Как кризата промени търсенето на имоти и цените им?

Анализ на мениджъра на Imoti.net Снежана Стойчева
3 юли 2020 19:45, Анисия Иванова
82

Пандемията от коронавирус ни затвори по домовете. Промениха ли потребителските нагласи на хората спрямо недвижимото имущество и стойността му на пазара? Според мениджъра на Imoti.net Снежана Стойчева домът е станал по-ценен.

"Той стана убежище както за нас в тази ситуация - извънредната и днес, но става убежище и за парите. Той винаги е бил такъв. Българинът се чувства по-богат, когато има дом, когато има имот", каза Стойчева за "България сутрин".

По думите ѝ кризата е променила търсенето.

"Хората започнаха да търсят малко по-големи имоти, с възможност да има кабинет, с възможност да могат да учат децата, да могат да работят родителите вкъщи. Промени се търсенето не само на апартаменти, хората започнаха да се оглеждат за къщи близо до големите градове, като второ жилище по-скоро", отбеляза мениджърът на Imoti.net за Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че 2019 г. е била много силна за пазара на имоти, като се е очаквало 2020 г. да бъде по-спокойна, но тя е започнала с ръст на сделките и цените.

"Март месец пауза. Не бихме могли да кажем, че този спад, който чакат купувачите, се е случил. Има спад при цените, но той не е толкова значим - 5-10%, рядко 15% за имоти в някои райони. Причините това да не се случи са много - една от големите причини са лихвите, които дават банките при кредитиране", коментира Стойчева.

Според нея е започнал интерес към имотите в курорти в определена степен, но много повече към къщите и парцелите, които са в близост до големите градове.

Предстоят петите годишни награди на Imoti.net за най-добрите в недвижимите имоти. Те ще се проведат на 7 юли, а сайтът отбелязва 20-ата годишнина от създаването си. Снежана Стойчева сподели, че организацията на събитието е била по-трудна от обикновено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До 11И колко имота си купи на спукан балон? Николко?Хе, хе - врякай, врякай тогава, това ти е останало ;)
16
6
 
26
 
! Отговори
До 4 преди 3 години
Ако ти си такъв и имаш такава позиция, надали ще коментираш под тази статия. По скоро щеше да се занимаваш с далеч по важни и значиме неща. Так че, най вероятно си поредния брокер останал без работа и пилеещ си времето по форумите с надеждата да зарибиш хората да купуват имоти на астронимически надути цени. Края на 2020г. спада на цените ще е с поне 30% надолу, ако не и повече. Идват гладни времена!!!
15
2
 
19
 
! Отговори
До 11 преди 3 години
За 20 години се спукаха няколко балона. Цените на имотите растят едва 3 години и сега пак ще гръмне балона. Който се е набалбукал със скъп имот да не реве
14
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До .Има. Но ти нямаш. Личи ти ;)
13
2
 
23
 
! Отговори
До11 преди 3 години
Я паккккк? 2008-година само ще е като лош спомен, пред това което предстои!
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Банките вече на дават кредити като преди. Брокерчета виждат края си вече
11
18
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До д-р СпокОт 20+ години прогнозирате рухване на цените, те растат, но прогнозите продължават. Дали ще доживеете да ги видите реализирани? И колко време ще ви е останало, за да им се порадвате?Хе, хе, врачки-квачки ;)
10
3
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До вчера беше - цените не са паднали и няма да паднат. Днес - цените почти не са паднали.. 5, 10, 15% нищо не е. Утре - цените са паднали само 50%, видяхте ли, не паднаха толкова много.
9
3
 
12
 
! Отговори
. преди 3 години
Стойчева, имаш ли какво да ядеш??
8
0
 
34
 
! Отговори
д-р Спок преди 3 години
Като паднат с 30% ще си говорим, дотогава всички статии са зле платена реклама... И колкото и да ви сърби около дупките, това ще се случи. До 2 години ще паднат, ако се задълбочи кризата може и с повече... Е, до тогава ще са посвършили скътаните брокерски пачки и няма да има пари за платени статии, но нали обичате израза : действа оздравително на пазара :)
7
2
 
22
 
! Отговори
До4 преди 3 години
И колко сте"служителите"като теб,и колко от тях във време като това,ще се накичат с кредит?
6
2
 
12
 
! Отговори
Digger преди 3 години
До 4 Ти удари *** в тавана
5
0
 
26
 
! Отговори
Astarot преди 3 години
В този бранш, нещата много зависят от лихвите на заемите. Ако икономиката отбележи траен спад, дали банките ще продължат да дават кредити на този процент?Със сигурност, в момента покупката на имот е доста рискова инвестиция, поеже дългосрочният пазар е крайно непредвидим. Да не говорим, за подухванията отатък океана, където от миналата година се наблюдава масов спад в цените на имотите.
4
38
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никак не ги промени. Масовият профил на купувач е млад квалифициран служител в международна компания в София, женен за интелигентна жена на подобна позиция, а не за готвеща цоцолана от Люлин, сумарно получаващи суми от рода на 15-20к и нагоре. Факт, че продажбите са надолу, но профилът на купувача е този. Ние купуваме, изплащаме за 10 години и забравяме, а *** хейти ли хейти и живурка в панелката, кара бракма от рода на BMW E60 и бачка на черно със заплата под масата. Обществена класа. Факт.
3
9
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма начин да няма търсене на имоти,впрочем има някъде около Нулата(0)
2
3
 
24
 
! Отговори
Авертас преди 3 години
Кризата сви цялото потребление, защото ние се променихме. Неосъзнатото очакване на бедствие не стимулира потреблението, така е.
1
21
 
18
 
! Отговори
Иррра преди 3 години
Няма начин добър имот като апартамент или къща на добро място със добри съседи да поевтинее както на някои им се иска. Няма да им стигне златото. Така е по цял свят - добрите имоти са си скъпи и не са за всеки.