Ще се възползват ли ресторантите от по-ниското ДДС в бранша?

От НАП обясниха, че намаленото ДДС е за самата услуга, а не за храните
30 юни 2020 22:11, Красимир Ангелов
4

По-ниско ДДС за ресторантите влиза в сила от утре. Ставката от 9% обаче зависи от случая, обясниха от НАП. 

С промените, които влизат сила от 1 юли, ако се храним в ресторант, ставката ще бъде 9%. Ако обаче си поръчаме храна за вкъщи или си вземем баничка, дюнер или пица на парче пред заведението, дори там да има маси, ще платим ДДС в размер на 20 на сто. Това е записано в становището на НАП по прилагането на закона за ДДС.

"При нас това е водещо, разносът ни е водещ и самата сложност на процеса, който изисква промяна в начина на маркиране и краткото време и неяснотата, която е в самия процес. Никой не е наясно", обясни управителят на заведение Димитър Иванов пред Bulgaria ON AIR.

По-ниската ставка е за самата ресторантьорска или кетъринг услуга, а не за хранителните продукти, заради това има разлика в облагането спрямо това къде се консумира поръчаната храна, обясняват от НАП.  Едва половината от заведенията ще успеят да се възползват от намалението на ДДС на 9%, информира репортер на Bulgaria ON AIR.

"В ресторанта, освен доставката на храна, има и доставка на помощни услуги. Сервитьорът подрежда прибори, дава разяснения по самото меню, сервира, отсервира, а клиентите ползват помещението. Не е доставка на услуга, ако няма сервитьор", коментира Николай Николаев от НАП.

С намаляването на ДДС-то за консумация на място крайната потребителска цена обаче няма да намалее. Към момента с 9% ДДС се ползват единствено хотелиерските услуги.

От 1 юли с такава ставка ще се облагат освен ресторантьорските услуги, книгите и бебешките храни и пелени.


4
Още от Общество
Пенсиите по-високи с 6,7% от днес, минималната става 250 лв.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
0
 
! Отговори
САРГОН 1 преди 1 седмица
ДДС е косвен данък и го плаща крайният потребител! от 20% на 9 % пада ставката за ресторантьорска услуга- примерно храна на място и защо да не падне цената на пържолата поне с 5%?? Някой сети ли се , че тези фирми си приспадат данъчния кредит на високата ставка 20%?? Това е начисленото ДДС върху оборота на покупките им, ако нямат освободени доставки или с 0% ДДС!!! А нямало да паднат цените....
2
1
 
2
 
! Отговори
Ин то дъ Трап преди 1 седмица
Дадааа...картофи 8,барбафокус 12...яко се възползва даже..и подпорни стени им дигат
1
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Затваряй!