От Карибите до Фатово – германка избра живот в родопско село с 10 души

Вижте историята на Фредерике Плацдаш
Обновена: 6 юли 2020 19:22 | 6 юли 2020 19:00, Александър Попов
117

 
 
Непосредствено преди и след извънредното положение в България Фредерике Плацдаш претърпя две успешни операции за подмяна на тазобедрени стави в Пловдив.
 
Фредерике е етнолог, но вече е пенсионерка. Избрала е България за свой втори дом.
 
"Много ми харесва страната, природата. Живея в едно село в Родопите, с хубав изглед. Имам много добри приятели тук, те ми помогнаха да купя къща. С моята пенсия не мога да живея в Германия", признава Плацдаш.
 
В България живеят вече хиляди германци. Много от тях са се заселили край Черно море.
 
Фредерике обаче е избрала село Фатово в Източните Родопи, недалеч от Смолян. В него има десетина постоянни жители. Пътят до селото е неподдържан, обществен транспорт няма. Магазинът във Фатово също няма, веднъж седмично се доставят продукти.
 
Има обаче тишина, чист въздух, панорама и четир сезона.
 
"Преди живеех на Карибите, в Гваделупа. Там провеждах проучвания за културата и написах книга по темата. Аз съм етнолог, но за да се издържам се налагаше да давам уроци по пиано. В един момент реших, че вече не искам да работя и да се пенсионирам. И го направих преди две години. Но с малката си пенсия не можех да живея в Германия", разказва Фредерике.
 
Днес тя е ремонтирала каменната си къща, която предлага всички модерни условия. Голямата й страст е градината, в която отглежда Рабаба (ревен). В двора си има още лешници, ягоди, цариградско грозде.
 
Преди здравословните проблеми тя обичала и безкрайните разходки с кучето Кира в планита. Тук във Фатово я заварва и пандемията, изплашила целия свят.
 
"Радвам се, че в този период в България. Мерките бяха много добри. В началото синът ми и сестра ми имаха проблеми в Германия заради неодтатъчните мерки срещу вируса. Сестра ми е учиталка, над 60, и имаше контакти с деца, защото училищата още не бяха затворени. А тук всичко бе затворено", добавя пенсионерката.
 
Фредерике не се чувства откъсната от света. По-рано е пътувала с автомобила си до Пловдив и София за концерти. На морето се е сприятелила с цигуларя Георги Калайджиев и германската му партньорка Мария.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
4
 
17
 
! Отговори
MaйMyнaтa преди 3 години
И колко бе баби, колко е скромната немска пенсия
12
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"С моята пенсия не мога да живея в Германия", признава Плацдаш."С нашите пенсии може да се живее нормално само при туземните племена в джунглите.
11
10
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 10Нашите пенсионери цял живот са работили на бай тошо за 200лв, писле на Жан Виденов му работиха за 2$.Ама като се пенсионираха им порастна работата и взеха да искат от Борисов германски пенсии.
10
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е лоша бизнес идея да докараш германски и японски пенсионери в Родопите.Даже и европейски пари може да се вземат. Е, трябва и някакви условия да им предложиш, не външен нужник.
9
10
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Швабката с малката си пенсиика си купила къща ремонтирала и обзавела по последна мода. А нашите пенсионери едвам смогват да си купят кисело мляко с Нишесте и хляб с набухватели. Къде си бе оня с Пачките и Кюлчетата злато на кой кар си се качил на бронирания ли. Вижте видео в тубата как оня с пачките избутва коли в авариината лента на магистралата а той кара посредата между двете платна.
8
13
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Робо бяхме по времето на СССР, petrov. Затворени, заключени, работещи за 40ст на полето, за да има за московския брат.
7
16
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 2 Така е , но не сме робско племе. Робите се появиха от СССР 1944. в България. ИЗВЕСТНИ СА в Германия, КАТО РОБИ НА БОЛШЕВИЗМА. Като млад отидох на Запад. Научих се да работя, научих се на ред. И сега като пенсионер гледам около нен само пенсионери и работят. А има и вносни. Младите са в богатите страни , но неса роби. Избор имат.
6
4
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да е жива и здрава - дано повече бели хора се заселят тук - с времето ще дойдат и млади въпрос на време е - това е едно от най хубавите места по света като климат и природа!
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Petrov, ти си един безстрашен форумен поосерко.
4
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до 3като ти чета коментара разбирам че тази жена не е свясна,такали?
3
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Смолян е в западните родопи ама здраведа е.
2
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 3От пенсия до пенися има огромна разлика. Разбирай 900 до 8900 евро. А и повеето тгерманци имат пари по имоти и фондове (поне свястната част).
1
11
 
31
 
! Отговори
petrov преди 3 години
браво на жената - а никой няма да те оправи ако не се оправиш сам- но това робско страхливо племе