Кантарджиев: Ако пак има пик на COVID-19, ще е през есента

"Трябва да живеем с мисълта за тази инфекция, да спазваме една мяра"
2 юли 2020 14:40, Елка Василева
152
Кантарджиев: Ако пак има пик на COVID-19, ще е през есента
Тодор Кантарджиев. Снимка: архив, БГНЕС

Трябва да живеем с мисълта за тази инфекция, просто трябва да спазваме една мяра. Това заяви проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

За вчерашния финал за Купата на България, състоял се снощи на стадион "Васил Левски", той коментира, че последиците от такъв тип събитие се виждат след 10 дена. "Мили фенове, една седмица след мача да внимавате с контактите си с по-възрастни членове на семейството и с болни", призова проф. Кантарджиев.

Три категории хора - възрастните над 60 години, хората с хронични заболявания и хората с онкологични заболявания или имунен дефицит, трябва да се пазят най-много. А за останалите хора - винаги да се предпочитат откритите места, а на закрити да се отварят прозорците и да се носи маска, когато са се събрали много хора на едно място, заяви проф. Кантарджиев.

Ако отново има пик на COVID-19, то той ще е в края на октомври - ноември, смята проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

"Ако има пик, ще е през есента. Ще започнат да се увеличават случаите със застудяването и с началото на учебната година и вероятно коронавирусът ще върви паралелно с другите зимни вирусни инфекции", посочи Кантарджиев пред БНТ.

"Някои експерти казваха, че юни-юли няма да има. Юни мина, пък виждате 165 са днес, може да минат и 200, но това не е защото правим много тестове. Просто много голям процент от тези тестове са положителни. В началото, когато правихме стотици тестове на ден, положителният процент бе едно-две, сега правим хиляди, но вече процента, в някои проби, е 10", обяви той.

Тодор Кантарджиев обяви, че 70-80% от случаите на заболели от COVID-19 у нас са без симптоми, 10-15 на сто са с леки, като при тях болестта минава за една-две седмици.

"Но трябва да се търси медицинска помощ. Защо? Защото ти може да си много леко или безсимптомно, но може така хубаво да заразиш възрастната си майка или баба, че да стане лошо", предупреди той.

Още по темата

Към настоящия момент заразяването с коронавирус е в огнища по областите, а в София разпространението е дифузно, обясни професорът.

Кантарджиев отново настоя българинът да се научи да спазва мерките, които са му препоръчани. Най-вече той открои задължителните маски в магазините за хранителни стоки, както и пазаруването с колички, а не с кошници, защото така ще има по-голямо отстояние между хората.

"Сега ни питат: Защо толкова много изследвате? Това го правим, не за да плашим хората, а изследваме, за да се разбере кой отделя вируса и да търсим неговите контактни лица, защото мерките се взимат тогава, когато знаеш кой е болният", настоя той.

По думите му в момента големият брой тестове са на ръководители в държавната администрация, които изследват работниците от общината.

"В момента собствениците на предприятия също активно тестват. Мили собственици, по-добре е да организирате такива мерки, че да не допускате разпространението на болестта в колективите и да организирате такива мерки, че да хващате първите случаи, отколкото след това да давате немалко пари, за да правите PCR тестове на цялото предприятие... Да създадеш такава обстановка, че хората да не се страхуват и да крият, че са болни", настоя Тодор Кантарджиев.

Професорът призна, че българинът обича да се прикрива открай време.

"За жалост прикриваш ли болестта си, това е най-опасното. Ако се крие инфекцията и си мислиш, че ти ще решиш нещата и няма да се разчуе, грешиш", категоричен бе той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


152
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
111
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Доспат уж имаше 84 положителни, пък накрая се оказаха 16.Има ли още заблудени хорица да вярват на тия манипулатори?!
110
3
 
12
 
! Отговори
Бива ли така неблаго преди 3 години
Дръжте се по-отговорно! Държавата ви е осигурила 600 респиратора и хиляди легла в covid отделения, а вие отказвате да се заразявате или ако се заразите го карате на крак. Болни хора ни трябват! Дори да не сте, поне се направете за да оправдаете усилията на държавата и щаба.
109
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако около Великден беше пик с 30-40 заразени,сега какво е?
108
0
 
