Как да бъде заплатен нощният труд?

Коментар на бившия социален министър Иван Нейков
29 юни 2020 23:15, Анисия Иванова
10

Синдикатите внесоха подписка в Министерството на труда и социалната политика с искания заплащането на нощния труд да се обвърже с процент от основната заплата, а не от минималната, както предлага правителството. Според бившия социален министър Иван Нейков, е справедливо заплащането да не е по-малко от 1 лев.

"Ако погледнем историята, бяха необходими около 40 години, ако приемем, че Кодексът е създаден 1987 г., и оттогава нощният труд се плащаше с 25 стотинки на час до ден днешен. За да се стигне до съгласие, че сега ще бъде 0,15% от минималната работна заплата - по малко от лев. Ако трябваше близо 40 години да минат, за да променим тази норма...", каза той за "Денят ON AIR".

Той е на мнение, че има политическо решение нощният труд да е 0,15% от минималната работна заплата, но все още няма нормативна база.

"Медицината много отдавна доказа, че въздействието на нощния труд върху човешкия организъм е много по-тежко, отколкото на дневния труд. Данните сочат много повече грешки, злополуки", добави бившият социален министър.

Относно разширението на мярката 60/40, Нейков отбеляза, че "това е диамантът в короната на мерките по повод кризата с вируса".

"Ако погледнем реалността ще видим, че отначало имаше много големи резерви към мярката. Правителството, особено Министерството на труда и социалната политика, направиха разумни стъпки и корекции на базата на искането", изтъкна Нейков за Bulgaria ON AIR.

"От юли започва да действа новият дизайн до 30 септември. Беше отворена леко вратата, като министър Сачева заяви, че може да се стигне до удължаване до края на годината. Другата голяма промяна, отново по предложение на работодателските организации - вече не е необходимо работодателят да е спирал дейността на предприятието, да е въвеждал намалено работно време или да е пускал в отпуски", уточни гостът.

Нейков добави, че параметрите по мярката остават същите, като се разширяват отраслите, за които може да се приложи. Според него тя няма да може да се прилага към селско и горско стопанство, рибно стопанство, държавна администрация.

"Има предложение да има още един формат - 90/10. Предложението е този формат да важи само за т.нар. социални предприятия - тези, които наистина с дейността си осъществяват социални услуги или наемат хора в неравностойно положение. Ще видим дали 80 към 20, дали 90 към 10", каза още бившият социален министър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В натура с БКП билетче за второ ползване
9
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През 1987 година се е плащало 0,21% от минималната работна заплата, сега искат да вдигнат заплащането до 0,15% от минималната.... Вървим напред... и надолу.
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С нощна работа!Само в България няма регламент та се питаме по вес(т)ниците - как!Скобите са за напасване към модерната лексика на българския език наложена от законодателите с третокласно образование!
7
0
 
5
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Нощният труд трябва да е двойно заплатен, категорията труд да е първа и да се добавят още 20 дни платен отпуск. Това е.
6
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нощният труд убива. Нощта е за почивка и сън. Този труд трябва да се плаща почти като извънреден труд.
5
0
 
1
 
! Отговори
Нощна пипируда преди 3 години
*** бизнесмена се чуди как въобще да не плаща никаква заплата ако има начин, че какво остава за нощен труд.Така че в тикволандия, нощният труд не само не трябва да се заплаща допълнително, ами да се предвидят някакви удръжки, защото се хаби повече ток.
4
0
 
0
 
! Отговори
Трябва преди 3 години
да има минимална тарифа. Не може разни гастрольорки да ни подбиват цената.
3
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нощния труд да се забрани изцяло. Нощта е за сън. Да останат на работа само милиционерите, на които 15 стотинки са им много даже, те и без това нищо не правят.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента е 12 ст на час.Синдикатите дане се правят на утрепана лисица,а давнесат искане за часовата ставка вчист размер,отделно извенредни,нощнипразнични.Банкин да казва и чисто ,колко ще взимат с минималната заплата ,плюс часовите ставки и всичковъведено с закон.Да махнат десятъкана минималната!!!НЯМАМЕ СИКДИКАТИ!!!
1
3
 
9
 
! Отговори
Едно е ясно преди 3 години
НЕДОСТАТЪЧНО!едно е да си нощен пазач ,съвсем друго е шофьорлъка или пък работа в хлебозавод например.