ви един примери:Лукойл ни ограбват от десетилетия, печелят милиарди и не плащат почти никакви данъци.Дънди Прешъс Метал ни отграбват от десетилетия, печелят милиарди, изнасят златото ни и не плащат почти никакви данъци. Комисионната за държавата е само 1.5%.България плаща милиарди "членски внос" (такса спокойствие) към ЕС и НАТО всяка година.
37
6
 
8
 
! Отговори
До 30 преди 3 години
Трябва да се прави разлика между ДДС и акциз -акциз има на цигарите например,които са вредни,к като и на бензина.Зс това говори професорът.
36
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ДДС или Данък потребление,система която работи безотказно при богатите страни,при нас цървуланите е жив обир!
35
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Сата НАТОА иначе кой млад човек ще си изберем на изборите за да сменим омразните ГЕРБ и Бойко Борисов?