Доц. Кунчев пред Bulgaria ON AIR: Нови мерки, ако случаите нарастват

Няма да има блокиране и затваряне на градове, категоричен е той
Обновена: 3 юли 2020 10:53 | 3 юли 2020 10:52, Анисия Иванова
162

В последните дни регистрираме много повече случаи на заразени с новия коронавирус. Расте и броят на починалите, които вече са 232-ма.

"В момента ситуацията не е същата нито в България, нито в света. Неминуемо обаче, ако има продължаващо нарастване на случаите, очевидно, че допълнителни мерки трябва да бъдат взети. Не е задължително да бъдат от този характер, който беше в началото, тъй като ние вече понатрупахме опит. Виждаме кое работи, кое не работи, кое е по-ефективно. Самата болнична мрежа разви значително системата от отделения, които могат да работят с коронавируса. Можем да увеличим броя на леглата, ако е необходимо", заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в специално интервю за Bulgaria ON AIR.

Според него към ситуации, в които ще има блокиране на цели градове, като областните и столицата, няма да се стигне, защото тази мярка пречи на нормалния живот - стопански и личен.

"Хората не могат да си планират живота, почивката, а ефектът не е чак толкова голям. Установяваме, че там, където възникне огнище, е много по-добре да се съсредоточим, да има по-силни мерки. Затваряме цели предприятия, изследваме цели колективи, търсим контактните лица и засега в рамките на няколко дни успяваме да санираме такива огнища и те вече да нямат нови случаи", допълни доц. Кунчев.

Здравният инспектор посочи още, че на база на такива огнища започва по-активно пренасяне на вируса.

"Имаме вече и дифузно разпространение. В големите градове София, Пловдив възникват случаи, при които трудно се намира връзката един с друг. В ежедневието се срещаме с толкова много хора, че има възможност на различни места да получим вируса от някой носител", заяви още той.

Доц. д-р Ангел Кунчев избягва да прогнозира, каквото и да било за вируса, защото COVID-19 доказал, че не подлежи на прогнозиране.

"Нито има точните характеристики на другите респираторни вируси, за да кажем, че сезонът му е зимният. Сблъскваме се с прояви на вируса, които няма как да предвидим. Всички имаме опасения, че когато настъпи есенно-зимният период, това ще облекчи предаването на вируса. Хората започват да са на закрити помещения, контактите са още по-интензивни.", категоричен е експертът.

Вижте цялото интервю на Даяна Георгиева с доц. д-р Ангел Кунчев във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
19
 
9
 
! Отговори
атв преди 3 години
Ако бяха изчакали още две седмици със стадионите, дискотеките и масовите събирания, щеше да е доста по-добре. Електората реши, че всичко е лъжа и измама и хукна като отвързан. Сега не могат да върнат мерките, защото електората, докато не пострада, няма да повярва. ... и това ще стане. Тогава ще върнат мерките пак. Сега горещото време малко ограничава разпространението, но есента няма да е така. Идва новата учебна година... Ще се радвам, ако октомври мога да напиша: Не бях прав!
103
5
 
10
 
! Отговори
Дочо Булгуров преди 3 години
До Питанка.Абсолютно си прав брат,всичко е далавера,гледай студио Х,от 2 юли,на Тошко Йпрданов,там такива факти извадиха за тоя цирк които разиграват,особено пък тоя брадатия какви ги е плещил за маските преди години,и сега на 30 юни,който е без маска на закрито 300 лева щраф.Много интересно предаване с неоспорими факти,че тази корона е един обикновен грип,и не толкова опасен за 99 процента от населението
102
5
 
19
 
! Отговори
питанка преди 3 години
защо ли ми се струва, че пак някакви кинти се усвояват под шапката на борба с коронавируса !? явно някаква бройка се гони - я на тестове, я на диагностицирани! само далаверата да си тече, нищо че направиха хората на маймуни. не можем да планираме живота си за по-дълъг период от 24 часа! егати живота!
101
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Започвам да си мисля, че правителството вече е осигурило хладилните камиони, моргите и гробовете и гробарите и вече спокойно очаква развитието на епидемията.
100
7
 
