Българинът отново се стресна от COVID-19, но не иска строги мерки

Всеки трети обаче признава - в момента не спазва мерките
93
Българинът отново се стресна от COVID-19, но не иска строги мерки
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

С ръста на тестване и на положителни проби за коронавирус в последните седмици, тревогата сред българите заради COVID-19 отново започва да расте. Въпреки това обаче няма предразположение за затягане на мерките, сочат данните от бърз телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл", проведен между 25 и 27 юни сред 820 пълнолетни българи.

Още по темата
Според резултатите обществото по-скоро разчита на личната отговорност и на трезвата преценка за заплахата. Работата на властта продължава да се оценява по-скоро високо, но за няколко седмици е намаляло усещането, че заплахата е под контрол. Заедно с това намалява и увереността, че скоро ще се върнем в пълнота към живота от преди. 

Тревогата от зараза – отново нагоре
 
След като постоянно спадаше след пика си от април, сега тревогата в обществото ни по повод коронавируса отново расте. Ако преди няколко седмици 51% от българите се страхуваха, че те или член на семейството им могат да се заразят с коронавируса, сега този дял е 60%. Тези, които не се боят, са 39%, а в началото на месеца бяха 48%.
 
В началото на юни пък 72% бяха убедени, че вирусът у нас вече е под контрол, докато сега този дял е едва 38%.
Промяната е очевидна и се дължи на ръста на регистрираните случаи. Днес цели 58% от анкетираните са убедени, че страната ни не контролира заболеваемостта.
 
Заедно с тази промяна сериозно намалява и увереността, че до края на годината ще има пълно връщане към нормалния живот. Сега в това вярват едва 40%, а в началото на юни оптимистите бяха 61%. Реципрочно, расте делът на онези, които не вярват, че до края на годината ще се върнем към нормалността в пълна степен. 
 
Опасенията явно растат, но не се виждат признаци на паника. Тревогата остава далеч от пиковите си стойности, достигнати през април. Очевидно, обществото вече гледа на вируса с по-различни очи в сравнение с периода около началото на кризата.
 
Затягане на мерки? По-скоро лична отговорност
 
Въпреки по-тревожната ситуация в последния месец, мнозинство от 61% е против ново затягане на мерките. 38% пък са на обратното мнение и искат по-строги мерки в борбата с вируса. Малцина остават тези, които не могат да преценят.
 
Социолозите отчитат, че определено на този етап надделява нежеланието за нови ограничения. Вероятно и заради тази своя позиция, засега правителството удържа по-скоро положителните оценки, макар също да страда от ерозия на симпатията. Сега 59% смятат, че правителството се справя добре с коронавируса, а 39% са на обратното мнение.

Спазваме ли ограниченията?

 
Две трети от запитаните наши сънародници твърдят, че и сега сами спазват ограничения. 28% казват, че са ги спазвали, но вече си живеят нормален живот, а има и 6%, които твърдят, че никога не са спазвали.

Може би в данните личи и известна декларативност, но те са достатъчно показателни за това, че немалка част от обществото вече започва да възприема отговорността си пред заразата, твърдят от "Галъп интернешънъл".
 
Убеждението, че заплахата е преувеличена, остава на нивата, регистрирани наскоро – 59%. Делът е сравнително висок на фона на данните за други държави по света и показва, че обществото ни продължава да не е склонно да преувеличава нивата на опасност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не бе, всяко кихване е коронавирус, а всяко прьдване е коремен тиф...
23
3
 
5
 
! Отговори
аз преди 3 години
До SuCkMyD1ckТова,което сте написал е повече от отвратително.Никой ли вече не може да изкаже мнение възпитано и без да плюе опоненти и да обвинява друг заради собственото си мизерно съществуване.А когато намесвате и деца,вече работата намирисва на болна психика.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най се стряскат хората на средна възраст.На бабите, дядовците и на младежите им е все тая. Това е според соц проучванията ми.
21
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз първо не виждам нарастване... Виждам луди, които сами се бутат да ги тестват и естествено, хората си изпълняват плана по "откриване"...
20
5
 
4
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: номер 12Напълно съм съгласен с тебе!Но честно казано, от началото на извънредните мерки досега не съм видял кашлящи хора, не че специално съм ги търсил.Някой колега може да кихне за момент, но това става при течение като има отворен прозорец, нали никой не мисли сериозно, че всяко кихване значи коронавирус?!
19
0
 
1
 
! Отговори
Баче Кико преди 3 години
Пак се е стреснал викаш. Ко? - Не.
18
8
 
11
 
! Отговори
До ха ха ха преди 3 години
На тебе харесва ли ви властта бе го.ведо
17
5
 
10
 
! Отговори
Asap преди 3 години
Овце, подготвят ви да ви затворят пак по кошарите. И да ви е..ат както си искат.
16
9
 
17
 
! Отговори
Ха-ха-ха преди 3 години
От Бай *** друго не се и очаква...Да п'люе властта и другите да му са виновни, че е нeyдачник..
15
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От както не ползвам пари в брой не ме ловят вируси.
14
2
 
1
 
! Отговори
Хах преди 3 години
До 10Ти си учен изгладеняк, така ли да го разбираме?
13
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Далеч повече ме стряска фактът, че прокуратурата гледа разсеяно, когато става въпрос за Доган, Шиши, пари в чекмеджета и т.н.
12
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До: номер 1Те ония, (без)отговорните от щаба, никога не са отричали, че ще понесат вината. И никога без мезета!!!
11
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Достатъчно е да не се навирате на място където някой кашля и да си миете ръцете и няма да се заразите.
10
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затворете границите за северномакедонци и сърби на първо време после може да се добавят още страни.
9
9
 
11
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Хаха не е лъжа, на неуките смачканяци Бойко им е виновен.
8
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ББ направил тест на IQ, оказъл се отрицателен и се успокоил.
7
6
 
18
 
! Отговори
българин преди 3 години
Аз лично съм стреснат от ГЕРБ.А от COVID-19 - Ни най-малко!!!
6
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нито ръста на тестване, нито тревогите на Българина са фактор, от когото зависи епидемията. Мерките също не са по желание, а произлизат от опита на организираното общество, което се предпазва от разрушаване.Всички останали внушения са плод на сбъркана журналистическа логика, или метални дефицити, на професионално обременени с изкарване на насъщния същности.Скоро очаквайте и разкрития, за политическата принадлежност на вирусите.
5
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До SuCkMyD1ckКак можеш да кълнеш като дърта ***. За какво да съдят щаба, за това, че не можете да мислите с главите си ли. Все някой друг за нещо ви е виновен на вас.Животът ви е скапан, защото сте неуки, необразовани и невъзпитани.