Българинът отново се стресна от COVID-19, но не иска строги мерки

Всеки трети обаче признава - в момента не спазва мерките
93
Българинът отново се стресна от COVID-19, но не иска строги мерки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С ръста на тестване и на положителни проби за коронавирус в последните седмици, тревогата сред българите заради COVID-19 отново започва да расте. Въпреки това обаче няма предразположение за затягане на мерките, сочат данните от бърз телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен между 25 и 27 юни сред 820 пълнолетни българи.

Още по темата
Според резултатите обществото по-скоро разчита на личната отговорност и на трезвата преценка за заплахата. Работата на властта продължава да се оценява по-скоро високо, но за няколко седмици е намаляло усещането, че заплахата е под контрол. Заедно с това намалява и увереността, че скоро ще се върнем в пълнота към живота от преди. 

Тревогата от зараза – отново нагоре
 
След като постоянно спадаше след пика си от април, сега тревогата в обществото ни по повод коронавируса отново расте. Ако преди няколко седмици 51% от българите се страхуваха, че те или член на семейството им могат да се заразят с коронавируса, сега този дял е 60%. Тези, които не се боят, са 39%, а в началото на месеца бяха 48%.
 
В началото на юни пък 72% бяха убедени, че вирусът у нас вече е под контрол, докато сега този дял е едва 38%.
Промяната е очевидна и се дължи на ръста на регистрираните случаи. Днес цели 58% от анкетираните са убедени, че страната ни не контролира заболеваемостта.
 
Заедно с тази промяна сериозно намалява и увереността, че до края на годината ще има пълно връщане към нормалния живот. Сега в това вярват едва 40%, а в началото на юни оптимистите бяха 61%. Реципрочно, расте делът на онези, които не вярват, че до края на годината ще се върнем към нормалността в пълна степен. 
 
Опасенията явно растат, но не се виждат признаци на паника. Тревогата остава далеч от пиковите си стойности, достигнати през април. Очевидно, обществото вече гледа на вируса с по-различни очи в сравнение с периода около началото на кризата.
 
Затягане на мерки? По-скоро лична отговорност
 
Въпреки по-тревожната ситуация в последния месец, мнозинство от 61% е против ново затягане на мерките. 38% пък са на обратното мнение и искат по-строги мерки в борбата с вируса. Малцина остават тези, които не могат да преценят.
 
Социолозите отчитат, че определено на този етап надделява нежеланието за нови ограничения. Вероятно и заради тази своя позиция, засега правителството удържа по-скоро положителните оценки, макар също да страда от ерозия на симпатията. Сега 59% смятат, че правителството се справя добре с коронавируса, а 39% са на обратното мнение.

Спазваме ли ограниченията?

 
Две трети от запитаните наши сънародници твърдят, че и сега сами спазват ограничения. 28% казват, че са ги спазвали, но вече си живеят нормален живот, а има и 6%, които твърдят, че никога не са спазвали.

Може би в данните личи и известна декларативност, но те са достатъчно показателни за това, че немалка част от обществото вече започва да възприема отговорността си пред заразата, твърдят от "Галъп интернешънъл".
 
Убеждението, че заплахата е преувеличена, остава на нивата, регистрирани наскоро – 59%. Делът е сравнително висок на фона на данните за други държави по света и показва, че обществото ни продължава да не е склонно да преувеличава нивата на опасност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде е видеото с нсо и догансарай? Бързо го покрихте
43
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 41Нали му е приятел на Борисов от 90-те още, Бойко го е направил генерал и началник на ВМА, дори кръвното му мери.
42
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бай *** никога не се е славил с ум, съзнание и дисциплина.Затова в момента бере плодовете на своя манталитет.
41
0
 
2
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 27"Утре 200 заразени, а в четвъртък нови мерки."Министъра бил казал болни! Днес болните в болница са 470, заразените са 174 от 2775!Ако е казал болни - болните са над 200 и защо не затваря?! Ако е казал заразени - защо 200 точно! Защо не 205,5 примерно! Преди време Бойко каза 100 и нищо!Изобщо - вятър и мъгла!
40
3
 
