Българинът отново се стресна от COVID-19, но не иска строги мерки

Всеки трети обаче признава - в момента не спазва мерките
93
Българинът отново се стресна от COVID-19, но не иска строги мерки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С ръста на тестване и на положителни проби за коронавирус в последните седмици, тревогата сред българите заради COVID-19 отново започва да расте. Въпреки това обаче няма предразположение за затягане на мерките, сочат данните от бърз телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен между 25 и 27 юни сред 820 пълнолетни българи.

Още по темата
Според резултатите обществото по-скоро разчита на личната отговорност и на трезвата преценка за заплахата. Работата на властта продължава да се оценява по-скоро високо, но за няколко седмици е намаляло усещането, че заплахата е под контрол. Заедно с това намалява и увереността, че скоро ще се върнем в пълнота към живота от преди. 

Тревогата от зараза – отново нагоре
 
След като постоянно спадаше след пика си от април, сега тревогата в обществото ни по повод коронавируса отново расте. Ако преди няколко седмици 51% от българите се страхуваха, че те или член на семейството им могат да се заразят с коронавируса, сега този дял е 60%. Тези, които не се боят, са 39%, а в началото на месеца бяха 48%.
 
В началото на юни пък 72% бяха убедени, че вирусът у нас вече е под контрол, докато сега този дял е едва 38%.
Промяната е очевидна и се дължи на ръста на регистрираните случаи. Днес цели 58% от анкетираните са убедени, че страната ни не контролира заболеваемостта.
 
Заедно с тази промяна сериозно намалява и увереността, че до края на годината ще има пълно връщане към нормалния живот. Сега в това вярват едва 40%, а в началото на юни оптимистите бяха 61%. Реципрочно, расте делът на онези, които не вярват, че до края на годината ще се върнем към нормалността в пълна степен. 
 
Опасенията явно растат, но не се виждат признаци на паника. Тревогата остава далеч от пиковите си стойности, достигнати през април. Очевидно, обществото вече гледа на вируса с по-различни очи в сравнение с периода около началото на кризата.
 
Затягане на мерки? По-скоро лична отговорност
 
Въпреки по-тревожната ситуация в последния месец, мнозинство от 61% е против ново затягане на мерките. 38% пък са на обратното мнение и искат по-строги мерки в борбата с вируса. Малцина остават тези, които не могат да преценят.
 
Социолозите отчитат, че определено на този етап надделява нежеланието за нови ограничения. Вероятно и заради тази своя позиция, засега правителството удържа по-скоро положителните оценки, макар също да страда от ерозия на симпатията. Сега 59% смятат, че правителството се справя добре с коронавируса, а 39% са на обратното мнение.

Спазваме ли ограниченията?

 
Две трети от запитаните наши сънародници твърдят, че и сега сами спазват ограничения. 28% казват, че са ги спазвали, но вече си живеят нормален живот, а има и 6%, които твърдят, че никога не са спазвали.

Може би в данните личи и известна декларативност, но те са достатъчно показателни за това, че немалка част от обществото вече започва да възприема отговорността си пред заразата, твърдят от "Галъп интернешънъл".
 
Убеждението, че заплахата е преувеличена, остава на нивата, регистрирани наскоро – 59%. Делът е сравнително висок на фона на данните за други държави по света и показва, че обществото ни продължава да не е склонно да преувеличава нивата на опасност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
64
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
болните ще растат,неизбежно е.
63
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аве що не давате за Христо Иванов и сараите на Доган ? Доган страшни гардове извадил .
62
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Доцентите обещаха слънцето да убие корнавируса. Но коронавирусът също обича слънцето, купоните и морето. Слънцето, спортът, морето и чистият въздух вдигат имунитета на коронавируса и го правят по-силен и устойчив на човека.
61
2
 
6
 
! Отговори
избирател преди 3 години
България,стресната от COVID-19...,а на снимката: София-SOFIQ?!Аде...Е ние по другите държави, Варна, Бургас, Пловдив...добре ли сме?!
60
7
 