16
 
! Отговори
Факт преди 3 години
По принцип вируса може да бъде спрян с мерките, които приложиха в Китай, Виетнам, Япония, Южна Корея, Австралия, Нова Зеландия и т.н. За съжаление правителството ни няма такава цел, а целта на му е да има достатъчно легла в болниците и достатъчно места в гробищата. Това разбира правителството под "взехме всички мерки".
99
11
 
16
 
! Отговори
Мярка преди 3 години
Прекратявам отношения с хора които отричат корона вируса.Щом то видя, че не носи маска в магазина, работата е ясна. Централния му процесор е спрял под натиска на пропагандата на онези 80%. С такъв човек повече няма какво да си кажа и честно казано не искам да имам нищо общо.
98
5
 
24
 
! Отговори
Чоко преди 3 години
Този го подминавам с пренебрежение след посещението му в Гърция. Толкова е страшен вируса, че целия щаб ни заряза и замина в 5 звездни хотели в Гърция. Осъмнахме без ЩАБ, хора. Сега придобил средиземноморски загар идва да ни говори поредните глупости и да вкарва напрежение. Изследвали завода в Смолян. И какво от това, като от сто и няколко позитивни само един е в болница с лека хрема. Пълен майтап.
97
1
 
4
 
! Отговори
морски до неразбрали преди 3 години
Сега печеля пари.Вируса ?!Ще говорим след късна Есен.
96
3
 
13
 
! Отговори
Мда преди 3 години
Ако за половин година не се разбра какво точно представлява вируса и какви трябва да са мерките-кога ли ще се разбере...При сегашният хаос няма как да са ефективни.Просто трябва да са малко на брой,разбираеми от всеки и сравнително лесни за изпълнение.Видя се,че covid-19 НЕ Е екзистенциална заплаха и действията трябва да са съобразени с това.Иначе е все едно да се спре трафика,щото загиват 700-800 души годишно.
95
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чета ,че в Маями им наложили полицейски час от 22:00 до 06:00 . В разгара на лятото !!! А някои разправят ,че нямало вирус , зараза ...
94
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До морскиНе мисли за мен.Пари имам много.Добре съм, ако ме разбираш правилно ...Мислиш да платиш на вируса да те подмине ли?
93
1
 
2
 
! Отговори
морски преди 3 години
до До морскиНе мисли за мен.Пари имам много.Добре съм, ако ме разбираш правилно ...
92
4
 
15
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
Трябва да се даде яростен отпор на кунчевизма, мутафчи-алабализми, ананиевизми и прочие НОЩни изпълнения.
91
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виц на деня: Ангелкова съставила план за спасение на туристическия сезон. Нямало да остане нито един хотелиер на загуба тая година.
90
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До морскиОптимизмът е хубаво нещо за здравето, особено в условията на пандемия.
89
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доцентът дали го е видял този вирус под микроскоп или е на принципа "Една жена каза".
88
2
 
15
 
! Отговори
ГЕРБАВА МЪКА преди 3 години
ХА ХА НА ТУЛУПА-ТИКВА И АСФАЛТ ПАША САЛ ЕДИН КУРОНАВИРУС МУ ОСТАНА ДА ЛЪНГОТИ И СЕ КРЕПИ НА ВЛАСТ,НО И НА ТАЯ НЕГОВА ИЗМАМА ВЕЧЕ НИКОЙ НЕ СЕ ХВАЩА ОСВЕН ШЕПАТА МУ ГЕРБАВИТЕ КАЛИНКИ
87
3
 
4
 
! Отговори
морски преди 3 години
Преди малко пристигнаха два автобуса с полски туристи в Несебър.Ще има много малко туристи това Лято, но ще има.
86
6
 
18
 
! Отговори
Вземам мерки преди 3 години
Прекратявам отношения с хора които вярват в корона вируса. Що го видя че носи маска работата е ясна. Централния му процесор е спрял под натиска на пропагандата. С такъв човек повече няма какво да си кажа и честно казано не искам да имам нищо общо.
85
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Властите и НОЩ направиха всичко възможно да стресират част от хората и да събудят недоверие в останалите. Методите им вече приличат на лов на вещици, акции по сигнал на анонимници или платени доносници. Остава да си приемат един Закон за защита на държавата и да превърнат затворите в болници (за благоприличие).