Капачките не са боклук, а спасение за 250 бебета

За шести пореден път се събират капачки в цялата страна
37
Капачките не са боклук, а спасение за 250 бебета
Снимка: БГНЕС

Над 300 хил. тона рециклирана пластмаса, чисто нови кувьози за десетки общински болници в страната и много усмивки на лицата през последните две години – това са накратко резултатите от инициативата „Капачки за бъдеще”, която се превръща в една от най-успешните социални кампании у нас. За шести пореден път инициативата организира голямо събиране на капачки на площад „Батенберг” в столицата, предаде БГНЕС.

Малки и големи изпълниха пространството пред Царския дворец в София, за да оставят на специално организирания пункт събраните от тях пластмасови капачки през последните месеци, а кампанията тече успоредно в няколко града на страната.

„Мотивират ни резултатите. Мотивира ни фактът, че едновременно помагаме на природата и даряваме апаратура на болниците, а това буквално спасява животи. През 22-та кувьоза, които успяхме да дарим до края на миналата година, вече са минали над 250 бебета. Това означава, че всички хора, които са събирали капачки, са помогнали на 250 бебета да бъдат здрави – няма по-силна мотивация от това”, категоричен е Лазар Радков, един от двигателите на инициативата.

„През последната кампания в страната се бяха събрали 50 тона капачки, сега сме събрали над 60 тона. Имаме увеличение. Колко ще бъдат днес в София, все още не можем да кажем. Ще имаме точни цифри в края на деня”, допълни Мартина Йорданова.

Посланието им към младите хора е просто – работете здраво и мрънкайте по-малко, а всеки път, когато имате възможност, помагайте на другите и правете средата около вас по добра

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


37
Още по темата: капачкибебекувьоза
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тия бебета бе. Много реват и ядат. Роди ли се увредено, после ще страда цял живот. От кувьоза може да ослепее.
26
0
 
2
 
! Отговори
Левтер преди 3 години
Мой приятел отнесе един чувал с капачки,но било обяд и забележете го върнаха да ги занесе по-късно.Защото нямало кой да ги приеме! Събираме ги 5 месеца в един сервиз в София.Сещате се, че ги прибрахме и ги изхвърлихме!Мерси.
25
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Влезте в сайта на една детска болница в Англия и вижте, че те също разчитат на даренияtctc.org.uk
24
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На вид една страхотна инициатива, на нека поразсъждаваме. Къде го има това по света, на фона на всичко което става в държавата и безумната система, колко струва един кувьоз и защо постоянно се събират пари за нещо, защо така не е по света, системата работи, има правила и без кампании.
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да приемат и бутилки мама им стара! Сигурно само няколко процента рециклират бутилката. По-добре всеки да даде по 5лв поне, вместо пари за тези гнусни пластмаси и вредни напитки. Аз като купувам само няколко бутилки вода годишно и газирано, от къде да им набавя гадния полимер?
22
0
 
3
 
! Отговори
Край преди 3 години
Всъщност събраните 300 тона са за всичките кампании При 50 тона по 400 лв за кампанията са около 20 -30 Хил лева
21
0
 
3
 
! Отговори
Край преди 3 години
300 ХИЛЯДИ ТОНА?????А да си оправите журналяцитеТова значи всеки българин -7 млн да са предали по 42 кила капачки.Толко капачки няма в цяла Европа камо ли в БългарияВероятно са 300 тона Х 400 лв на тон е около 120 Хил лева.Браво на хората Браво Журналяка да се ограмотява
20
0
 
8
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Пластмасата от капачки се рециклира до 6- 7 пъти. Според мен се събират капачки понеже не са обемисти, бутилките кой ще ги приема къде ще се съхраняват до предаване за рециклиране . Събирам капачки от началото на кампанията и ще продължавам въпреки разочарованиесто. ЦЕНАТА НА ЕДИН КУВЬОЗ Е ОКОЛО 20 ХИЛ., 22х 20=440 хил. Плюс някоя инвалидна количка да кажем половин милион лева . За детска болница колко поколения трябва да събират пари. А Тулупа събрал цяло шкафче с кувьози.
19
0
 