5
 
! Отговори
Един от народа преди 3 години
Случаят Доспат е показателен - 86 положителни проби, но ... само 16 заразени.На никой не му е попречено да вярва на статистиките на НОЩниците, както и никой не може да ме накара мен да им вярвам!
39
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Майтапчийски се върна от Халкидики, отпочинал и почна отново да ни страхува :))) така де, Боце за какво му дава 130 хилки заплата, требва да страхува мат'ряла, иначе ще вземе да пита за чекмеджета и тем подобни
38
3
 
6
 
! Отговори
Мечтатели преди 3 години
Ако българите се страхуваха щяха навсякъде да ходят с маски и нямаше да се тъпчат по заведения, вече и по плажове.Народа няма как да приеме нови ограничения, ако преди това здраво не си го уплашил. Това обаче няма как да се случи - народа претръпна към всякакви обещания за яки измирания и пълни морги. Мечтата му е за пълни кръчми и плажове.
37
5
 
5
 
! Отговори
заключение преди 3 години
Стреснал се е, ама "друг път". Я елате по морските курорти за да видите за какво става въпрос. Пълна безотговорност, като се започне от заведенията за хранене, минете през плажа, дискотеките, обществения транспорт... и стигнете до хотелите. Няма контрол, няма самоконтрол! МЕРКИТЕ СА ВИ САМО НА ДУМИ И "ЛАЕНЕ" ПО МЕДИИТЕ! ПРАЗНИ ПРИКАЗКИ НА ХАРТИЯ!
36
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Обикновения грип погубва повече хора, но такава истерия няма.
35
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До модаАми ако ми закрива маската брадата какъв е смисъла от това да си пускам брада и да я поддържам. Маската не трябва да закрива устата и носа.
34
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ОФцете нямат съзнание и самоконтрол и, затова трябва да се вкарат в правия път.Тия плоски лафчета вършат работа, само докато овцете не видят пълното с пачки шкафче на овчаря.
33
0
 
6
 
! Отговори
мода преди 3 години
Всички в метрото с маски под брадатазасега гащите им вдигнати.
32
0
 
0
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Анонимен 25Ако пръднята е с рядка консистенция - това по вероятно е холера! По - старите , които са служили войници са ваксинирани за холера! Но пък е лято и летните стомашни разстройства са в действие, така че не се знае какво точно е!
31
4
 
8
 
! Отговори
ivailo преди 3 години
Кой се е стреснал бе смешници, и децата разбраха , че е по-вероятно да умреш в катастрафа, отколкото от тоя вирус.
30
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 27Заразените са толкова колкото ни кажат.В момента ни казват брой тестове. Статистиката е изкривена с цел да изглежда че има покачване на броя заразани.То на един човек ще му направят няколко теста за да се разбере дали е оздравял или не.
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българинът по принцип се тревожи от доста неща: от проблемите с доходите, от растящата престъпност, от корумпираното управление и т.н. Не може тревогата да се измерва с това, което са казали по телевизията. Вчера в София е валял пороен дъжд, но това не означава, че навсякъде е валял. Означава само, че ако сме добри хора, бихме помогнали на софиянци в бедата.
28
5
 
13
 
! Отговори
Тъй, де! преди 3 години
Предстои затваряне на овцете в кошарите, за да не вземат да видят как вълците пълнят чекмеджетата с банкноти от 500 евра.
27
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не бих отказал абитюрентка дори и да ми каже че има коранавирус понеже ще знам че това е шит тест.
26
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Утре 200 заразени, а в четвъртък нови мерки.ОФцете нямат съзнание и самоконтрол и, затова трябва да се вкарат в правия път.
25
0
 
4
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Някой спомня ли си колко пъти Галъп за последните 15 тодини познаха изборните рез"и"лтати?! Не е правописна грешка!