Теч на информация от МОН за матурата по български за седмокласниците?

Не било изключено, но трудно можело да се докаже
Обновена: 3 юли 2020 14:34 | 3 юли 2020 14:33, Камелия Цветанова
34
Теч на информация от МОН за матурата по български за седмокласниците?
Снимка: БГНЕС

Случайност или теч на информация от МОН? Този въпрос възникна, след като стана ясно, че текстът от романа на Братя Мормареви "Задача с много неизвестни", по който писаха седмокласниците на последната задача от Националното външно оценяване по български език и литература, е включен в учебна тетрадка на издателство "Просвета".

"На пазара има стотици помагала и сборници, които не са задължителни и не се одобряват от МОН и не е нужно учениците да се обучават по тях. Още на 16 юли бях запознат със случая и сезирах инспектората", коментира просветният министър Красимир Велчев по време на парламентарния контрол.

Още по темата
Според него най-вероятно е случайност, но въпреки това оставало съмнение за нередност и трябва да се провери дали има изтичане на информация от МОН, но инспекторатът, трудно можел да докаже има ли такова.

"В предходни години също е имало такива съвпадения с помагала на големите издателства", призна министърът. Той уточни, че текстът, по който писаха учениците на матурата, не е идентичен с този от учебната тетрадка.

"Дали тези, които са учили по въпросната тетрадка са били привилегировани или са били ощетени, защото са учили текст, който е бил не съвсем идентичен, трудно може да се каже и може да се спори", коментира той.

Според него не е имало неравнопоставеност между учениците, но има пропуски, които инспекторатът е констатирал в съхранението на изпитните материали.

Темата е генерирана в НВО от 2015 г., а в помагалото е включена от 2016 г.

"Опасяваме се, че това може да се случи пак и заради това ще предложа задължително да се прави преглед на ресурсите на големите издателства, за да няма в следващите години такива частични съвпадения", съобщи Вълчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КоментарАйде, айде сега... стига си писла глупости. Неграмотните са основно такива, които не учат, защото мама и тате не си дават зор.
7
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И тея пазят данните на децата ви!
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Паралелни реалности. Една реалност, по която живеем и една медийна. Има си течове всяка година. В "златните школи". Ама това е от другата реалност. В медийната го няма. В нея всички са бели и добри. И загрижени. Сега за пръв път се усъмняват, че можело да има теч. И самоотвержено запретват ръкави да проверят и да накажат виновните. Ще се погрижат и всичко ще бъде наред. Спете спокойно, деца.
5
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гербавите лелки и стринки в МОН са затънали до шия в корупция!Теч на информация има защото има теч на кинти!
4
0
 
17
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
В България тайни няма -ТЕ се продават веднага ---Тайни има само за Политиците и тяхните милиарди и милиони пари-и накрая ще кажа -ИВАНЕ КАЖИ СИ!!
3
1
 
18
 
! Отговори
Бял Теч преди 3 години
Бих се учудил, ако нямаше теч. Те лапетиите са по-в час с компютрите от който и да е даскал.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Господин министър ,какво ще правите със това самоуправство във ВТУ Кирил и Методий.Там госпожа Стела Дерменджиева мисли ,че е недосегаема ни за правителство,ни за прокуратура.
1
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кака е оная торба със лой там.