Как схемата 60/40 да продължи и след извънредното положение?

Прогноза: Заетостта се възстановява едва от края на годината
Обновена: 29 юни 2020 14:17 | 29 юни 2020 13:30, Веселина Йорданова
14

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Възстановяването на заетостта се очаква да започне едва в края на годината. Това заяви министърът на труда и социалната политика Деница Сачева по време на представянето на новия дизайн на мярката 60/40 на заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Партньорите се споразумяха как схемата 60/40 да продължи и след извънредното положение.

"Всички работодателски организации подкрепиха проекта за постановление. Смятаме, че той значително разширява обхвата и ще спомогне за запазване на заетостта в следващите 3 до 6 месеца. Надяваме се от септември да започне възстановяване и ръст на заетостта. Имаме уверение, че ако това не се случи, ще се помисли за удължаване и по-ясно таргитиране на засегнатите сектори. Това постановление, което очакваме да влезе в сила от 1 юли, отчита всички направени предложения от март досега от работодателските организации. Направихме някои дребни предложения за корекции, като цяло всички работодателски организации подкрепиха това споразумение. То ще спомогне за запазване на заетостта и в подкрепа на компаниите. Другите мерки за подкрепа се забавиха значително", заяви председателят на АИКБ Васил Велев.

Схемата 60/40 вече ще е отворена и за наемане на безработни от Бюрата по труда, поясни още социалният министър. 

С новия дизайн на мярката се разширява обхватът на кандидатстващите, но се слага акцент върху сезонните работници, и секторите на хотелиерството и ресторантьорството. Средства няма да се изплащат на служители в секторите Горско, Рибно стопанство, застрахователни компании, държавно управление, дейности на домакинства, като работодатели,както и на екс териториални организации и служби. В сектор Здравеопазване, тези които няма договор с НЗОК, пък ще получат право да кандидатстват за компенсация, право получават и лекарите по дентална медицина, както и други дейности от хуманно здравеопазване – кръвни банки, тъканни банки и други, разясни Сачева.

От 1 юли мярката 60/40 ще действа съвместно с две други по ОП "Развитие на човешките ресурси".

"Работодателите ще могат да кандидатстват както по мярката 60/40, така и за компенсации от 290 лева в секторите "Пътнически превоз" и "Туризъм". Общият размер на работодателите, които ползват и двете мерки, ще бъде до 80 %, като от 1 юли работодателите ще могат да кандидатстват и по мярката "Заетост за теб", с която биха могли да наемат безработни лица за период от 3 месеца, за които ще получават 610 лева, плюс осигуровките. Ако работодател кандидатства по мярката "Заетост за теб", заедно с 60/40, не може да кандидатства за едно и също лице", уточни социалният министър.

По новия дизайн на мярката 60/40 отпада изискването работодателите да са платили данъци и осигуровки за 2020 година, с условието, че трябва да са ги декларирали като дължими. Условието е задълженията им към държавната хазна да са платени до 31 декември 2019 година.

Според изготвената прогноза за актуализация на държавния бюджет се очаква БВП през текущата година да спадне с 3% в реално изражение. Очакванията са броят на заетите да се понижи с 3,7 на сто през второто тримесечие и 5,3 на сто през третото тримесечие на годишна база. Средният за годината спад на заетите се оценява на 2,1 процента, каза Сачева.

Очакванията на Агенцията по заетостта за средногодишния брой на регистрираните безработни при сценарий на бързо възстановяване на секторите хотелиерство и ресторантьорство, прераработваща промишленост, възлиза на 253 000. В случай, че това не се случи, се очаква броят им да стане 274 хиляди, предаде БТА.

По данни на Агенцията по заетостта към 25 юни броят на регистрираните безработни в страната е 277 610 души. На същата дата през 2019 са регистрирани общо 169 891 безработни, като нарастването на годишна база се изчислява на 107 719 души. За периода 13 март - 25 юни безработните са се увеличили със 76 859 души.

В периода от 24 март до 25 юни са постъпили заявления от 128 880 безработни за изплащане на обезщетения за безработица. От 13 март до 25 юни са постъпили на работа 78 568 безработни.

Към 24 юни 2020 година са одобрени и предоставени на НОИ 8 554 заявления по схемата 60/40, като те се отнасят за 155 371 души. Изплатените средства по данни на НОИ към 23 юни са 114,7 млн. лева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак ми изтриха коментарите.Ами хвалете си герба. Утре ще видим кой ще ви чете глупостите
11
0
 
1
 
! Отговори
До вечните плювачи преди 3 години
Помощ за бизнеса трябва да има, за да се спаси ИКОНОМИКАТА.Целия бизнес е част от ИКОНОМИКАТА.Помощ трябва да има, за да не стане ефекта на доминото и много бизнеси да фалират, от там това да се отрази на ИКОНОМИКАТА.Друг е въпросът, че тези мутри, няма да направят нищо, за да помогнат на икономиката ни. Ще оставят всичко, ей така, да се забрави и потули.А, българънът, отново, ще забрави, много удобно.
10
2
 
0
 
! Отговори
СЛУЖИТЕЛ преди 3 години
До До кога? Тъпо човече, ако няма държавни служители, кой ще ви дава тия пари докато лежите и си чешете таша...
9
0
 
5
 
! Отговори
Ужас преди 3 години
Значи тези който пълнят хазната, мизерстват и страдат а тези който само получават и нищо не дават, държавните служители си живеят без проблеми и съкращения!!! Найстина няма такава държава...
8
0
 
5
 
! Отговори
До кога? преди 3 години
Кажете защо няма уволнения и намаляване на заплати в бюджетния сектор и чиновниците,те източват бюджета...
7
0
 
5
 
! Отговори
ЕвроЦенител преди 3 години
Деница Сачева, 2013 година: "ГЕРБ управлява със страх и репресии, точно както в комунизма!"Такаа. Като видя евраците Сачева ....ценностите си.
6
1
 
3
 
! Отговори
123 преди 3 години
Предлагам да се помогне на търистическия бранш...примерно, взема се данъчната декларация на бузинесмена и му се предоставя кредит в размер на 60% от декларирания доход...
5
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дрън, дрън малкото които останаха без работа вече се върнаха. Българина е настроен за почивка на морето, а това както знаем не става без пари.
4
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Източват държавата. Бизнесът намери начин отново да източва държавни ресурси. Бизнесът ще прибира печалбата, а държавата ще плаща на работниците му.Кризата свърши, всички бизнеси работят.
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви 60/40 бе. Това си е чисто източване на държавна пара. Принципа на пазарна икономика трбва да остане в пълна сила. Който може нека оцелее. Държавата трябва да дава помощи и то под формата на храни и ваучери за битови сметки само на тези които няма какво да ядат.
2
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен 2 преди 3 години
Както и аз. Всичщо е имитация на дейност, защото и те стояха без заплати 2 месеца. Сега трябва да ги наваксат. Жалко блато сме....
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ееей, тия , най-накрая ще вземат да ну ибедят, че наистина са отпуснали пари на бизнеса.Аз, до сега, освен няколко фирми на приближени на властта, не съм чул някой да е получиш помощ от държавата, за корона кризата.