Основният проблем при глаукомата - късното диагностициране

Липсата на профилактика и самолечението са сред основните опасности
30 юни 2020 20:55, Красимир Ангелов
3

Половината от пациентите с глаукома в България не знаят, че са болни. Това каза доц. д-р Станислава Костова от катедрата по офталмология на УМБАЛ "Александровска" в предаването "Директно" по телевизия Bulgaria ON AIR.

По думите ѝ един от големите проблеми е късното диагностициране на заболяването. Основната причина е липсата на профилактика.

Доц, Костова обърна внимание и на опасностите от самолечението и неглижирането на контрола на заболяването сред някои пациенти.

На 14 юни УМБАЛ "Александровска" започна безпалтни преггледи за глаукома. Те трябваше да приключат на 30 юни, но се очаква да бъдат удължени с още 2 седмици.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
София преди 3 години
Баща ми ползва капки дуотрафт, всеки месец са с различна цена в аптеката, взимам ги с рецептурна книжка, и всеки път плащам различна цена, при мен променят цената в аптеката и спрямо нея аз до плащам различна сума
2
0
 
2
 
! Отговори
v преди 3 години
От години имам доказана глаукома, но тя не се лекува. Ползвах капки за очи с по-леко действие, след това други - с по-силно действие. И сега ходя на всеки три месеца на контролен преглед. Но не това ми е болката, а защо НЗОК намалява сумата за доплащане в цената на лекарството, което ползвам. Преди март 2020г доплащането бе 16 лева, а сега падна на 10 лева въпреки, че цената в аптеката не е променена.
1
2
 
7
 
! Отговори
Рашко преди 3 години
Пушете от зелената билка и няма да имате никакви проблеми с глаукомата, доказано!