Д-р Симидчиев: Не е доказано, че COVID-19 минава по-лесно през лятото

В момента е невъзможно да се изследва влиянието на вируса върху белия дроб
29 юни 2020 10:40, Ния Христова
49
Д-р Симидчиев: Не е доказано, че COVID-19 минава по-лесно през лятото
Снимка: БГНЕС
"Не може да се каже, че вирусът минава по-лесно през лятото". Това заяви пулмологът д-р Александър Симидчиев в ефира на bTV. 
 
"Съотношението на брой хоспитализирани и брой в интензивно отделение е горе-долу като по цял свят, не може да се каже, че се кара по-лесно вируса. Това, че е казано че той е променен не почива на публикувани данни, а на общи впечатления, може и да е погрешно доста това схващане, зависи от тестовете и от съобщението за симптоми. Голяма част от хората може да не ги съобщят, особено сега като тръгнат на море", заяви Симидчиев. 
 
"Това, което е важно, където има събиране на много хора, трябва да има мерки срещу риска от заразяване - особено на мачове и в дискотеки, където може да се ходи без маска", обясни специалистът. 
 
Пулмологът обясни, че в градския транспорт съществува повишен риск и затова трябва да се носят предпазни средства. 
 
"Мачовете са едни от най-рисковите места за вируса, събират се много хора, които се възпремат за здрави, а те викат и ако става дума за 12 хиляди човека, от тях може 30 да са заразени и като викат може да инфектират още хора", допълни Симидчиев. 
 
"Ако нямаме тестове, работим с това, което има, важно е да имаме информационна система, за да се знае какви тестове, какви са резултатите преди и след. Имаме нужда от малко по-структурирана информация в тази област", каза още специалистът. 
 
Той обясни, че за момента все още не може да се изследва как влияе вирусът на белия дроб след излекуване. Причината е, че по НЗОК не се отпускат пари за подобни изследвания. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


49
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
41
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В България вируса тепърва ще се развихря заради напълно неадекватните мерки на правителството още от началото на епидемията. Лято, зима, няма значение, вируса това не го интересува. Най-вероятно доста народ ще се зарази, а между 10 и 20% от тях ще ги погребем. Такава е смъртността в Европа.
40
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доказано е щом банкянският вирусолог д-р Тулупов го казва!
39
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
и мита за БЦЖ то е на път да отпадне ,вече не се говори на тази тема
38
1
 
3
 
! Отговори
Така е ! преди 3 години
Минава лесно и зима и лете !!!
37
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това се знаеше още февруари месец, но наште умници сега откриват топлата вода. нали не говорят чужди езици и не могат да се осведомят какво се случва по света. коне с капаци или лойкови лапачи???
36
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ама разбира се, дори елън мъск го прати с неговите спейс шитс до слънцето и се оказа че и там вирее
35
3
 
5
 
! Отговори
ХАХХАХАХА преди 3 години
ЦИРКЪТ ПРОДЪЛЖАВА.НЕ МОЖЕТЕ ДА ГО ИЗСЛЕДВАТЕ ЩОТО ГО НЯМА.....
34
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До HandelБахаха да ти имам "експеримента" :))))))
33
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До хичо 32Ваксина?!Ако беше поне малко грамотен щеше да четеш не само на булгарише шльокавица и да разбереш че нито ще има ваксина нито адекватно лечение.Наивни хора сте това бугарете.Лапнишарани........
32
6
 
4
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Ами проверете бе доценте... Някой заразен да кихне в една епруветка, запушете и почнете да я нагрявате докато вирусите измрат. Но кой знае защо никкой не публикува резултатите от подобни изследвания, въпреки че не може да не са направени. вместо това разни доценти хъкат и мъкат...
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ПатриотТака е ... цял свят си прецаква икономиката понеже няма нищо :) евала разконсприра ги!
30
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Патриот 26Това че ти не си видял не значи че няма!!Все пак в Бг още не е започнала пандемията реално.Тепърва идва голямото гърбене.Между другото зимата ги гледах америкените как на 32 градуса кашлят като че ли ще си изплюят белите дробове така че.......приготви се!!
29
4
 
2
 
! Отговори
хичо преди 3 години
До Анонименмангър ,ти ли си бе брат--защо пишеш анонимно?по-полека с броя жертви-всичко е възможно-ваксина-също
28
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За мен ситуацията вече е напълно ясна.Имаме достатъчно статистически данни за да опишем точно резултатността на вируса.5% смъртност на регистрираните средно за света.0.5% смъртност върху броя на населението.Или Бг да очаква 20-25 хиляди жертви, за САЩ числото е около 8 милиона.Докато не видим тези числа забравете за край на пандемията.Всеки който ви каже нещо друго е лаик.
27
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българина както винаги е око да види ръка да пипне :) все го лъжат все го мамят и все искат да му вземат нещо :) трагедия. Цял свят е писнал ама разбираш ли ние го нямаме :) това работническата класа ще ме побъркате от смях.
26
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 24 - всъщност вирусът не е съвсем нов и първата му известна "версия" е от 2002-ра година.
25
2
 
6
 
! Отговори
ПРОФЕСОР ПРЪЦ преди 3 години
Не е доказано, че COVID-19 минава по-лесно през лятото,ОСВЕН АКО ЕВЕНТУАЛНО МИНАВА ПО-ЛЕСНО,АМА НЕМА КОЙ ДА ДОКАЖЕ И ТОВА- ЗАЩОТО МИНАВАНЕТО ЗАВИСИ ОТ ЛЕЧЕНИЕТО -АМА ТО НЕ Е ДОКАЗАНО ЧЕ ИМА ЛЕЧЕНИЕ,А АКО ИМА ДАЛИ ИЗОБЩО ДЕЙСТВА...АМА НЕ Е СТРАШНО ,ЗАЩОТО СКОРО ЩЕ ИМА ВАКСИНА,ОСВЕН АКО НЯМА,ПЪК И АКО ИЗОБЩО Е ФУНКЦИОНАЛНА,КОЕТО Е СЪМНИТЕЛНО....ЛУДНИЦА-БГ...
24
4
 
2
 
! Отговори
конспир преди 3 години
в 21 век- века на глобализацията, да гавариш за социална дистанция е идиотизтъм1 така рубладжиите хем са против дистанцията, ама са и против глобализма, шизофрениците. тия дето не искат глобализъм са именно руските и китасйските комунисти, които изобретиха вируса да бутнат капитализма и демокрацията, но ще останат дъбоко самоизлъгани.
23
8
 
6
 
! Отговори
Патриот преди 3 години
Изобщо няма такъв вирус! Не се вижда да буха нито един кашлица в тези горещини, нито да е настинал, нито да има температура, нито да диша тежко. Спрете, че станахте за смях. Хората си ядат сладоледите и се разхлаждат, а скоро ще ходят и на море. Никой не го боли за короната. Пенсионерите се разхождат из парковете и нищо им няма, стоят по пейките, приказват си. Никой не го боли, че държавата лъже. Настроението сред хората не е коронавирусно, то е само в тъпите тикви на управниците.
22
6
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стандартно правило е, че най-големите оптимисти са... глyпаците...Затова в България има много "оптимисти" и ***, както каза Бойко. Блеят, като оФце, че няма вирус.