Медик: Бях изумен от отварянето на стадионите!

Удължаването на епидемичната обстановка е политическо решение
54

Епидемичната обстановка в страната се удължава с две седмици до края на юли, а развитието на заразата в следващите дни и седмици ще покаже дали има нужда от промяна в мерките в страната.

"Взимането на такова решение е политическо. Не бих желал да коментирам в този аспект дали е правилно или не. Но факт е, че случаите през последните дни рязко се увеличиха. По-голямата част от българското население, която възприема демокрацията като свободия, просто даде малко повече ширина на това държание и резултатите са налице. Когато случаите се вдигат, трябва да се връщат някои рестриктивни мерки, или поне да се удължават тези, които действат", каза зам.-председателят на УС на Българския лекарски съюз д-р Николай Брънзалов за "Денят ON AIR".

Той каза още, че е бил изумен за отварянето на стадионите.

"Гледайки какво се случва в Европа, големи първенства играят на празни стадиони и хората ги наблюдават онлайн. В момента, в който разбрах, че ще има толкова много зрители на стадиона, бях убеден, че мерките няма да бъдат спазени", допълни д-р Брънзалов пред Bulgaria ON AIR.

Той изказа съболезнования за лекаря от Центъра за спешна медицинска помощ в София, който почина след заразяване с коронавирус.

"Този човек е бил здрав и е изпълнявал професионалните си задължения. Факт е, че пътят на вируса е пробит от някой друг пациент до нашия колега и го е увредил. Явно някъде има пробив в защитата", посочи специалистът.

Д-р Николай Брънзалов допълни, че всеки пациент трябва да бъде третиран като евентуален носител на вируса.

"Случаят на пациента, при когото се е отзовал д-р Стамов, е заявен като кардиологичен. Той е съобщил за такъв тип оплаквания и на последно място - 37 градуса температура, което на практика не изключва вирусна инфекция. Доколкото знам, лекарят е разполагал с шлем, ръкавици, калцуни, но не е разполагал с допълнителни средства. Рискът винаги съществува", коментира лекарят.

Той категорично заяви, че всеки професионалист в Бързата помощ означава много за България.

"Не му е отказана помощ, той просто е помолил да бъде сниман на рентген. Имаше допълнителна информация, че на следващия ден сутринта е тестван с PCR тест. Не е извършено криминално престъпление, но някъде по веригата има разминавания. Не трябва да си позволяваме да губим лекари по време на пандемията", каза още д-р Брънзалов.

И добави, че са били обезпокоени, че няма да се справят.

"На този етап не мисля, че има дефицит на лични предпазни средства. Като общопрактикуващ лекар желая да има ясен алгоритъм как да се действа при пациент, който e със съмнение за коронавирусна инфекция", коментира специалистът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


54
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
40
0
 
3
 
! Отговори
Щрак,щрак... преди 3 години
Реално усетимият резултат ще се получи наесен,когато не удари истинският ПИК. ПИК досега не е имало. Боко обаче няма друга опция освен да охлаби мерките поради една прозаична причина - болшинството от електората му се състои от парвенюта,простаци и ***. Такъв вид хора не се плашат от вируса ,а искат дъ въртят далавери и да щракат с пръсти.
39
3
 
0
 
! Отговори
Коронорезистент преди 3 години
Аз пък бях изумен как ЦСКА изпусна купата!
38
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Болните неудържимо растат, не искат да приемат никого на лечение дори на лекари отказват, всеки сам е оставен на съдбата. хората просто падат и умират (((
37
3
 
14
 
! Отговори
нотариално заверено преди 3 години
Тия , дето не са чували за заразен футболен фен - що не звъннат до Бергамо или Валенсия???Ако им е далеч - до Варна , направо да търсят отбора на "Черно море"..............Навъдиха се веселяци разни :-( -:(
36
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България е на всички, не само на докторите нали?
35
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смешно е да имаш другите за приммати, а тебе си за хубав.
34
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Страшно е да се разправяш с тълпа оскотели пpимaти.Бягайте от България доктори, тя не ви защитава.
33
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ти за нормален човек ли се имаш?А ти на къде дърпаш държавата?Кой искаш да те управлява? ВБожков ли?
32
3
 
9
 
! Отговори
ФатаМоргана преди 3 години
колко от вас драдкащи келемета са готови доброволно да се заразят... нула!!! смешковци драскачи ама и вашето време идва. защото действията ще се броят, а не постовете. палючовци.
31
6
 
9
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Лъжа е да! Лъжат и че има въздух, аз не съм го виждал. Някой да го е видял?
30
8
 
13
 
! Отговори
ined преди 3 години
Всичко е една голяма лъжа, ако имаше реална заплаха нямаше да държат толкова време един пенсиониран счетоводител за здравен министър.
29
3
 
8
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Че кой е казал, че всички ще се заразят бе, тъпчо!. И споко! Няма да са 70 000, но колкото и да са, те ще умрат, независимо дали ще е тоя месец или до края на годината. Независимо от всичко обаче, тая зараза няма да си отиде преди всички да я изкараме. Колкото по-скоро, толкова по-скоро приключва истерията.
28
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Преживявали сме я и преди, много пъти и не е чак толкова страшно."Кога сте я преживявали? И това за паникьора в престилка - да не Ви се налага да имате нужда от такъв, че може и да го няма :)
27
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Aбе не знам за ни един заразен футболен фен."Спокойно, въпрос на време е.
26
4
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички нормални хора сме изумени, но докато мутрата управлява ще е така. за радост на 10-20% скотове в бг които дърпат назад държавата
25
1
 
14
 
! Отговори
Гост - трол преди 3 години
Как се вземат политически решения без да има изобщо политики за овладяване на ситуацията? Защото такива няма - ето, този лекар пита, как да се действа, какъв е алгоритъмът при съмнение за коронавирусна инфекция - такъв алгоритъм явно не е създаден, "политиката" и досега, три месеца след началото на "кризата", ! е разчитала на личната преценка на лекари като господина. Не, решението на правителството не е политическо решение, а война срещу народа му.
24
12
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе не знам за ни един заразен футболен фен. Ако властите знаеха за такъв, щяха да ни проглушат ушите с него.
23
11
 
5
 
! Отговори
XXX преди 3 години
Колко се заразиха по стадионите Г-н медик?
22
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да се прецакваме по малко!за да има и за после!
21
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Факт е, че г-н Брънзалов си е намерил сладка службичка и сега се мазни на началниците.Голяма част от лекарите не подкрепяме тая простотия. Време е за ново ръководство на БЛС.