Задава ли се нова заплаха – ще има ли нов щам на свинския грип от Китай?

Хората нямат имунитет срещу новите вируси, каза проф. Радостина Александрова
63

Учени от Китай алармираха, че се задава нов щам на грип, подобен на свинския от 2009 г., който има потенциал да се превърне в пандемия. Идентифициран е в Китай. Вирусът може да мутира допълнително, така че да се разпространи лесно от човек на човек и да предизвика глобална пандемия.

Вирусологът проф. Радостина Александрова заяви пред "България сутрин", че годишно се появяват много нови вируса и самата му поява не е толкова притеснителна.

Още по темата
"Всяка година се появяват нови вируси. От тях 60-70 засягат човека, а 3 или 4 идват от животни. Новите вируси са опасни за хората, защото нямаме изграден имунитет. Свинята е много удобна за развитие им, тя е като вълшебна колба, в която се появяват нови и нови", обясни вирусологът.

Радостина Александрова посочи, че все пак имаме някакъв изграден имунитет към свинския грип.

"През 2009 г. имаше основателни причини за притеснение, беше доста сериозна пандемия. Обхвана хората до 20-29 г., смъртните случаи бяха при 60% от тях. Това е сравнително нов вирус, имаме остатъчен имунитет, в кръвта ни има антитела", отбеляза тя пред Bulgaria ON AIR.

Проф. Александрова коментира, че голяма част от вирусите идват от Изтока заради голямата територия.

"Не всички идват от Азия. Грипните и двата SARS от 2002-2003 г. дойдоха от там наистина. Но територията е огромна и най-гъсто населена, с много голямо биоразнообразие", каза тя.

В биологията рядко 1+1 е 2, подчерта вирусологът. Това е причината ковонавирусът да ни изненадва.

"Коронавирусите притежават наследственост и изменчивост, затова човешкият организъм не успява да отговори с кръстосан имунитет на COVID-19. Всеки един отговор, който намерим за него, ни създава нови въпроси", изтъкна тя.

Коронавирусът не показва признаци да си тръгва, смята проф. Александрова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


63
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ви казах тук още при появата на Ковид, че от тук нататък това ще е бъдещето. Всяка година ще ни пускат по нещо, просто си го избийте от главите, че онзи живот, свободния - ще се върне. Тотално приключи. В следващите години ще се появяват все по-агресивни вируси /някои със сигурност ще са разработени/, докато се появи някоя "чума", която ще коси наред. Няма какво да се лъжем по тези въпроси.
52
7
 
5
 
! Отговори
И.Б. преди 3 години
Уважаеми читатели, не ви карам да ставате вегетарианци, но ви съветвам най-чистосърдечно да престанете да ядете свинско месо и всякакви продукти от свинско месо като салами и т.п. Не съм привърженичка на религията, която заклеймява свинското, но в това единствено отношение е права.
51
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мдам, вече вадят поредното плашило.
50
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Китайците са изостанал народ с ниска здравна култура. Хигиената им е под всякаква критика. Всичките им постижения са благодарение на крадени технологии. Икономиката им се държи на мизерно заплащане и нисък житейски стандарт. Промити червени мозъци
49
3
 
3
 
! Отговори
баба мара преди 3 години
спрете да прибирате студенти от китаи защото сега ще ни докарат нов вирусзатворете границите защото след тези вируси няма да остане жив българин
48
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ясно че ще има ако пуснат полети от и до Китай. Такъв качамак ще настане че ще се чудим какъв вирус ни е тръшнал. КуРана Прасешки или сезонен от Калифорния. Абе изобщо ще стане манжаре с гроздаре. Прочетете последните страници от Библията. Там всичко е описано с подробности какво се случва със света в последните дни преди свършека. Само не се паникьосвайте ако прочетете съвпадения с това което се случва през последните години.
47
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както казваше Киро Секирата от ТУ: докато има *** ще има кой да ги коли.Разбирай, докато има *** да вярват на лъжи ще има и корона вирус и свински грип и африканска чума. Може и данък извънземно да ни наложат - да ни пазят от извънземните! Нали не искате детските площадки да станат морги, а?!
46
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато Китай беше изолиран от външния свят по времето на Мао нямаше пандемии. Колкото повече Китай се отваря за света и обратно, толкова повече смъртни зарази ще получим.
45
1
 
12
 
! Отговори
ДА преди 3 години
Значи,вече подозирам,че пръст имат вегетаранците!То не беше "луда крава","шап по овцете","птичи грип","свински грип",нещо да не пропуснах,някое животно!?Явно нещата вървят към тревопасене!
44
3
 
11
 
! Отговори
дЭдо БлЭк преди 3 години
Следващата година, актуалните вируси с пандемичен потенциал ще бъдат - от Януари 2021 до Юли 2012 "Кокоши Сифилис". От Август до Декември - "Бичи трипер". Планираните пандемии за 2022 са "Врабчов Енцефалит", за 2023 "Кокоша цироза", за 2024 "Пилешка диария". На печелившите- Честито!
43
2
 
7
 
! Отговори
Споко преди 3 години
Само Тръмп може да унищожи червения Китайски вирус!След 3-ти ноември всички червени вирусоносители международни бандити у пандиза.
42
0
 
6
 
! Отговори
uf преди 3 години
"Обхвана хората до 20-29 г., смъртните случаи бяха при 60% от тях." Какво трябва да означава това? При хората от 20-29 заразени със свински грип през 2009 смъртността е била 60%? Не се връзва да е така...
41
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спокойно, българинът вечеси стои заврян вкъщи, щото мноого го е шубе - така че няма да хване нищо.
40
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спокойно, българинът не вярва в такива неща.Той, вярва, че като пие по половин бутилка домашна ракия на ден и никакъв вирус не го лови :)
39
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
С короната не стана работата. Сега ще пробват със свински. Бил Гейтс и компания са инвестирали милиарди в десетки фирми в тая схема и ще драпат със зъби и нокти да си избият инвестицията. Това предпазни облекла, лекарства, ваксини, медицинско оборудване...отделно че и докато за запряни хората повече ползват и софтуерните им продукти, пазаруват онлайн, плащат електронно... от всичко това пак печелят същите тарикати защото и тези фирми са техни.
38
1
 
3
 
! Отговори
. преди 3 години
До Анонимен 37Как какво? Ядем ги ние на запад! :D
37
2
 
10
 
! Отговори
Не се плашете преди 3 години
Пускам лудата крава и ще помете всички грипове.
36
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 39Стара,но са я пипнали малко в лабораторията,за да убива. И то доста млади хора уби когато мина за пръв път.
35
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Явно коронавируса вече не е модерен и ще пуснат старата басня за свинския грип ахахах
34
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами милиард и половина са тези , всеки като се изчака по един път и ако акото тежи половин кило, това е 750 милиона килограма айна, това къде отива и какво става с него??Как няма да има зараза!