Как кризата промени търсенето на имоти и цените им?

Анализ на мениджъра на Imoti.net Снежана Стойчева
3 юли 2020 19:45, Анисия Иванова
82

Пандемията от коронавирус ни затвори по домовете. Промениха ли потребителските нагласи на хората спрямо недвижимото имущество и стойността му на пазара? Според мениджъра на Imoti.net Снежана Стойчева домът е станал по-ценен.

"Той стана убежище както за нас в тази ситуация - извънредната и днес, но става убежище и за парите. Той винаги е бил такъв. Българинът се чувства по-богат, когато има дом, когато има имот", каза Стойчева за "България сутрин".

По думите ѝ кризата е променила търсенето.

"Хората започнаха да търсят малко по-големи имоти, с възможност да има кабинет, с възможност да могат да учат децата, да могат да работят родителите вкъщи. Промени се търсенето не само на апартаменти, хората започнаха да се оглеждат за къщи близо до големите градове, като второ жилище по-скоро", отбеляза мениджърът на Imoti.net за Bulgaria ON AIR.

Тя подчерта, че 2019 г. е била много силна за пазара на имоти, като се е очаквало 2020 г. да бъде по-спокойна, но тя е започнала с ръст на сделките и цените.

"Март месец пауза. Не бихме могли да кажем, че този спад, който чакат купувачите, се е случил. Има спад при цените, но той не е толкова значим - 5-10%, рядко 15% за имоти в някои райони. Причините това да не се случи са много - една от големите причини са лихвите, които дават банките при кредитиране", коментира Стойчева.

Според нея е започнал интерес към имотите в курорти в определена степен, но много повече към къщите и парцелите, които са в близост до големите градове.

Предстоят петите годишни награди на Imoti.net за най-добрите в недвижимите имоти. Те ще се проведат на 7 юли, а сайтът отбелязва 20-ата годишнина от създаването си. Снежана Стойчева сподели, че организацията на събитието е била по-трудна от обикновено.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
77
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко са качествените имоти в софия или в големите градове . Инфраструктурата е трагедия , или за теб качествен имот е 200 квадрата в 10 етажна кооперация с 10 паркоместа
76
2
 
7
 
! Отговори
робовладелец преди 3 години
Ако някой се заблуждава, че добър имот се продава за без пари, значи не е добре. Добрите имоти /апартаменти, къщи, земи/ ще поскъпват , защото всичко останало се обезценява. Приготвяйте златото и да е повечко ако искате да купувате качествен имот.
75
0
 
10
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
Къща с ГОЛЯМ ДВОР до Търново,веднъж-дваж в месеца пълним багажника на колата и обратно.Дебели сянки под ореха и ябълката,асма,кокошки и зайци,домашна ракия,бърз интернет - ИДИЛИЯ!Бутайте се във вече МУХЛЯСАЛО "ново" строителство,с 15-20 кв.м ПО-МАЛКО от нотариалния акт,с ИЗНЕРВЕНИ и ШУМНИ съседи!!
74
2
 
7
 
! Отговори
ЧСИ преди 3 години
Както и да го въртите, както и да го кроите, накрая все при мен кацате. Вървете в политиката, ако искате винаги пълно чекмедже! Справка - знаете!
73
1
 
14
 
! Отговори
15% преди 3 години
Споко скоро 50% като дойде зимата.
72
2
 
15
 
! Отговори
Trader преди 3 години
Това бабе що не си гледа пенсийката, а е тръгнало да лъже хората. Няма нормален човек, който да купува на сегашните цени. Всеки с кеш или кандидат ипотекарен новодомец ще изчака до напролет и няма да сгреши. Тук-таме може да се намери някой "умник", който да тръгне да си спасява кеша на пикови цени.
71
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ДО 2021Кажи си прогнозата? Каква ще е приблизителната цена за 1 кв.м. през 2021 г.?
70
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Язе че чекам до последно, ама на много ора са им слабе ангелете и се подлъгват да купуват. Обаче то ке избие и тогава язе ке цакам со скритите козове."-----"язе че чекам" - на шопски е "я че чекам""то ке избие" - на шопски - "оно че избие", на македонски - "ово ке испушти""язе ке цакам" си го цакай в таковата.*** иначе си ентелигент, признавам ти го. Цакам ти го, мамино благо.....
69
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименДругарю инвеститор, 50-60 годишна панелка при всичките й проблеми отговаря на квардатурата и качеството в пъти повече от новото строителство.Народа го разбра по много трудния начин. Дори в момента никой неще да купува на зелено, ако в този имот не са живели поне 2-3 години.Така че - банките отпускат кредити на всеки, който може да плаща. Това не ти е 2007-***, когато помпаха строителите за новите имоти за сметка на обикновените хора.
68
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другарката велислава дъвера от снимката може да си говори за нейните имоти, съмнявам се, че изобщо разбира какво и къде искат българите.
67
6
 
