Пенсиите по-високи с 6,7% от днес, минималната става 250 лв.

Повишават се пенсиите на над 2 000 090 души
Обновена: 1 юли 2020 07:36 | 1 юли 2020 07:19, Елка Василева
102
Пенсиите по-високи с 6,7% от днес, минималната става 250 лв.
Снимка: архив, Dnes.bg

Над 2 000 090 пенсионери ще получат увеличение на пенсиите си от днес. Актуализирането на пенсиите, отпуснати до 31 декември 2019 г., ще се извърши с 6,7 на сто по т.нар. "швейцарско правило", съобщи НОИ.

Минималната пенсия за стаж и възраст от днес вече е 250 лева. Увеличението е с 13,9% спрямо досегашния ѝ размер.

Максималният размер на пенсиите или сборът от пенсиите без добавките към тях се запазва на ниво 1200 лв., средната пенсия надхвърля 415 лева.

Минималната пенсия за инвалидност и общо заболяване на хората с над 90 на сто трайно увреждане вече е 287.50 лв. За хората с инвалидност от 71 до 90% - 262.50 лв.

Минималните размери на инвалидните пенсии при трудова злополука и професионално заболяване са 312,50 лева за хората с най-тежки увреждания и 287,50 лева за тези със 71-90% увреждане.

Още по темата

Най ниският размер и след осъвременяването остава социалната пенсия за старост. От първи юли тя е 141,63 лева.

Добавката за чужда помощ, която е 75 на сто от социалната, ще бъде съответно 106, 22 лева.

За увеличенията на пенсиите и добавките към тях са предвидени общо 439,5 милиона лева допълнителни средства, а общите разходи за пенсии за 2020 г. са над 10.5 млрд. лв.

Пенсионерите ще могат да се информират за новите размери на пенсиите си чрез електронната услуга "Справка за издадени пенсионни разпореждания по ЕГН и ПИК" на интернет страницата на Националния осигурителен институт (НОИ).

При поискване разпорежданията ще се връчват и по избрания от лицата начин - в съответното териториално поделение на института, по пощата с препоръчано писмо или чрез Системата за сигурно електронно връчване на Държавна агенция "Електронно управление".

Изплащането на пенсиите за месец юли 2020 г. от НОИ ще започне на 7 юли (вторник) и ще приключи на 20 юли (понеделник). Изплащането на сумите чрез пощенските станции ще бъде извършено съобразно изготвен график, който ще бъде предварително обявен във всяка една от тях. Преводите на юлските пенсии по сметките на пенсионерите, които получават парите си по банков път, ще бъдат извършени на 7 юли 2020 г.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


102
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
11
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен Алкохоликнищо не се произвежда Подай си алкохолизираната мутра от дома и ще видиш, че се произвежда всичко.Дори от миналия месец стартира производството на промишлени роботи от българска фирма.
48
5
 
12
 
! Отговори
1 преди 3 години
До Анонимен-49,Не забравяй,че първо,ще си напълнят чекмеджетата,и ако останат пари за книго,тогава могат да си купят,само не знам,намалението на ДДСто,отнася ли се и за романа "ВИНЕТУ"те с мерак,ще го прочетат.
47
6
 
18
 
! Отговори
Шефа преди 3 години
Мижавата политика на Борисов и другарите МУ мафиоти с ръста на пенсиите е такава , защото те обикновенно не се пенсионират !Мафиотите обикновенно умират от куршуми , ножове , отрови или удавяне с бетон на краката!
46
1
 
19
 
! Отговори
м дааа преди 3 години
държавата има късмет че до преди няколко години хората се осигуряваха на минимални или въобще не го правеха, защото парите от осигуровки потъват някъде и след 10 години когато започнат да си търсят пенсиите хора които са плащали върху 2-3000лв - тогава ще стане ясно че пари няма- същото като с частната пенсия, големи обещания бяха, но като като минаха 15-години и се оказа че парите ги няма.
45
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПОПРАВКА 8-5-3 С НДСВ И ДПС, ИЗВИНЕТЕ ЗА ГРЕШКАТА. И КАТО ОТВОРИШ ГЕРБЕР ЕВРОСТАТ ВИЖДАШ ЧЕ ЗА 4 ГОДИНИ ПРИ СТАНИШЕВ ИМА РЕАЛЕН РЪСТ НА ДОХОДИТЕ НАД ИНФЛАЦИЯТА 36 ПРОЦЕНТА, А ПРИ ГЕРБ ЗА 11 РЪСТА Е 13 ПРОЦЕНТА САМО. СРАМ И ПОЗОР И ТО ВИДЕН В ЕВРОСТАТ. ЧЕТЕТЕ ХОРА ЗА ПРОВАЛА НА ПАРТИЯТА ЗА АНТИЕВРОПЕЙСКО РАЗВИТИЕ - ГЕРБ
44
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЮНСУРАТСКИ ГАНЬОВСКИ БАНКЯНСКИ ШПАКЛАДЖИЙО ГЕРБЕРУ, БСП Е УПРАВЛЯВАЛА 1 ГОДИНА ПРИ ВИДЕНОВ, И ОЩЕ ЧЕТИРИ В КОАЛИЦИЯ ПРИ ПАРИТЕТ 8-5-3 С НДСВ И СДС, А ВАШЕТО БАНКЯНСКО ВЕЛИЧИЕ БЕШЕ ЗА СЕФТЕ ПОКАЗАНО НА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОТ КОБУРГОТСКИ ОТ НИЩОТО ИЗНАМЕРЕНО, И ЛУСТРОСАНО, ИЗЛЪСКАНО ПРЕХВАЛВАНО ОТ МИСИРКИТЕ И УПРАВЛЯВА НЕУСПЕШНО ДВАНАЙСТА ГОДИНА...
43
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЛЪЖЕЦО ГЕРБЕРСКИ, ПРИ ЮНАЦИТЕ ОТ БСП А И ПРИ НДСВ ПЕНСИИТЕ СЕ ВДИГАХА НЕ КОЛКОТО УКРИТАТА ИНФЛАЦИЯ НА СТАТИСТИКАТА А С РЕАЛНИ ПАРИ ОТГОРЕ И ПЕНСИОНЕРИТЕ ТОВА ДОБРЕ СИ ГО СПОМНЯМЕ. ОТКАКТО СА ВАШИТЕ ТИКВИ НА ВЛАСТ УВЕЛИЧЕНИЯТА СТАНАХА ПОДИГРАВКА КАКТО И РАСТЕЖА НА ИКОНОМИКАТА НИ СРИНАХА ЗА РАБОТЕЩИТЕ ХОРА.
42
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тия червеи в парламента обяда им е само 250 лв те за цял месец да *** дано
41
3
 
