Българинът отново се стресна от COVID-19, но не иска строги мерки

Всеки трети обаче признава - в момента не спазва мерките
93
Българинът отново се стресна от COVID-19, но не иска строги мерки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С ръста на тестване и на положителни проби за коронавирус в последните седмици, тревогата сред българите заради COVID-19 отново започва да расте. Въпреки това обаче няма предразположение за затягане на мерките, сочат данните от бърз телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен между 25 и 27 юни сред 820 пълнолетни българи.

Още по темата
Според резултатите обществото по-скоро разчита на личната отговорност и на трезвата преценка за заплахата. Работата на властта продължава да се оценява по-скоро високо, но за няколко седмици е намаляло усещането, че заплахата е под контрол. Заедно с това намалява и увереността, че скоро ще се върнем в пълнота към живота от преди. 

Тревогата от зараза – отново нагоре
 
След като постоянно спадаше след пика си от април, сега тревогата в обществото ни по повод коронавируса отново расте. Ако преди няколко седмици 51% от българите се страхуваха, че те или член на семейството им могат да се заразят с коронавируса, сега този дял е 60%. Тези, които не се боят, са 39%, а в началото на месеца бяха 48%.
 
В началото на юни пък 72% бяха убедени, че вирусът у нас вече е под контрол, докато сега този дял е едва 38%.
Промяната е очевидна и се дължи на ръста на регистрираните случаи. Днес цели 58% от анкетираните са убедени, че страната ни не контролира заболеваемостта.
 
Заедно с тази промяна сериозно намалява и увереността, че до края на годината ще има пълно връщане към нормалния живот. Сега в това вярват едва 40%, а в началото на юни оптимистите бяха 61%. Реципрочно, расте делът на онези, които не вярват, че до края на годината ще се върнем към нормалността в пълна степен. 
 
Опасенията явно растат, но не се виждат признаци на паника. Тревогата остава далеч от пиковите си стойности, достигнати през април. Очевидно, обществото вече гледа на вируса с по-различни очи в сравнение с периода около началото на кризата.
 
Затягане на мерки? По-скоро лична отговорност
 
Въпреки по-тревожната ситуация в последния месец, мнозинство от 61% е против ново затягане на мерките. 38% пък са на обратното мнение и искат по-строги мерки в борбата с вируса. Малцина остават тези, които не могат да преценят.
 
Социолозите отчитат, че определено на този етап надделява нежеланието за нови ограничения. Вероятно и заради тази своя позиция, засега правителството удържа по-скоро положителните оценки, макар също да страда от ерозия на симпатията. Сега 59% смятат, че правителството се справя добре с коронавируса, а 39% са на обратното мнение.

Спазваме ли ограниченията?

 
Две трети от запитаните наши сънародници твърдят, че и сега сами спазват ограничения. 28% казват, че са ги спазвали, но вече си живеят нормален живот, а има и 6%, които твърдят, че никога не са спазвали.

Може би в данните личи и известна декларативност, но те са достатъчно показателни за това, че немалка част от обществото вече започва да възприема отговорността си пред заразата, твърдят от "Галъп интернешънъл".
 
Убеждението, че заплахата е преувеличена, остава на нивата, регистрирани наскоро – 59%. Делът е сравнително висок на фона на данните за други държави по света и показва, че обществото ни продължава да не е склонно да преувеличава нивата на опасност.


93
Още от Общество
Проф. Пимпирев: Антарктида е континентът на бъдещето
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
85
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Грешка - Спря да се страска от измислената пандемия и няма да спазва никакви мерки!
84
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Данните са от сайт за статистика преди да дойде 'ЧУМАТА'. В България годишно умират 16 000 хиляди души от рак. Вие погребалните агенти какво мислите
83
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Вие, медиите, сте тези, които стряскат хората!
82
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Щраусите са се развихрили.
81
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Говедата, които ги е страх, да си стоят затворени в хралупите, никой не им пречи.
80
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Всичко е лъжа и медиите са гласът на престъпниците.
Казват и пишат само неща,които им се кажат отгоре!
79
4
 
5
 
! Отговори
noFreeman преди 3 седмици
хаха стреснал се бил... лично на мен не ми пука за измисленият ви вирус, а камо ли да ме стресне... всички, които познавам мислят така!!!
78
2
 
1
 
! Отговори
ние от НАТО преди 3 седмици
На парада в Москва нямаше нито един войник с маска с изключение на зомбираната публика!Това означава ,че Руската армия е от железни роботи и не фаща вируси!
77
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Строги или не мерките преди всичко са противоепидемиологични. От там нататък е лирика. при така стеклата се ситуация, при нови мерки ще паднат дискотеки, масови мероприятия и ще се завиши контрола за спазването им.
Не съществува държава, която изправена срещу опасност да се срине обществения договор, да не намери сили да се противопостави, дори и на свободолюбивите манипулатори, тип вирус няма. Играта им е допустима до по сериозно положение с епидемията. Щом още ги има значи заплахата е ниска.
76
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Борисов каза пред журналистите, че България няма никакви проблеми с този мижав вирус. Министъра не смее нищо да направи бе височайша заповед, както и щабът им. Всеки да се пази сам.
Хвала на такива отговорни политици и доктори които единствено и само, денонощно мислят за народа си !
75
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Мерките трябва да са адекватни, а не да са строги и неадекватни, каквито бяха мерките на правителството от март. Сега са разхлабени и неадекватни.
74
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Отговорни са 20-на процента от населението. Другите са с бит и акъл на праисторически животни. трябва да минат няколко поколения, за да се подпбри обстановката.
73
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Не познавам нито един стреснат. Само Златена и Ужасена.
72
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Има пик в момента, но има и безотговорно поведение. Видяхте какво стана на мачовете и празненствата в Пловдив за купата, от тези събития очаквам поне едно 500 заразени лица и иди търси после кой с кого се е прегръщал и целувал. Обаче ако ни затворят пак вкъщи, пишете държавата фалирана.
71
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
стреснал се, ама не искал мерки. егати заглавието, егати държавата.
70
4
 
10
 
! Отговори
Specter преди 3 седмици
Стрелнал се не иска мерки а направо маркуч в устата за обдишване! Целия свят на това дередже обаче само в България ни лъжат и баламосват най вече уж ***! Ай стегнете се щото пак ще пълните количките с тоалетна хартия и ще се вайкате от изтърбушените дивани! в тази държава капка дисциплина не е останало!
69
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Камък върху камък няма да остане от тази борба с вируса на Борисов и НОЩ. Ще паднат от власт, но ще окрадат, изгорят и разсипят всичко след себе си.

Гарантирано от колониалната администрация ГЕРБ
68
6
 
8
 
! Отговори
Позитано преди 3 седмици
Другаря Радев каза на Шипка , че България няма никакви проблеми с този мижав вирус. Другаря Мангъров и той колко пъти каза по телевизията , че такова животно няма ! Хвала на такива отговорни политици и доктори които единствено и само, денонощно мислят за народа си !
67
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Страшните са гардовете на Доган, от НСО са, народът им плаща заплатите. Трябва да пазят прашинка да не падне на главата на това "национално съкровище".
Спомнете си Ботевата "Елегия" - Кажи ми мой бедни народе, кой те в таз робска люлка люлее!
66
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
няма вирОс, няма ! всичко е манипулация!