34
 
! Отговори
ДО 2021 преди 3 години
Ще изчакам 2021 година за покупка на имот.Нещо ми подсказва,ЧЕ ЩЕ ИМА ОГРОМНО ПРЕДЛАГАНЕ И СЪОТВЕТНО КОРЕННО РАЗЛИЧНИ ЦЕНИ.Трябва да си рядко т.ъ.п. да вярваш на брокер - тези хора са доказани ПАРА!ЗИТИ.
66
3
 
45
 
! Отговори
Анализ преди 3 години
Брокер да прави анализ на имотния пазар е като евреин да ти предлага оцет вместо вино.
65
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цените на имотите са функция на наема, а наема е функция на заплатата. Колко ви се качиха заплатите покрай "корона" кризата ?Тук 20% от хората с ипотека си отместиха плащанията за септември, при около 30% на различни програми, формално не безработни, реално да. Държавния застраховател на ипотеките ясно каза, че очакват банкрути. Това не може да не удари банките. Те вече си увеличават резервите. После вие си знаете. Та отде пари за "инвестиране" в имоти :-) ?
64
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
КОЙ ЩЕ СЕ НАВИЕ ДА КУПИ 50/60 Г ПАНЕЛКИ, БАНКИТЕ ОТПУСКАТ ЛИ ЗАЕМИ ЗА ТЕЗИ "ЕВТИНИ ИМОТИ"- САЙТОВЕТЕ ПРАЩЯТ ОТ ПРЕДЛАГАНЕ, НЯМА КОЙ ДА ГИ КУПИ- ПООБИКОЛИ ИЗ ИМОТИ ДА ВИДИШ КАКВИ ТЪЖНИ НЕЩА СЕ ПРЕДЛАГАТ.
63
5
 
8
 
! Отговори
Гъдьо преди 3 години
Бе хора,в София имало къде 50 000 ПРАЗНИ АЧАРТАМЕНТИ, но други спецове хортуват че са къде...100 000 ? Е сегинка аз съм *** дедо на село,но унука ми вика:" Дедо цените не паднат на 500 ? квадратурата..и тогава ще ми дадеш спестените кинти да купим блокче в Софията". Умен е моя внук,еервам му и много го обичам!! Сварих му два мамуля царевична...така хрупка зайчето ми..Дедо ще му купи блок:))
62
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Елементарно, цените в катуна падат.
61
13
 
10
 
! Отговори
До вечния клакьор преди 3 години
Миналата седмица имаше статия на сходна тема. В коментарите под нея дежурният клакьор неколкократно повтори прогнозата, че до Нова година цените на жилищата в София ще спаднат с 25%.Сега виждам, че вчера е направил други прогнози - в едни от коментарите си вещае спад на същите цени с 30%, а в друг коментар дори говори за 50% по-ниски цени на софийските апартаменти.Затова господине или госпожо,моля Ви,уточнете най-после с колко процента и кога ще паднат тези цени! Явно вие сте баш специалистът
60
3
 
38
 
! Отговори
Broke broker преди 3 години
Гладна кокошка..а това, че много работодатели видяха, че няма смисъл да наемат скъпи офиси и пуснаха служителите си по домовете? Много от моите добре платени приятели си се прибраха по родните места. Освобождават скъпи квартири, продават. Провинцията няма капацитет да пълни София, а и вече, който поиска дойде. Отделно с този демографски срив скоро не 1/3, а повече от половината кутийки ще са празни. Не виждам как разумен човек ще тръгне да ви пълни гушите. Разбира се, шепа неразумни винаги има.
59
19
 
14
 
! Отговори
42 преди 3 години
Влагайте си парите поне в имоти, защото разпадът на Еврозоната идва много бързо, а така и левовете ще станат една купчина хартии. Инвестирайте навреме.
58
3
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Апокалипсисът на търговските площи във Великобритания се задълбочава Девет от най-големите търговски центрове на Острова може да бъдат продадени на пазар, който беше замрял още преди коронавируса"В UK се случва горното а в БеГе всичко е "цветя и рози" и имотите се лаапат като топъл хляб а цените Фърчат нагоре в геометрична прогресия.ХА-ХА-ХАКого лъжете бе КААЛЪФИииии?!