Антарктида е под карантина за първи път

Още края на януари китайците са взели мерки срещу COVID-19
10
Антарктида е под карантина за първи път
Снимка: Български антарктически институт

Кризата около COVID-19 не подмина и ледената Антарктида. Най-чистят континент в света е под карантина за първи път от 1819 година, когато човешки крак стъпва на ледовете.

„Още края на януари китайците бяха взели мерки против разпространението на коронавируса в Антарктида. Бяхме отделени в друга сграда с португалски колеги. Китайски туристи дойдоха, но бяха спрени с лодките”, обясни професор Христо Пимпирев пред Нова тв.

Той обясни, че на ледения континент няма вируси, но все пак се взимат мерки срещу разпространението на COVID-19.

„Непрекъснато сме във връзка с нашите колеги от антарктическите нации за предстоящия летен сезон. В момента има 1000 изследователи там”, обясни проф. Пимпирев.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
9
 
! Отговори
Додо преди 3 години
"Той обясни, че на ледения континент няма вируси, но все пак се взимат мерки срещу разпространението на COVID-19"======================Ko???
6
3
 
18
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
На снимката виждате най-големият български хитрец на всички времена. И той, и братята му са от един дол дренки! Поживяха си добре Пимпировците за сметка на нещ.астн.ика - данъкоплатец.
5
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заопчвам акиця събриане каапчки да куипм плексиглаосви шлеомве на смеиля профеоср. И 2000 маски>за всеки х 2бр
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма как без ракия там.
3
3
 
16
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
"професор Христо Пимпирев" А ето къде се е бил скрил мишокът, помня как се хвалеше, че уискито, което пиел там било страхотно на вкус заради леда на 10 000 години. Приемаше и подаръци ракия, но изрично бепе казал, да са в пластмасови бутилки не в стъклени, за да не му тежат.
2
5
 
26
 
! Отговори
Уууу преди 3 години
В близкото столетие там няма да може да се осъществи икономически оправдан проект за добив на нещо под ледовете, а явно отдолу е интересно и се търси какво има. Човек е така устроен генетично, ако знае че има нещо под земята почва да копае докато о.се.ре пейзажа и после търси друго място където да се о.къ.ка. Пимпирев харчи някакви пари, но даже не са изкопали една дупка 500-1000м, да знаем какво има отдолу. За какво ходят..не е ясно, май да мерят температурата и вятъра
1
6
 
13
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
Хайде,чакаме още една прозрачна рибка. Това ще е велико постижение за нацията ни и българската наука.