Доц. Кунчев пред Bulgaria ON AIR: Нови мерки, ако случаите нарастват

Няма да има блокиране и затваряне на градове, категоричен е той
Обновена: 3 юли 2020 10:53 | 3 юли 2020 10:52, Анисия Иванова
162

В последните дни регистрираме много повече случаи на заразени с новия коронавирус. Расте и броят на починалите, които вече са 232-ма.

"В момента ситуацията не е същата нито в България, нито в света. Неминуемо обаче, ако има продължаващо нарастване на случаите, очевидно, че допълнителни мерки трябва да бъдат взети. Не е задължително да бъдат от този характер, който беше в началото, тъй като ние вече понатрупахме опит. Виждаме кое работи, кое не работи, кое е по-ефективно. Самата болнична мрежа разви значително системата от отделения, които могат да работят с коронавируса. Можем да увеличим броя на леглата, ако е необходимо", заяви главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев в специално интервю за Bulgaria ON AIR.

Според него към ситуации, в които ще има блокиране на цели градове, като областните и столицата, няма да се стигне, защото тази мярка пречи на нормалния живот - стопански и личен.

"Хората не могат да си планират живота, почивката, а ефектът не е чак толкова голям. Установяваме, че там, където възникне огнище, е много по-добре да се съсредоточим, да има по-силни мерки. Затваряме цели предприятия, изследваме цели колективи, търсим контактните лица и засега в рамките на няколко дни успяваме да санираме такива огнища и те вече да нямат нови случаи", допълни доц. Кунчев.

Здравният инспектор посочи още, че на база на такива огнища започва по-активно пренасяне на вируса.

"Имаме вече и дифузно разпространение. В големите градове София, Пловдив възникват случаи, при които трудно се намира връзката един с друг. В ежедневието се срещаме с толкова много хора, че има възможност на различни места да получим вируса от някой носител", заяви още той.

Доц. д-р Ангел Кунчев избягва да прогнозира, каквото и да било за вируса, защото COVID-19 доказал, че не подлежи на прогнозиране.

"Нито има точните характеристики на другите респираторни вируси, за да кажем, че сезонът му е зимният. Сблъскваме се с прояви на вируса, които няма как да предвидим. Всички имаме опасения, че когато настъпи есенно-зимният период, това ще облекчи предаването на вируса. Хората започват да са на закрити помещения, контактите са още по-интензивни.", категоричен е експертът.

Вижте цялото интервю на Даяна Георгиева с доц. д-р Ангел Кунчев във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


162
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
84
3
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сега спешно умуват как да затворят границата с Гърция, за да накарат софиянци да инат на черноморието да спасяват мутрите. Защото се видя, че чужденци няма да има никакви.
83
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Свършва ви времето на либерализма и то дедо ви дончо ви тури кръстааа!
82
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както и да лъжете както и да измъчвате с простотиите си народът пак няма да ви вярва и нито ще иде на лайном.орието нито ще го откажете от гърция и др дестинации
81
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой ще реве ли за родните "бизнесмени" по морето? Защото докато народа мизеруваше 30 години не съм видял някоя мутра да се е загрижила.
80
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тулупа и свинската му гербава хунта ще свършат по лагери и зандани осъдени от Нов Народен съд.Няма да им се размине огромния натрупан към тях народен гняв.
79
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 72А на учинайка ти комшийката й какво разправя?
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 75Така е. Те си нямат и едни 1800лв (май това е тарифака, която се върти тука) никак няма да им са зле.
77
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако тая криза продължи 3 години, какво ще ги правим тия хотели по морето?
76
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До народопсихология 65Не му пука, разбирасе, на Мангъров дали някой го харесва. Пука му само да се изявява. Явно има обещано. Кой го прави медийна звезда? Няма официална функция, има по-големи специалисти от него. Защо той превзема медиите?
75
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До народопсихологияКажи направо светът. Погледни извън границите си.
74
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 73Много ясно, и на Гришо дадоха пари, и на Джокович...
73
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия хотелиери по морето хич не разбраха откъде им дойде, а така се бяха бетонирали :)
72
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Така ли, мой роднина работи в старчески дом и каза че им е плащано да записват починалите хора с COVID19. Абсолютно всеки умира от това. Вече разбираш ли няма др причина за смърт по целия свят
71
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До народопсихологияЩо не отиде навремето ликвидатор в Чернобил? То радиация няма, ти видял ли си радиация?
70
0
 
6
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До KiroКире, нещо си в грешка. Аз от 120 кила свалих на 75, сега съм 80 при ръст 180 см, точно с протеиновата диета. Ядеш само месо - свинско, пилешко, телешко със салата по избор, но с НУЛА ВЪГЛЕХИДРАТИ. Никакъв хляб, ориз, боб и т.н. Дебелее се, като изядеш половин хляб с едно кебапче
69
2
 
4
 
! Отговори
народопсихология преди 3 години
До: номер 58България не е операционна зала. България не е стерилна!И ние не сме хирурзи!А хипохондрията е психическо разстройство.
68
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Познаваш ли го, народопсихоложе? Добре, аз пък познавам чичо Митко, леля Пенка, оня краставица сплескан, Цецка на женския пазар. Лично се познавам с Тръмп и с Путин. Моите познати са много по- добри от твоите познати.
67
8
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много скоро роднините на починалите Българи в България ще заведат дела срещу убийците дебилните егоистични българи за предумишлено убийство заразяване с короновирус друг човек и отнемането му на неговия живот
66
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 65Това ли са новите опорни точки? Да скриваме информация за броя на заразените от хората? Нали разбираш, че в един момент парите няма да те спасят от народната любов, ако вируса не те довърши.
65
5
 
6
 
! Отговори
народопсихология преди 3 години
До: номер 58Говори си каквото си искаш, всеки има право на мнение!Аз обаче не съм фурнаджийска лопата да си променям мнението само защото някой не ме е "лайкнал"!Държа да подчертая, че познавам доцент Мангъров лично.И на него не му пука, че не го "лайквате".Носете си намордниците, никой не ви забранява.Но много ви моля, научете се да ги използвате правилно и да ги изхвърляте по правилния начин, защото изпадам в ужас като мина покрай разхвърляни маски и ръкавици по асфалта!