Кантарджиев: Бяхме с най-контролираната инфекция, изпуснахме я

"Ръстът е в държавите, които не спазват мерките"
Обновена: 4 юли 2020 22:40 | 4 юли 2020 22:39, Веселина Йорданова
186
Кантарджиев: Бяхме с най-контролираната инфекция, изпуснахме я
Снимка: БГНЕС

Ръстът е в държавите, които не спазват мерките, където народът не слуша специалистите, а самозванците. Лично мене ме притесняват тези стойности, каза директорът на Националния център по заразни и паразитни болести и член на Оперативния щаб професор Тодор Кантарджиев пред bTV.

Май месец бяхме държавата с най-контролирана инфекция. Изведнъж нещата се изпуснаха. По религиозни, по спортни причини. И дискотеките на закрито. Не съм за тези мерки, коментира специалистът.

Още по темата

По думите му у нас циркулират 35 щама на COVID-19. Значителна част от щамовете вече имат придобитата мутация, която ги прави по-възприемчиви. Могат да заразят повече хора, казва Кантарджиев.

Пулмологът д-р София Ангелова напомня, че заболяването може да протече тежко.

"Хората и мерките се отпуснаха, а това води до заболяване на рисковите групи", казва д-р Ангелова.

Пациентите с хронични заболявания, особено с белодробни, не бива да прекъсват терапията си, обясни тя.

"Нека да не се струпват хората. Нека да използват лятото, за да каляват своя организъм с водата и слънцето. Изключително важни са маските в затворено помещение", съветва специалистката по белодробни болести.

Медиците все още не могат да прогнозират, какво ще е поведението на вируса, когато температурите у нас се повишат трайно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


186
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То един доктор нее като хората я ми кажете те що са без маски подчертавам с очите си го виждам
63
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама Боко Тиквата ги е избирал тези с конкурс. Един няма,който да разбира от вирусулогия в мало.умния му ЩАБ.
62
14
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъи че верно е изпуснали сме влака и Борисов всячески се мъчи да го спаси за разлика от някои други но на хора без грам мозък *** им го кажи те нямат такъв приятен ден
61
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А и още нещо ние малките фирми ако фалираме заради вас смятаните че ще забравите ковид ще ви съдим за оронване на бизнес реноме и престиж но не това е начин на действие вие ги разбирате по добре тия неща мислете лесно е да каже те аз ще ям ми едно малко магазинче барче кръчмичка ела гледаи бе един автоцентър как ще живее мисли с главата
60
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Както каза изспуснати вие защо отчитате тогава преглед 110 лева клинична пътека 5000 лева Минев ли жалко да ви попитам че от еврофондовете сте окрали над милиард а ние да ви теглим защо бе и продължавате да крадете един ден горния гледа ние хората на бизнеса дето блъскаме цял живот и една стотинка няма крадци и мошеници такива
59
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Интересно мие вече как ще приключи това доктори калпави медицина също.Другарю Кантарджиев искам да те попитам едно казваш българите са недисциплинирани не слушат а знаеш ли защо на всички им доиде до гуша от това а пък вие и по една камара народ изкараите не знам как ще свърши и нито искам да знам но гледам едно да наплашиш дете и баби не сте редовни не бе миене не бе пиене не бе маски не бе шлемове щитове като дон Кихот още нещо на засрамете се другарю не знам какво правите но не се прави така
58
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Контролирали били... "Мерките" ви са толкова неадекватни, хаотични, ненавременни и грешни, че народа оцелява ВЪПРЕКИ, а не БЛАГОДАРЕНИЕ на тях. В крайна сметка, имаме добра закалка - толкова време ни се налага да се справяме с "грижите" за нас на политици, управляващи и лично на Б.М.Б., че не ни прави впечатление.
57
6
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е да, бяхме с най-контролираната инфекция, защото контролирахте цифрите. "Държахте" тестовете и определяхте колко да правите и на кого. Обаче, частните лаборатории лека полека взеха да се снабдявят с тестове и да правят не само на когото трябва, а и на всеки, който поиска (срещу заплащане, разбира се). Така от 300-400 вече се правят 3000-4000 на ден. И става все по- трудно за "контролиране".
56
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай Шиле много се изложи, едно ягне не може да хване тръгнал да ми се прави, че разбира от коронавируси
55
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кажи че баце вече не слуша НОЩ а Мангъров!
54
5
 
24
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Хората си носят маските в чантите или джобовете. Изваждат ги нпред магазините и ги провесват под носовете си. Излизат от магазина, сгъват маските си, опипват ги отвън и от вътре и така до следващото закрито обществено място. Това е масова практика, безумна и формална и опасна. Едни пари се разпределиха, на кого му пука колко ще умрат!
53
0
 
9
 
! Отговори
Айде! преди 3 години
Не бе, излезни без ***, няма майтап нали решаваш сам, давай смело да видим дали решаваш сам.
52
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 62Не си ли разбрал, че не живееш сам на този свят. Маската не е само да се пазиш, но да пазиш и другите. Явно е много трудно за проумяване. Но на кой ли му пука за другите, само собственияг животец го интересува. Но ако нещо му се случи и обява да му събират пари другите ще пусне.
51
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е вярно, без елементарни мерки (дистанция, маски на закрито, дезинфекция) не може да се очаква бройките да намареят. И скоро все повече ще видят болни край тях. За да повярват.С това увеличение няма начин.
50
15
 
17
 
! Отговори
Корончо преди 3 години
Стана Модерно, да се пишеш болен от това.... Его маняците си търсят внимание. Голяма работа. В инфекциозна болница в Пловдив в момента в КОВИД отделение, където работи моя братовчедка, нито един тест не е правен на персонала. Нито 1, тоя Ковид е за вярващите само...Караме го на крак и тва е, голяма работа
49
3
 
9
 
! Отговори
д преди 3 години
Истина ли е че суперкомпютъра щял да бори корона вируса?
48
1
 
5
 
! Отговори
Татул преди 3 години
до 72 . Отидох поздравих и си тръгнах, защото така трябва. А другите си пиеха и хапваха и хич не им пукаше. Така, че не ме сравнявай с тях! За това говоря. Аз бях по задължение, а такива като теб за кефа си седят там...
47
10
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоя "професор" е рядко тъпo парче!Морж!
46
5
 
30
 
! Отговори
Татул преди 3 години
Изпуснахте я защото разхлабихте мерките точно когато не трябваше.Тази вечер нямаше как, се наложи да съм на бал, на кръщелника. Моите впечатления от заведението. Живота си течеше там все едно никакви вируси не съществуват на този свят. Хората наблъскани, то не бяха хора, танци забаления и никаква дистанция не се спазва. За мен никакви хигиенни мерки не се спазваха от никой. Е това е.
45
13
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не е имало и нищо не сте изпуснали, ами идат евро милиарди и колкото бройката по-голяма, толкоз повече чекмедженца шъ пълните за Бог да простииии....