От Карибите до Фатово – германка избра живот в родопско село с 10 души

Вижте историята на Фредерике Плацдаш
Обновена: 6 юли 2020 19:22 | 6 юли 2020 19:00, Александър Попов
117

 
 
Непосредствено преди и след извънредното положение в България Фредерике Плацдаш претърпя две успешни операции за подмяна на тазобедрени стави в Пловдив.
 
Фредерике е етнолог, но вече е пенсионерка. Избрала е България за свой втори дом.
 
"Много ми харесва страната, природата. Живея в едно село в Родопите, с хубав изглед. Имам много добри приятели тук, те ми помогнаха да купя къща. С моята пенсия не мога да живея в Германия", признава Плацдаш.
 
В България живеят вече хиляди германци. Много от тях са се заселили край Черно море.
 
Фредерике обаче е избрала село Фатово в Източните Родопи, недалеч от Смолян. В него има десетина постоянни жители. Пътят до селото е неподдържан, обществен транспорт няма. Магазинът във Фатово също няма, веднъж седмично се доставят продукти.
 
Има обаче тишина, чист въздух, панорама и четир сезона.
 
"Преди живеех на Карибите, в Гваделупа. Там провеждах проучвания за културата и написах книга по темата. Аз съм етнолог, но за да се издържам се налагаше да давам уроци по пиано. В един момент реших, че вече не искам да работя и да се пенсионирам. И го направих преди две години. Но с малката си пенсия не можех да живея в Германия", разказва Фредерике.
 
Днес тя е ремонтирала каменната си къща, която предлага всички модерни условия. Голямата й страст е градината, в която отглежда Рабаба (ревен). В двора си има още лешници, ягоди, цариградско грозде.
 
Преди здравословните проблеми тя обичала и безкрайните разходки с кучето Кира в планита. Тук във Фатово я заварва и пандемията, изплашила целия свят.
 
"Радвам се, че в този период в България. Мерките бяха много добри. В началото синът ми и сестра ми имаха проблеми в Германия заради неодтатъчните мерки срещу вируса. Сестра ми е учиталка, над 60, и имаше контакти с деца, защото училищата още не бяха затворени. А тук всичко бе затворено", добавя пенсионерката.
 
Фредерике не се чувства откъсната от света. По-рано е пътувала с автомобила си до Пловдив и София за концерти. На морето се е сприятелила с цигуларя Георги Калайджиев и германската му партньорка Мария.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
53
7
 
10
 
! Отговори
България днес преди 3 години
Старческия дом и бунището на Европа...................
52
16
 
26
 
! Отговори
Shshs преди 3 години
Супер си е България. Добре че вече не живея в чужбина. Тук, ако имаш собствено жилище, стига да не си алкохолик, пушач или наркоман можеш да си живееш царски с 8000 на година. А ако си учил чужди езици ги изкарваш за 3-4 месеца. Добре че се върнах от малоу.мната Америка та да си почивам. За последните 2 години имам всичко на всичко 5 работни месеца. А като ми омръзне София си пускам апартамента под наем и на село. <3
51
8
 
13
 
! Отговори
през соца преди 3 години
никой германец не оставаше в прехвалената България и всеки се връщаше у домаСега прибираме пенсионерите на Европа и си даваме младежта в замяна на това
50
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази статия през телефона ли е писана? Бъка от правописни грешки!?
49
0
 
16
 
! Отговори
Немеца преди 3 години
Абе хубава жена! Жива и здрава да ни е!!
48
0
 
24
 
! Отговори
Христо преди 3 години
БЪЛГАРИЯ е Рай, но ще бъде оценено късно!
47
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То и дядото навремето викаше на баба ми - "Дай да работим за Щази!" Но така и се пенсионираха в ТКЗС-то без да видят Карибите;)
46
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един път се живее.
45
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Който плаща, той поръчва музиката.
44
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма безплатна вечеря.
43
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никога не казвай никога.
42
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нищо случайно.
41
7
 
12
 
! Отговори
Германец преди 3 години
Най-вероятно заради доброто здравеопазване е избрала държавата ви. Все пак е на години. Хахаха :)
40
8
 
15
 
! Отговори
kaputt преди 3 години
В немция са добре докато бачкат,като се пенсионират си продават къщата и се местят в старчески дом, това е масово явление при средната класа, в старческия дом им знаят колко имат на банковата сметка, като започне да се изчерпват парите ,стареца го напомпват с тежки успокоителни от които не може да мърда и го местят в една стая която се казва "последен ден"Хората които отиват в немция за 1 път се възхищават от чистотата и градинките, това струва около 1000Е/месец ако имаш 100мкъща, капитализъм!
39
2
 
27
 
! Отговори
до Анонимен 20 преди 3 години
".... Ти никога не си виждал село дори на снимка, на село ще си купиш 2 пакета захар, 3 бутилки олио, пакетче кафе и хляб ако си готвиш на огън нямаш разходи и за ток....".....................................................................................Алоуу, животът не е само ядене! Има много по- важни неща. Ама какво да обеснявам, щом първото ти важно нещо е крехкото свинско! Ами пари за книги, образование, култура, болница...
38
0
 
10
 
! Отговори
Totenkopf преди 3 години
Егати "историята" само няколко реда много си мързелив Сашееее
37
1
 
32
 
! Отговори
Умна жена преди 3 години
Не съм живяла на Карибите но съм почивала там-прекрасно място ..ама не е да си постоянно там. Не съм живяла в Германия, но съм живяла в Кралството , подредено място ...ама и англичаните даже не щат да живеят там. Виж ..Родопите ...раят на земята! Мечтата ми е и аз, гражданка десето коляно и гражданин на света, да имам щастието да живея там . Дай Боже!
36
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нищо не знаете вие, едно време по селата имаше кино, читалище, аптека детска градина и какво ли не. Хората от село като идваха в града и ги хващаше клаустрофобия и искаха да се връщат на село, за ония хора земята си беше всичко.
35
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"като ти чета коментара разбирам че тази жена не е свясна,такали?"Не може да е каже, защото нямаме информация за имотното и финансовот състояние на госпожата.
34
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Пенсията ти е според заплатата."Първите 3 години да, после не се вдига. Пенсионирал си се на 280 лева, когто средната беше 380 лева и .. Абе бива. Сега ти е 360 лева пенсията, ама средната вече мина 1700 в София.