Доц. Спасков увери: 80% от заразените с COVID-19 са само носители

Здравната ни система е добре конструирана, смята бившият директор на "Пирогов"
Обновена: 6 юли 2020 09:49 | 6 юли 2020 09:25, Красимир Ангелов
66

Броят на регистрираните случаи на COVID-19 се увеличи шоково през последните седмици у нас. Правителството на този етап няма да затяга мерките за ограничаване на вируса. Отговорността е на обществото и личната отговорност на хората. Ще могат ли лечебните заведения да реагират на голям брой пациенти?

Бившият директор на болница "Пирогов" - доц. Спас Спасков, заяви пред "България сутрин", че голяма част от установените случаи на коронавирус са само носители.

"80% от хората са само носители, те не боледуват. Само 20% от тях проявяват симптоми, а 5% са в тежко състояние. Това не е толкова трагично, освен за конкретните хора", посочи той.

"Трябва да забележим, че се увеличава страхотно много и броят на изследванията. Между 3% и 7% от проведените изследвания откриват носители на COVID-19. Това е стабилно състояние", обясни той пред Bulgaria ON AIR.

Доц. Спасков подчерта, че спазването на мерките е важно.

"Здравната система беше относително подготвена в началото. Посрещнахме инфекцията като много опасна, оказа се, че не е толкова. Имаше стремеж хората да се уплашат, но те видяха, че не е толкова страшно и вече не вярват на лошите предсказания. Истината много често е по средата. Познанията ни са рехави обаче и е по-добре е да се предприемат по-сериозни мерки", изтъкна той.

Здравната ни система е добре конструирана и може да издържи на голям брой пациенти, смята бившият директор на "Пирогов".

"Благодарение на напрежението в системата видяхме дефектите ѝ. Работехме ден за ден от финансова гледна точка", отбеляза специалистът.

Според доц. Спас Спасков гражданите трябва да имат добра и бърза информация за това къде да потърсят медицинска помощ за заболяването, от което се страхуват.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак да уверим и успокоим лекарите, които се страхуват от вируса и се обличат като космонавти, с изказването на Спасков:"80% от лекарите са само носители, те не боледуват. Само 20% от тях проявяват симптоми, а 5% са в тежко състояние. Това не е толкова трагично, освен за конкретните хора", посочи той.
20
3
 
7
 
! Отговори
Тато из Правец преди 3 години
Тоя 11 години лиже-маже по Бодигарда и още е доцент!!! Нефелен е явно...
19
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спасков ти си позор за лекарското съсловие, проби дъното с това изказване че проблема на тежко болните си е техен личен. Другите могат да си пият спокойно в баровете явно. Егати човека
18
4
 
5
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Виж там ,разберете се с Фантомас и Мангъра !!!
17
5
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Вече като чуя, че някой е доцент и говори за коронавируса и директно ще го подминавам, защото е ясно, че е компетентен колкото съседката, дето продава дрехи
16
9
 
7
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
До без думиАми като онзи психопат Джангъра, дето каза, че дори да се установи, че си болен от Ковид, не е основание да те слагат под карантина. Трябвало да те оставят на мира да си ходиш свободно и да заразяваш възможно най-много, за да създаваш овчо-стаден имунитет. Този е подобен на него. 80% са само носители, дето ще заразяват само, няма да боледуват и умират. Другите 20% да му мислят, ама те не са проблем, малко са
15
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За съжаление в България статистика не съществува. Всичко е стъкмистика. Важно е хоризонтално и вертикално числата да съвпаднат. Всеки българин, който му се е налагало да върши тази безсмислена дейност знае за какво иде реч. Блажени са вярващите.
14
2
 
6
 
! Отговори
Зарко Попа преди 3 години
Хората умират откакто свят светува, част от публиката, даже и част от докторите това го разбраха покрай коронавируса, дори мислят, че като отмине ковид, пак няма да се умира. Природата е устроена върху принципи, които ли гавият съвременен човек смята за цинични, ами да, Господ е ци ничен, и не му пука за това кой колко ще живее.
13
1
 
6
 
! Отговори
няма вирус лъжат преди 3 години
спасков клоун от герб беше повикан спешно да оспорва казаното от Балтов. ако помните беше махнат от пирогов поради корупционни скандали, колко герберско.чакаме божеството мангъров на първа страница
12
2
 
15
 
! Отговори
аз преди 3 години
80% не са болни от нищо, а другите 20% от други болести. Хората като са здрави що сте ги изследвали? За да ви върви фалшивата статистика. Кой нормален здрав човек ще иска по собствено желание да се изследва за ковид и да стои затворен 14 дена?
11
3
 
4
 
! Отговори
Оффф преди 3 години
Еи тия бивщи партиици като сталин.1 умрял човек е проблем а 1000 умрели е само статистика.За тоя 20 процента тежко болни въобще не е проблем.
10
6
 
9
 
! Отговори
без думи преди 3 години
"5% са в тежко състояние. Това не е толкова трагично, освен за конкретните хора", посочи той"и това е лекар....
9
0
 
2
 
! Отговори
Шефа от Шефилд преди 3 години
Толкова информация за ковид, имам добра памет, някой доктор ако има въпрос, да ми пише във форума, отговарям бързо, нали трябва да сме солидарни.
8
12
 
5
 
! Отговори
Паника преди 3 години
Ковид е медийна измислица, която реално не съществува!
7
12
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един от п'апагалите на Мангъров...Няма смисъл от друг коментар.
6
3
 
2
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Ковид е далеч по-малко смъртоносен от колкото така наречените експерти от сзо в началото мислеха. Всъщост много хора вече сме изкарали ковид асимптоматично или като лека настинка.Скорошен тест в Ишгъл показа че 40% от населението на градчето вече е изкарало ковид и има анти тела.Цялата тази суматоха и създаване на паника беше ненужна.
5
10
 
11
 
! Отговори
Пич преди 3 години
"Това не е толкова трагично, освен за конкретните хора"Този да го хванеш и да го почнеш с едно по-дебело дърво. Бой, бой, бой, догато не стане човек. Откъде изпълзяха тези полу-хора бе?!
4
10
 
3
 
! Отговори
Бау преди 3 години
До ГрухНа теб трябва да ви видят мозъка с микроскоп, че само така се вижда :D Това с Танзания ме разсмива всеки път ... Гарантирам ти пробите от Танзания не ги е погледнал никой ....
3
4
 
19
 
! Отговори
Грух преди 3 години
Истината е, че големият процент "само" вирусоносители са такива, не защото наистина имат вирус, а защото PCR теста е казал така. В целия свят има само 4 фирми които произвеждат въпросните тестове и умните хора знаем чия собственост са те. Реагента в тези тестове никой не знае как работи, дори и здравните власти на държавите. Много хора видяхме експеримента на президента на Танзания и шоуто с многото повторни отрицателни тестове тук в България. А дали някой прави микроскопски анализ на заразените
2
2
 
10
 
! Отговори
Бау преди 3 години
Егоизма и глупостта са най-големите проблеми по време на кризата. Не вируса.