7
 
! Отговори
къде са тези пенсии преди 3 години
.....къде е шкафчето ???....па после в Бг било много добре ,икономика ,стандарт ,дълъг живот ,етнически мир...Истината е, че тези чудеса ви ги говорят тези със шкафчетата , а реалността на обикновения човек е чудовищна.....За да се проумеят истината и мизерията предлагам всички управляващи да преминат курс на оцеляване в забравени Бг. села с по 250 лв пенсии при постоянни набези на освирепели ******** но не една седмица ,а до настаняване във едни весели центрове....
40
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЯВНО ГЕРБАВИЯ АНТИНАЦИОНАЛЕН АНТИСТАТИСТИЧЕСКИ АНТИИНСТИТУТ Е ОТЧЕЛ 6 ПРОЦЕНТА ИНФЛАЦИЯ ЗА ГОДИНАТА. СРАМ И ПОЗОР ПРИ ТАЯ ЗВЕРСКА ИНФЛАЦИЯ
39
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако не ви харесва 250 лева мин. пенсия, изберете юнаците от БСП и ще стане 3 долара, доволни ще останете.
38
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
уау, 120 евро! Страхотно! Личи си че сме в ЕС! Догонване ги!
37
6
 
16
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 3 години
Прав си сега фалит няма. Дърпат се през месец милиарди заеми , нищо не се произвежда , но фалит няма. Аз не разбирам вие платени ли сте или главите са ви с задните отверстия, че не виждате ? Младите бягат веднага след като завършат, защото тук живот няма, но едни чекмеджета са пълни с милиони евро.75 години комунделите крадат, но Герб вдигнаха нивото на кражбите.
36
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
След управленията на БСП, три фалита на държавата, далече не може да се стигне, но има напредък, стига да не дойде управление на БСП и да започне всичко отначало.
35
6
 
7
 
! Отговори
До30 преди 3 години
Ами ако си работил в сивия сектор , такава пенсийка се очертава.
34
4
 
15
 
! Отговори
Факт преди 3 години
По-високи били пенсиите от днес ! И колко по-високи ? С това , "по-високото" не можеш дори да си вземеш порция картофки на морето ! С тези "високи" пенсии не можем да си платим погребението изобщо ! С тези "високи" пенсии не можем да се сравним с никоя друга балканска държава !!! С тези "високи" пенсии стоим далече под пага на бедността в България и Европа ! Кое ни е високото ? Простотията ли ???
33
1
 
1
 
! Отговори
Ельоменат преди 3 години
Благодаря ти за пожеланията. Ще и струва 30 хиляди лева, но с удоволствие ще ги инвестирам за да има шанс я живота, а не като мен.
32
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами като са от друг свят да я закриват тази държава. Сега на ясно ли си защо си спестявам пари и не плащам данъци?Пази Боже! Това мога да ти пожелая и успех на дъщерята!И аз имам малко спестени, въпреки че плащам данъци!
31
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен Алкохолик преди 3 години
Хайде стига с това БКП. 30 години все БКП ви е виновно. Другите държави комунизъм не са имали.На доста години съм и съм ходил в Румъния след разпада. Виждал съм малко момиче на гарата облечено в зеблен чувал. Умираха от глад , а виж къде са сега пред нас. Проблемът не е в БКП , а че след тях 30 години ви управляват техните деца и слуги, а те са по крадливо от тях.
30
3
 
7
 
! Отговори
Дебел депутат преди 3 години
Ей не се наядоха тия пенсионери,250лв не ви ли е множко?