13
 
! Отговори
SH преди 3 години
По-добре здрав, богат и свободен - отколкото беден, болен и затворен в килера...!!!А тези "Гълъби" да си зЪврЪт стъкмистиката у заднио двор...!!!Винаги е имало, има, и ще има болести...!!!Но Живота е за смелите, а не за страхуваните...!!!Дааа...!!!
59
7
 
17
 
! Отговори
българин преди 3 години
*** как да Не ме стреснаха я!-:) То облъчване беше то циркове! В хипохондрици превърнаха по цял свят хората! Вируси е имало и ще си ги има! Виж ако този е излязъл от нечия лаборатория ,тук нещата са други вече! Има съмнения но няма доказателства! И той ще мине! Няма нужда от допълнителна паника! А точно това се цели за съжаление!!
58
5
 
10
 
! Отговори
Един преди 3 години
Напънаха ни с лъжите и мерките, защото ги захвърлихме повечето и ако минат 2-3 седмици и вземе та се разбере, че ковид няма или поне ние не сме много разбрали, тогава с какво ще ни плашат?!
57
3
 
12
 
! Отговори
удри укьее преди 3 години
Абе вируса трябва да мине през българите така или иначе.Киро Тефтеро едва ли ще постигне некакви резултати.А иначи манипулирането е тотално,стъкмисктики умрели нам си кво!
56
6
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
франция е пример дават под съд бившия премиер за липса на мерки в началото на епидемията обвинен е в засташаване на живота и непредумишлено убийство на множество хора. мисля в случая с борисов може да е за умишлено убийство
55
3
 
7
 
! Отговори
до 56 преди 3 години
Аз чух от един приятел, че приятел на негов приятел е бил заразен.
54
8
 
11
 
! Отговори
Аз преди 3 години
От лъжи не се стряскаме, защото са ежедневие. Аз не познавам никого да е заразен от ковид, а вие?
53
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Министъра каза че няма опастност ..все пак на 7000000 и 170 заразени
52
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те не разбраха ли.че идва отвън колко доктора се заразиха за две седмици колко сестри е още има безобразно нехигиенно отношение в болниците мръсно непочистен о място жега ни климатици ни нищо.Лично преди години съм лежал знаете ли какво стана по време на операцията бях здрав на втория ден станах болен
51
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не сме спира ли да носим маски искам да попитам какъв е смисъла това ако реши да влезе влиза от въздуха а не от маската които го е измислил акъл нее имал плик да я носим ми маската няма ли да се замърси изпоти *** доктори имаме ***
50
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма да спазваме никакви мерки и не ни интересуват тези глупости и маски и простотии. който иска да си стои в къщи и да не излиза изобщо не ми пречи
49
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Искаме си нормалния начин на живот просто ли е ако не закриваи парламента и държавата срам мее тия горе наи важното за човека е хляба искаме си хляба професиите де спите бе
48
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като затворят всичко като мислят само за здравето е така мислите ли че тия бури са добри нелично смятам че при една забрана на бизнес на каквото и да било ще се отрази на смяна на икономиката но докато тия горе двамата се съдят кои колко е крал дали в повече или по малко щее зле жив саботаж за мен пречене на икономиката да се развива докога бе загиване от глад бе
47
4
 
8
 
! Отговори
:) преди 3 години
Само ви хвърлят прах в очите. Медиите са подкупни. Дигат ви ценитена тока водата храната всичко , а ви пускат статий за някакъв *** вирус. Но така се управлява стадо овце. Колко възрастни хора се излекуваха или нямаха симптоми. Я *** зарази баба на 80 г с ебола и чакай да я излекуват...
46
1
 
6
 
! Отговори
Насила преди 3 години
С турците споделяме една много вярна поговорка - "Зорлем гюзелик олмаз" = "Насила хобост не става".Няма как да налагаш насила нещо "хубаво" на някой друг, ако той не го иска и не го оценя положително. По строги мерки срещу covid-19 могат да се приложат само, ако повечето хора ги поискат... от страх. Трудна работа!
45
1
 
5
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Един от народа 42Имаше ли точно за Доспат, Сърница употреба за първи път на думите "фалшиво положителен" и "флшиво отрицателен" тест, каквото и да значи това!? От една професор доктор!?