9
 
! Отговори
123 преди 3 години
Браво. Евала за такава инициатива. България се е превърнала в боклучийска кофа. Всеки хвърля където му падне и не му дреме изобщо къде и как отива всичкия този ***, имам предвид пластмасата. Живея навън от доста години. Пластмасовите и стъклените бутилки, канетки от бира и т. н се изкупуват обратно. Никой не хвърля а си ги връща един път в месеца и си взима парите които е платил обратно. Не мога да разбера тънките подигравки към това което правят тези хора Трудно се адаптираме към различното
18
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БОКО ето ти един нов"бизнес"с тия стотици хиляди тонове събрана пластмаса според нашите умни "списващите ***"за има няма пет години,ще качиш милиардите с още един!
17
1
 
7
 
! Отговори
Русия преди 3 години
Дремиму на шкафчиту МУ!
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доколкото зная, защото капачките са по-компактни и по-плътни, заемат много по-малко място от смачканите бутилки. Иначе се събират и те - пластмаса тип PP и HDPE. Аз също започнах да събирам, в нашето училище имаше кампания и децата се включиха много активно - буквално десетки килограми капачки бяха събрани.И в другите държави има благотворителни кампании, просто не се говори за тях. Чела съм за много инициативи на английския калски двор.
15
0
 
5
 
! Отговори
Инж. ХИмик преди 3 години
До АлиКапачките са от полипропилен, нещо, което струваше около 700-800лв на тон преди 5-6 години. Преработват се предимно механично - мият се, стапят се и се пелетират и се ползват пак. Самите бутилки са от полиетилентерафталат - има проблем с токсичноста при тяхната преработка, но скоро французите ще намерят решение. Т'ва е. Не е безкористно "капачки за бъдеще" а е събиране на суровина за един завод към пловдивско, евтин ПР, '*** поне праят нещо за добра кауза.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Драскачиии,хайде вземете си оправете цифрите и сметките,ако е събрана 300000 тона пластмаса,КОЕТО Е НЕВЪЗМОЖНО,това прави около 200 милиона лева,сума достатъчна за закупуването на около 12000 нови ковьоза(инкубатора)
13
2
 
16
 
! Отговори
Бойко преди 3 години
Оценявам това, което правите! Едно голямо браво от мен! И аз събирам също! Кюлчета злато, и пачки по 500Е.
12
8
 
12
 
! Отговори
Честно преди 3 години
Аз нямам намерение да раждам деца, тъй че за какво да дарявам за чужди хора? Благотворителност е занимание за хора дето имат пари. Що не поискате от Бойко да си дари шкафа с парите? Направо нова болница ще се открие.
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
300 хиляди Тона,някой определено не е ходил на училище! Ха сега направете една сметка,колко капачки са това?
10
6
 
12
 
! Отговори
Лично мнение преди 3 години
Българино работи, получавай най-ниската заплата в Е.С и давай всичко каквото имаш. Днес капачки, утре ако може и тоалетната ти хартия да ти вземат. Нали деца вече си дадоха стотинките предни години за кувьози, колко кувьози още им трябват? То раждаемост има ли? Директорът на болницата кой знае каква модерна кола кара, с какви мацки ходи по почивки и краде от касата и ще кара хората са мъкнат чували с капачки. В коя друга държава го има?
9
8
 
12
 
! Отговори
Само отбелязвам преди 3 години
А защо точно за кувьози? За бебетата на ро.мите ли пак?
8
1
 
15
 
! Отговори
Али преди 3 години
Аз да попитам от любопитство, защо взимат само капачки. Другата пластмаса не става ли? Ако има запознати моля да каже.