Ще могат ли сами да решават учителите кога да се пенсионират?

Темата коментира Юлиян Петров от Синдикат "Образование"
1 юли 2020 09:11, Ния Христова
13
 
От синдикат "Образование" искат учителите и директорите да могат сами да решават кога да се пенсионират, за да не се лишават от добавка в размер на 0.33% за всеки месец вноска в Учителския пенсионен фонд. Работодателите на учители и директори задължително внасят осигурителна вноска в размер на 4.3% към фонда. Тя може да се ползва при пенсиониране при учителите 3 години по-рано от възрастта и стажа за трета категория труд. 
 
Юлиян Петров от Синдикат "Образование" заяви в ефира на Bulgaria ON AIR, че няма да има справедливост за учителите, ако парламентът не гласува предложения проект за промени на Кодекса на труда, който беше предложен от социалния министър Деница Сачева, а именно учителите сами да решават кога да се пенсионират.
 
"За самия учител нещата не са справедливи и не са във философията на учителския пенсионен фонд. Един учител, внасяйки тези добавки, които са 3.4%, ако се пенсионира по-рано, се компенсира от Фонда. Ако се е пенсионирал навреме, получава добавка. Ние искаме учителят сам да вземе решение кога да се пенсионира, защото това носи вреди на тази добавка", обясни той.
 
Петров изтъкна, че Учителският пенсионен фонд е много богат. 
 
"Около 600 млн. лв. са налични в него, а той расте, защото всеки един учител внася тези осигуровки", отбеляза той. 
 
Средната възраст на учителите у нас остава една от най-високите в Европа.
 
"Нормално е на година да се пенсионират по 25%, у нас те са 40%. Млади попълнения не влизат. Средната учителска възраст у нас е с 10 г. над средната в Европа. Има опасност в следващите 10 г. половината от учителите да се пенсионират или вече да са в пенсия", допълни той.
 
Юлиян Петров подчерта, че учителската професия е двойно изгаряща. По време на пандемията обаче те са показали как се работи.
 
"Сега педагозите трябва да видят, че са защитени в тази професия, че имат партньори в лицето на родителите и институциите", изтъкна той.
 
Юлиян Петров обясни, че ще направят всичко възможно учебната година да започне в класните стаи, защото "това е правилното решение, дори и да крие рискове". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Хиляди ученици не се готвят да влизат в час".
2
3
 
10
 
! Отговори
Доктор преди 3 години
Нищи не решават учителите ! Подрастващият мат'риял е твърде дефектен! Мат'риялът масово мисли за ботокс, силикон, купони, конкурси, ноооо изобщо не мисли да работи !!! Именно подрастващият мат'риял няма да позвпли на учителя да се пенсионира - ще го погребе преди да е доживял пенсия !
1
2
 
9
 
! Отговори
1 преди 3 години
А ЗАЩО ДРЯМАХТЕ ДОСЕГА?