80% няма да усетят, че са болни, но нека да пазим другите!

Десислав Тасков: Докато няма ваксина, нищо не се знае
Обновена: 2 юли 2020 23:28 | 2 юли 2020 22:21, Веселина Йорданова
39

Продължава тревожната тенденция от предходните отчетни периоди към непрекъснато нарастване на необходимия финансов ресурс за лекарствени продукти, медицински изделия и диетични храни за специални медицински цели. Това се посочва в Годишния отчет за дейността на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) за 2019 г., който е одобрен от Надзорния съвет на НЗОК, приет от Министерския съвет.

Надявам се да имаме напредък в много направления. Представете си, че имате близък, който е онкоболен и липсва лекарство за последствията от химиотерапията, каза за "Денят ON AIR" депутатът от БСП д-р Дeсислав Тасков.

По думите му все още се учим и не знам какво ще е след 6 месеца-една година след пандемията от Ковид-19.

"Докато няма ваксина, нищо не се знае. Да не прекаляваме с излишната емоция. Ние ще преминем през това, но въпросът е хората със заболявания да бъдат защитени по някакъв начин. Има разум в искането държавата да поеме бързи тестове за Ковид-19. 80-85% от хората дори няма да усетят, че са болни, но нека пазим другите", каза още той за Bulgaria ON AIR.

"Хората се дразнят от липсата на системност на поведенията. Трябва да пазим тези, които са податливи на това заболяване, възрастните хора. Да пуснеш толкова хора на стадионите - и какво, имаше социална дистанция ли?!", попита събеседникът, коментирайки струпването на фенове на финала за Купата на България.

Според д-р Тасков сме се объркали и сме започнали да неглижираме един проблем.

"Основното, което трябва да направим, е да либерализираме здравната система. Ще продължаваме да боледуваме, но не бива да се случва в условия, в които нямаме възможност да го правим. Пътеките са ниско финансирани, частните болници нямат инфекциозни отделения. Наливаме огромен обществен ресурс - каква е обаче ползата? Дори вече не искам да казвам реформа, а е нужен рестарт на тази система. Доплащаме повече от 40%", коментира той.

Според д-р Тасков здравната карта е решение, но зависи какво смятаме да направим с нея.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
5
 
4
 
! Отговори
Летя с колата преди 3 години
До 11Моите занимания са много много далеч от медицината! Дори имам сериозен страх от всякакъв вид медицински заведения!Но ако си човек на адреналина и екстремните спортове, заповядай! Няма да съжаляваш :)Просто не мога да си обясня, обществото ни толкова ли много е спряло да мисли и вярва на всичко, което каже Ел Батман и протежетата??!!
12
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вируса всички сме го прекарали още декември януари и февруари. Нали си спомняте двете грипни ваканции на учениците. Ами точно това беше корона вируса. Само че никой не беше чувал за него и нямаше тестове. Аз февруари месец имах затруднено дишане и личната ми докторка ме лекува с антибиотик. В китай този вирус върлува още от ноември но никой не му обръщаше внимание. Докато един китайски лаборант не го откри и китайските властите го арестуваха за всяване на паника.
11
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това с 80% неусетили е пълна глупост!!!Аз го изкарах без да съм в статистиката и без лекарства, температура и кашлица но да не съм го усетил просто не е истина.Ограничени респираторни функции на 40%, сериозни болки в мускули и кости.Абе ОТВРАТ.А бях в отлична форма преди инфекцията (загубих 10% от теглото си).Така че спрете да пишет4 глупости без да разбирате материята.
10
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Летя с колатаТвоята частна лаборатория коя е, че да дойда ?
9
4
 
0
 
! Отговори
Летя с колата преди 3 години
Ето ви и факт, който доказва твърденията ми:https://dnes.bg/obshtestvo/2020/07/02/semeistvo-dade-700-lv-za-testove-te-otricatelni-i-vse-pak-karantina.455331
8
5
 
4
 
! Отговори
Мъдъров, д-р преди 3 години
Вирус нема. Излизайте и се заразявайте, за да има апартаменти за купуване евтинко.И да няма кой да гласува за новото БСП!Напред Родолюбци!
7
2
 
0
 
! Отговори
Летя с колата преди 3 години
До 7Именно! Безсимптомните по всяка вероятност са с отрицателни проби!!! Точно това имам предвид относно независимите лаборатории!
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма начин, да репликираш вируса и да не се усетиш, освен ако не си крайно не усети, по отношение на сигналите на организма си. По опасни са фсамолекуващите се, които няма да си вземат болнични, щото ще загубят някой лев. Хитри са, и се осигуряват на не реалните си доходи.А ще се установят като заразени и супер заразители, само ако попаднат в верига с тежък, нуждаещите се от болнично лечение. Това е ситуацията. Дебилноегоестична.
5
1
 
1
 
! Отговори
Летя с колата преди 3 години
Уточнение: преди - необходимата бройка за изследване на ваксина в България беше около 6 положителни на 1000 от глава на населението. Т.е. 30 000, понеже тук на практика живеят не повече от 5млн. души. След промяната в закона, необходимата бройка е 1 на хиляда!!!! Потърсете, сравнете, изчислете, помислете... Защото всеки може да нагрубява, но май никой не може да смята!!! Елементарна математика!
4
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Летя с колатаИмаш спешна нужда от преглед при психиатър.
3
5
 
8
 
! Отговори
Летя с колата преди 3 години
До тези, които имат положителен резултат, получен чрез назначен тест: отивайте в частни и независими лаборатории. Скъпо е, знам, но само там ще разберете истината. По-точно ще разберете лъжата. Според СЗО грипът има много по-голям процент заразяване и смъртност от този вид коронавирус. Но според Ел Батман милионите са важни!!! Всички си го знаем!
2
4
 
7
 
! Отговори
Летя с колата преди 3 години
Заветната 5 хилядна бройка мина. Кога ще оповестите за тестовете върху хора, които ще се правят в България? Та нали затова промениха закона за изследванията на ваксини.. щото ще опънат едни милиони на гърба на изплашените българи! Айде оповестявайте го и да се свършва тази сага!
1
3
 
9
 
! Отговори
Аризона за пример преди 3 години
Днес в клюкарника New York Post писаха за "коронавирусните партита" на студенти в Аризона. Непременно присъства вирусоносител, всички присъстващи пускат пари в "шапката" и ги получава първия, който докаже заразяването си с тест. Заблуждавах се, че с движението BLM (т.е. Burn Loot Murder) Щатите вече пробиха дъното, но явно там има и откачалки, които копаят упорито надолу.