4
 
! Отговори
Ddt преди 3 години
Държавата на думите "Ако", на словосъчетанията "Дай Боже", " Ако е рекъл Бог" , "Ще видим", "Дано" .... и все в условно наклонение. Абе, ако има "чалъм" да не стане, искат да ти кажат...ама ти се пожелава хубаво. В този случай Пияният мустак си е вързал гащите. Нещо като прогнозата за времето - или ще вали, или няма да вали. И в двата случая прогнозата му е вярна.
107
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако... ако... ако.... само на края да не стане аку.
106
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нали ако не се спазвали правилата на мача вчера щеше да затвори стадионите? Омекнаха нещо Баце и Ананиев
105
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предлагам мотото на партията на Слави да е да освободим България от коронавируса.
104
7
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
(заразените) от Доспат се оказаха здрави...Тиквата използва коронавируса за да отклонява вниманието на хората от скандалите и корупцията дето е замесен и които излязоха на бял свят.
103
5
 
9
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До уточнениеСтранно! Как ли преживяват румънците кризата с коронавируса изобщо без щаб! Ама изобщо без! Притеснено ми е някак за комшиите! Изобщо без щаб - ужаст Рвийш!
102
3
 
4
 
! Отговори
Прекаляват преди 3 години
С тия пророкания. Те викаха, че животните не се заразявали, а какво се оказа? Още спорят колко седи по повърхности и прочае...
101
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нещо взе да ми писва всеки ден различни идиотизми да слушам. Тия от щаба да нямат норма на ден колко тв студиа да обиколят и колко интервюта да дадат? Почнаха съвсем да се изчерпват, да си противоречат, да ръсят взаимоизключващи се твърдения и неверни данни. А понякога - и откровенни смешки. Как хората да им вярват и да им спазват мерките?
100
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В момента в който дойдат едни милиарди от ЕС за борба с коронавируса у нас и (правилните) хора начело с Тиквата ги усвоят и ни ваксинират с отровните ваксини на еврейна Бил Гейтс веднага вируса ще изчезне.ще стане работата като навремето с птичия грип с чумата по свинете ,с чумата по овце и кочи .И тогава ,както и сега имаше една медийна истерия и като се усвоиха едни пари да сте чули някой да говори за чумите по *** и ***,за свински и птичи хрипове.
99
1
 
4
 
! Отговори
Да бе преди 3 години
Нищо се не знае с тоя вирус. Всеки ден ново 20 .
98
0
 
0
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До ИзвратенаЕдва ли ще стане! И на двамцата!
97
1
 
7
 
! Отговори
Шефа преди 3 години
Даа , големи капацитети , демек ако баба е мъжка , ще и се появи дръжка!
96
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами съсипахме си държавата заради единият вирус.Вирусът е пaразит и няма за цел да убива или да наняса вреди на гостоприемника си.
95
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЗАТВОРЕТЕ ТУЛУПА,ЗАТВОРЕТЕ СМЕШНИЦИТЕ ОТ ЩАБА,ЗАТВОРЕТЕ ГЕРБАВИТЕ *** И ВЕДНАГА КОРОНАВОРУСА ЩЕ ИЗЧЕЗНЕ.
94
0
 
3
 
! Отговори
Тъп преди 3 години
Тогава ли ще има пари, които някой ще вземе.
93
7
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОБЛАСТНАТА УПРАВИТЕЛКА НА ПЛОВДИВ ДНЕС РАЗОБЛИЧИ ЩАБА КАТО ЗАЯВИ,ЧЕ ОБЯВЕНИТЕ БРОЙКИ ЗА(ЗАРАЗЕНИ) С КОРОНАВИРУС ЗА ПЛОВДИВ И ОБЛАСТТА СА ДОКАЗАНО ЗДРАВИ И ЧЕ ЩАБА ОТКРОВЕНО ЛЪЖЕ
92
9
 
10
 
! Отговори
уточнение преди 3 години
Дедо Тошо Кантарджиев си е обикновен изкуфеляк и тарикат ,решил да прибере някой лев преди пенсия.Целия комичен ЩАБ са едно голямо нищо , а оня кюстендилски хирург е върха на невежеството.Все едно ортопед да е шеф на туберкулозен диспансер.Цялата дандания е да се плашат хората ,Тулупа да открадне още пари , а Хунтата да остане на власт.